Post image
Nazire Dedeman Çağatay: İnsanlar silaha her yıl servet harcıyor…

ODUL TÖRENİ TOPLU

Umut Vakfı’nın her yıl değişik dallarda düzenlediği ve bu yıl konusu “El Yazması Mektuplar” olarak belirlenen yarışmasını kazananlara ödülleri 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde törenle verildi. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14. ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekerek geçen yıl 22 Eylül tarihine kadar bin 990 silahlı olay meydana gelirken 2017 yılının aynı döneminde yüzde 27’lik artışla 2 bin 525 silahlı olay yaşandığını ve bu olaylarda bin 575 yurttaşımızın öldüğünü 2 bin 670 kişinin de yaralandığını bildirdi.

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle Umut Vakfı tarafından mütevelli ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen sade tören İstanbul Esentepe’deki Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştirildi. Her yıl binlerce insanımızın hayatına mal olan bireysel silahlanmaya dikkat çekmeyi ve uyarmayı amaçlayan 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinliğinin açılışında konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Türkiye’de bireysel silahlanmaya her yıl servet harcandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

NAZİRE DEDEMAN ÇAĞATAY KONUŞMA-FB2

“Her gün sizlerde tanık oluyorsunuz gerek ülkemizde, gerekse de dünyada silahlanmanın boyutunun geldiği aşamaya, insanların mağduriyetine… Her gün bir fındıkkabuğunu doldurmayacak nedenden çıkan tartışmadan uyuşturucu çetelerinin pervasızlığına kadar sokaklarda yaşanan çatışmalara, düğünlerde, asker eğlencelerinde rast gele ateşlenen ve de çoğunluğu ruhsatsız silahlarla işlenen cinayetlere tanık oluyorsunuz… Pek çok masum insan bu nedenle yaşama veda etmek zorunda kalıyor… Bakın silaha her yıl servet harcıyoruz. Bunu devletin silahlanması anlamında söylemiyorum, bireysel olarak silahlanmada her yıl milyonlarca TL harcıyor insanlar.”

Türkiye 14. ülke durumunda

Türkiye’de son yıllarda bireysel silahlanmanın yüzde 50 arttığını yapılan araştırmaların da ortaya koyduğunu belirten Umut Vakfı Başkanı, “Türkiye bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14’üncü ülke durumunda… Sevgili Umut Vakfı mütevelli, yönetim ve danışma kurulu üyelerimiz Vakfımızın da katkılarıyla bir dönem ‘Silah Kanun Tasarısı’ hazırlanmış ve İçişleri Komisyonu’na kadar getirilmiş, önemli tartışmalar yaşanmıştı. Ancak bu tasarı bugün kadük oldu. Maalesef at-avrat-silah üçlemesinden hala vazgeçemedik ve argo konuşmanın hakim olduğu üç mevzunun birinde sıkarım, boşaltırım gibi silah çağrışımlı argo kelimeler kullanmaya devam ediyoruz. Üzücü, ama bugün televizyonlarda en çok izlenen saatlerde yayınlanan hemen her dizi de, ‘silahlar özendirici nesne olarak kullanılıyor” diye konuştu.

Çağatay, konuşması sırasında Umut Vakfı’nın gazetelerden günü gününe yansıyan olayları izleyerek derlediği istatistiklerle ilgili de bilgi verdi. Bir önceki yıl ile bu yılın aynı dönemini karşılaştıran Nazire Dedeman Çağatay, “Geçen yıl 22 Eylül tarihine kadar Türkiye genelinde silahlarla bin 990 cinayet olayı yaşanırken bu yıl 22 Eylül tarihine kadar 2 bin 525 silahlı cinayetin işlendiğini görüyoruz. Yani bir önceki yıla göre yüzde 27’lik artış bulunuyor. Bu yıl meydana gelen olaylarda bin 575 yurttaşımız öldü, 2 bin 670 yurttaşımız da yaralandı maalesef. Bu cinayetlerin yüzde 20.24’ünde kesici aletler kullanılırken, yüzde 79. 76’sında dinamit ve suikast silahları dahil ateşli silahların kullanıldığına tanık oluyoruz… Cinayetlerde ateşli silahların kullanımındaki artışın da bir önceki yıla göre yüzde 3.08 olduğunu görüyoruz” dedi.

Yetkililere çağrı

Geçtiğimiz günlerde Avustralya’da ruhsatsız silahlara ilişkin af getirildiğine ve bu ülkede af kapsamında yaklaşık 26 bin kayıt dışı silahın teslim edildiğine de değinen Çağatay, şu çağrıda bulundu:

“Umut Vakfı olarak ülkemizi yönetenlere sesleniyoruz; Her gün düğünlerde, trafikte, asker uğurlamalarında, tartışmalarda internetten alınan ruhsatsız silahlar kullanılıyor… Ağır cezalar, yaptırımlar getirin ve siz de Avustralya’da olduğu bir afla bu silahları toplayın. Ayrıca bireysel silahlanmayı önlemek amacıyla öncelikle bir milli eğitim programı geliştirin, ve bireysel silahların ne denli tehlikeli olduğu konusunda insanları eğitin, bilinçlendirin. Biz de; sorumlu yurttaşlık bilinciyle Umut Vakfı olarak bu tür çalışmalarda her zamanki gibi destek vermeye hazırız.”

1.LIK ODULU ÖZGE BALÇIN-OZLEM ONAL-TİMUR DEMİRBAŞ

Ödüller sahiplerini buldu

Vakıf kurucu ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı törende daha sonra bu yıl düzenlenen “El Yazması Mektuplar Yarışması”nı kazananlara ödülleri verildi.

Eskişehir’den “Canım Oğlum Sami” mektubuyla yarışmaya katılan ve birinciliği kazanan Özge Balçın‘a birincilik ödülü Kurucu Mütevelli Özlem Önal ile Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş tarafından verildi.

2.LIK ODULU SERAP TUNC-FIKRET ILKIZ

İkincilik ödülünü Diyarbakır’dan “Vefa” mektubuyla katılan Serap Tunç‘a Yönetim Kurulu üyesi-avukat Fikret İlkiz verirken Siir’ten “Değerli Dostum Ender” başlıklı mektubuyla üçüncülüğü kazanan Hasan Aydın‘a da ödülünü Yönetim Kurulu üyesi-psikiyatr Ayhan Akçan sundu.

3.CULUK ODULU HASAN AYDIN

“Ölüm Kalım Meselesi” başlıklı mektubuyla yarışmaya Bursa’dan katılan Sami Kaya ise mansiyonla ödüllendirildi…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN