Post image
“Mutsuzlukta dibi gördük!”

 

Dünya Mutluluk Raporu, pandemi sürecinde ülkelerin sıralamasında büyük değişikliklere neden oldu. Pandemi sürecinde; ‘Mutluluk sıralamasının’ zirvesinde Finlandiya yer alırken, Türkiye ise 149 ülkelik listede 104’üncü sırada yer aldı.

Koronavirüs salgını ile birlikte Türkiye’yi etkisi altına alan ekonomik kriz, siyasal kriz, işsizlik Türk insanını dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında en aşağılara sürükledi.

2020 Dünya Mutluluk Raporu, çeşitli parametrelere göre dünyanın en mutlu ülkelerini sıraladı. Avrupa ülkeleri mutluluk seviyelerini salgına rağmen büyük ölçüde korumayı başarırken, Türkiye listede ıo basamak geriledi. İskandinavya, her ne kadar intihar oranlarıyla sık sık gündeme geliyor olsa da dünyanın en ‘mutlu’ ülkelerine baktığımızda yine listenin zirvesinde bu coğrafyadaki ülkelerin yer aldığını görüyoruz.

ALMANYA 7’NCİ SIRADA 2020

Dünya Mutluluk Raporuna göre Finlandiya, İzlanda ve Danimarka, dünyanın en mutlu ülkeleri konumunda. Üstelik Avrupa’nın nüfus olarak ‘küçük’ ülkeleri İsviçre, Hollanda ve İsveç de takip eden üç ülkeyi oluşturuyor. 2019 Dünya Mutluluk Raporu ile karşılaştırdığımızda ‘mutluluk puanlarının’ büyük bir değişiklik görmediğini anlaşılıyor. Aynca sıralamada da büyük bir değişiklik yok. İsviçre iki sıra yükselerek 4’üncü sıraya çıkarken; Avrupa’nın en kalabalık ülkesi olan Almanya, 10 sıra birden yükseldi 7’nci sıraya yerleşti.

KRİTERLER NELER?

Dünya Mutluluk Raporu hazırlanırken kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, sosyal güvenlik, sağlık ve yaşam kalitesi beklentisi, özgürlük, ekonomik büyüklük, yolsuzluk gibi parametreler göz önünde bulunduruluyor. Dolayısı ile zenginlik, tek başına ‘mutlu’ bir ülke olmaya yetmiyor. Paylaşılan rapora göre Türkiye, 4,862 puan ile dünyanın en mutlu 78’inci ülkesi konumunda bulunuyor. 2017-2019 yıllan arasında ortalama 68’inci sırada yer aldığımızı düşünürsek Türkiye’nin son 1 yılda en mutlu ülkeler sıralamasında 10 sıra gerilediğini ifade edebiliriz.

LİSTE BAŞI FİNLANDİYA’NIN

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporuna göre dünyadaki en mutlu ülkenin Finlandiya olduğu belirlendi. Dünyanın en mutlu insanlarının olduğu ülkeler sıralamasında ilk 10’da kuzey Avrupa ülkelerinin ağırlığı dikkat çekiyor. 2020 Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyada 2020 yılında kendisini en mutlu hisseden halklar 20 ülkede yaşıyor:

“Finlandiya, İzlanda, Danimarka, İsviçre, Hollanda, İsveç, Almanya, Norveç, Yeni Zelanda, Avusturya, İsrail, Avustralya, İrlanda, ABD, Kanada, Çekya, Belçika, Birleşik Krallık, Çin, Fransa.”

Bu arasa 2020’de değerlendirmeye alınan 95 ülke içinde, Türkiye’nin de aralarında olduğu ‘en mutsuz 20 ülke halkı’ ise şunlar:

“Güney Afrika, İran, Türkiye, Zambiya, Fas, Irak, Tunus, Uganda, Venezuela, Etiyopya, Kenya, Mısır, Namibya, Myanmar, Benin, Kamboçya, Hindistan, Ürdün, Tanzanya, Zimbabve.” (Haber Merkezi)

(Gazete Bursa, 27.05.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN