Post image
Namlunun ucundaki Amerika

 

 

331 milyon nüfuslu ülkede 400 milyon ateşli silah var. 24 Mayıs 2022 Salı günü 19’ u çocuk 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan Teksas saldırısında sonra bireysel silahlanmayı kısıtlamaya çalışan Başkan Biden ve taraftarlarının karşısına çıkan Cumhuriyetçiler anayasadan güç alıyor.

Thomas FULLER

THE NEW YORK TIMES

Tekrar eden korku zihni uyuşturur: Sadece 11 gün önce (20 Mayıs 2022) New York eyaletinin Buffalo kentinde ırkçılıkla güdülenen bir adam bir süpermarkette 10 kişiyi vuracak öldürdü. Ertesi gün başka bir öfkeli adam Californi, Laguna Woods’ta bir Presbiteryen kilisesine giderek bir kişiyi öldürdü, beş kişiyi de yaraladı. Şimdi de Teksas’ın Uvalde kentinde akıllara sığmayan bir olay yaşandı. İlkokul ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda en az 19 ilkokul çocuğu öldürüldü.

6 yaşındaki oğlu Jesse Lewis 2012’de Sandy Hook İlköğretim Okulu’ndaki silahlı saldırıda hayatını kaybeden Neil Heslin “ Sanırım toplum olarak tekrar tekrar yaşayacağını bildiğimiz bir olay bu“ diyor. Yaşanan acılar artıyor, ama yine de hiçbir şey değişmiyor. Amerikalıların elinden çetele tutmak dışında pek bir şey gelmiyor. Uvalde’de yaşananları “ilkokullara yönelik en ölümcül ikinci silahlı saldırı’’ gibi ifadelerle diğerlerinin üzerine koyan hastalıklı bir çetele bu.

Saldırıları yarıştırıyorlar

Her olay geçmişteki bir vahşeti çağrıştırıyor, her bir silahlı saldırının keskin ayrıntıları üzerinden 1 yıl geçince daha da belirsiz hale geliyor: Teksas’taki Robb İlköğretim Okulu’nda 21 kişinin öldüğü son saldırının ölüm bilançosu 2018’de Florida, Parkland’da 17 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyı geride bıraktı. 2012 yılında Connecticut, Newtown’ daki Sandy Hook İlköğretim Okulu’nda 26 kişinin öldürüldüğü en ölümcül okul saldırısının ise gerisinde kalıyor.

Amerika‘daki silahlı katliamların matematiği bu.

Bu üç okul saldırısı da bu tür olayların hala ülkeyi şok etme gücüne sahip olduğu 1999’ daki Columbine saldırısını gölgede bıraktı.

Şiddetin nedenleri tanıdık ve  inkar edilemez. Tarafsız Küçük Silahlar Anketi tarafından yürütülen 2018 araştırmasına göre, ABD’deki ateşli silah sayısı vatandaş sayısından fazla. 331 milyon kişinin yaklaşık 400 milyon silahı var.

On yıldan fazla bir süredir kişisel korunma için satın alınan yarı otomatik tabancalar, av tüfeklerinden daha fazla satıyor.

Koronovirüs pandemisiyle silah satın alma çılğınlığı daha da hareketlendi. Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu tarafından bu ay yayınlanan bir rapora göre, yıllık yerli silah üretimi  2000 yılında 3.9 milyondan 2020 yılında 11.3 milyona yükseldi. Bu ateşli silahların büyük çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde kaldı.

Şiddetin, özellikle de çocuklara yönelik şiddetin bilançosu, büyüdü. Hastalık Kotrol ve Önleme Merkezleri 14 yaş ve altındaki çocukların silahla ölüm oranının 2019’un sonundan 2020’ nin sonuna kadar kabaca yüzde 50 arttığını bildirdi.

Silah ölümlerini izleyen bir veri tabanı Gun Violence Archive’ a göre geçen yıl bin 500’den fazla çocuk ve 18 yaşındaki küçük genç cinayet vakalarında ve kaza sonucu vurularak öldürüldü. Bu rakam 2020’ de yaklaşık bin 380’di.

 

 

Cevabi belli sorular

Yetkililerin, olay yerinde ölen 18 yaşındaki saldırganın kullandığı silahlar ve bunları nasıl elde ettiği de dahil olmak üzere Uvalde saldırısının pek çok ayrıntısını henüz kamuoyuna açıklamadı. Ancak cinayetlerin yarattığı duygusal yıkım ne yazık ki tanıdıktı.

‘’Neden bu katliamla yaşamaya razıyız?‘’ Başkan Joe Biden geçtiğimiz Salı gecesi Asya gezisinden döndükten sonra bunu sordu. ‘’Neden bunun olmasına izin veriyoruz?”

2021 yılında Sandy Hook’ta çocuklar öldürüldüğünde genç bir yasa koyucu olan Connecticut’tan Senatör Chris Murphy, senatör arkadaşlarını harekete geçmeye çağırdı. Ssenato’da ‘’Biz ne yapıyoruz?‘’ diye sordu. Federal düzeyde yapılan pek bir şey yok. Sıklıkla Anayasa’nın İkinci Değişikliği’ne gönderme yapan Cumhuriyetçiler, her bir büyük silahlı saldırı ülkenin vicdanını sarstığında yenilenen silah alanlara, daha sıkı kontrolle getirme çabalarını engelliyor. Yine de, Uvalde’ki saldırıdan birkaç saat sonra, çoğunluk lideri Demokrat Senatör Chuck Schume kontrollerini güçlendirecek yasaların önümüzdeki günlerde oylamaya zorlanmasının önünü açmak için harekete geçti.

Bu arada Teksas gibi eyaletler Amerika Birleşik Devletleri’de silah almak konusundaki yasaların en gevşek olduğu yerlerden. Yakın dönemde yaşanan silahlı saldırılara rağmen sorumlu silah sahiplerinin yaşadığı eyalet olmakla övünüyorlar. Teksas’taki bireysel ateşli silah sayısı 1 milyonun üzerinde.

‘’Aktif nişancılar’’ arttı

Vali Greg Abbott, 2021’de Teksaslar’ın tabanca taşıma ruhsatı alma zorunluluğunu sona erdiren ve neredeyse 21 yaşın üzerindeki herkesin tabanca taşımasına izin veren geniş kapsamlı bir yasayı imzaladı. Bir dönüm noktası olan yasa, Teksas’ı tabanca taşıma yeterliği konusundaki çoğu kısıtlamayı temelde ortadan kaldıran bir ‘’anayasal taşıma hakkı‘’ yasasını kabul eden büyük eyaletlerden biri haline getirdi.

Abbott, bunu ‘’Teksas tarihindeki en güçlü ikinci Değişiklik yasası’’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü FBI, ülkede kamusal alandaki silahlı saldırıların artışını gösteren verileri yayınladı.

FBI, 2021’ de 103 kişinin ölümüne ve 130 kişinin yaralanmasına neden olan 61 “aktif nişancı’’ saldırısı tespit etti. Bu, 143 kişinin öldüğü ve yüzlercesinin yaralandığı 2017’ den bu yana en yüksek yıllık toplam rakamdı.

Rey Chapa’nın yeğeni Teksas’taki silahli saldırı sırasında okuldaydı, ancak yara almadan kurtuldu.

Küfretmekten kendini alamayan Chapa, ‘’Bunun adı kötülük‘’ dedi. Ailesinden ve arkadaşlarından diğer çocukların durumları hakkında haber almayı bekler ve ne olduğunu öğrenmek için Facebook’ta dolaşırken “Korkarım öldürülen bu çocukların çoğunu tanıyorum’’ diye konuşuyordu.

(Oksijen, 27.05.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN