Post image
Mutlulukta 5 basamak geriledik

 

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan Dünyanın en mutlu ülkeleri listesinde Türkiye, 5 basamak gerileyerek 74’üncü sırada yer aldı. Birinci sırada Finlandiya yer alırken ikinci sırada yer alan Norveç’i Danimarka, İzlanda ve İsviçre izledi.

Birleşmiş Milletler’in bağımsız uzmanları tarafından hazırlanan rapor,  156 ülkenin kişi başına düşen gayri safi milli hasıla, ortalama yaşam süresi, sosyal yardım, özgürlük, güven ve refah gibi altı maddenin puanlamasına göre hazırlanıyor. 2018 Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Finlandiya bu yıl en mutlu ülke bayrağını Norveç’ten devralarak birinci sırada yer aldı.  İkinci sırada yer alan Norveç’i Danimarka, İzlanda ve İsviçre takip etti.

 

Sputnik’te yer alan habere göre, uzmanlar verileri halka sosyal destek, kişisel özgürlükler, devlet içi yolsuzlukla ilgili sorular sorarak elde ediyor.

Bu yıl ilk kez göçün mutluluk üzerinde etkisinin de araştırıldığı raporda, göçmenlerin mutluluk seviyesinin ev sahibi halkla aynı olduğu vurgulandı.

Geçen yıl bir önceki yıla göre 9 basamak yükselerek 69’uncu olan Türkiye son raporda ise 5 sıra gerileyerek 156 ülke arasında 74’üncü sırada yer aldı.

Sıralamada 17 sıra yükselen Togo en çok basamak atlayan, 82’inci sıradan 102’ye düşen Venezuela ise mutluluk seviyesinde en çok gerileyen ülke oldu.

2018 Dünya Mutluluk Raporu’nun çizelgeleri Dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’nin istikrarlı düşüşünü ülkenin obezite, madde bağımlılığı ve depresyon ile mücadelesine bağladı.

 

DÜNYANIN EN MUTSUZ ÜLKESİ

Doğu Afrika’daki Burundi, etnik kavramlar, temizlik, iç savaşlar ve darbe girişimleriyle korkutan dünyadaki en mutsuz yer olarak belirlendi.

Suriye’de savaş olmasına rağmen, Burundi’nin altındaki mutluluk düzeylerini bildiren beş başka ülke daha var: Ruanda, Yemen, Tanzanya, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti.

FİNLANDİYA 150 YIL ÖNCE KITLIK GÖRMÜŞTÜ

BM’in açıklamasına göre, 150 yıl önce Avrupa’nın kıtlığa yol açmasının neden olduğu Finlandiya 5,5 milyon nüfusu ile şimdi dünyanın en mutlu ülkesi ünvanını aldı. Dünyanın en istikrarlı, en güvenli ve en iyi yönetilen ülkesi oldu. Aynı zamanda en az yolsuzluğun yaşandığı ve en sosyal olarak ilerleyen ülkeler arasında.

EN MUTLU ÜLKE FİNLANDİYA’DA YAŞAM

Finlandiya’da okul, kitaplar ve okul yemeklerini içeren 9 yıllık kapsamlı okul eğitimi ücretsiz. Devlet, 17 yaşının üstündeki tüm öğrencilere ödenek ve kredi desteği veriyor.

Finlandiya‘nın yaklaşık 5.001.000 olan nüfusunun % 90’dan fazlasını Finler teşkil eder. Bundan başka kuzeyde Laponlar, güney ve batı kesimlerinde ise İsveçliler yaşamaktadır. Finlerin karakteristik özellikleri, uzun boylu, sarı saçlı, mavi veya gri gözlü olmalarıdır. Her etnik grup kendi lisanlarını konuşur. Ülkenin resmi dili ise Fincedir. Nüfus yoğunluğu güneyde çok fazladır. Kuzeyde ise gittikçe azalır. Nüfusun % 20’si başkenti olan Helsinki civarındadır. Çoğunluk şehirlerde yaşar. Nüfusun % 91,6 sı Hıristiyanlığın Protestan mezhebine, kalanı değişik mezheplere bağlıdırlar. Geri kalan dini azınlığın büyük kısmını Yunan Ortodokslar meydana getirir. Çok az bir miktar da Yahudi vardır. Eğitim ve öğretimin AB vatandaşlarına parasız olduğu Finlandiya’da 20 üniversite mevcuttur. 7-15 yaş arası eğitim ve öğretimin mecburi olduğu ülkede okuma yazma bilenlerin oranı yaklaşık % 100’dür. Çalışan nüfusun %25’i ziraat ve ormancılıkla uğraşır. Kuzeyde yaşayan Laponlar an’anevi olan ren geyiği çobanlığı ve avcılığı ile geçinirler. Yıllık nüfus artışı % 0,3’tür. Kilometrekareye 14,7 kişi düşer.

İŞTE DÜNYANIN EN MUTLU ÜLKELER SIRALAMASI

Letonyalılar ve Bulgarlar da daha yüksek mutluluk seviyelerini listede belirtmiş oldu.
Raporda, tarihte en büyük insan göçü olan Çin kırsalından şehirlere taşınan yüz milyonlarca insanın mutluluğu hiç geliştirmediği görülüyor.

2018 EN MUTSUZ 10 ÜLKE 

147. Malavi
148. Haiti
149. Liberya
150. Suriye
151. Ruanda
152. Yemen
153. Tanzanya

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN