Post image
Mükemmeliyetçiyim o halde ne yapmalıyım?

25085_151_11

Ayşe YAZGAN

Mükemmeliyetçilik, günümüzde sık dile getirilen bir tanım haline geldi. Hayatlarımızdan, mesleklerimizden, eşimizden yakınıyor; bedenimizde sürekli kusurlar bularak bunları gidermek için uğraşıyor ya da böyle davrananlarla karşılaşıyoruz. Bu noktaya dikkat edin; çünkü siz de aleni ya da gizli bir mükemmeliyetçi olabilirsiniz.

Elizabeth Lombardo’nun kaleme aldığı “Kendini Aş!” mükemmeliyetçiliği enine boyuna irdeleyen bir kitap. Lombardo, mükemmeliyetçiliğin zihinde nasıl belirip, nasıl bir süreçle insan hayatına dâhil olduğunu ve hayatı ne derece etkilediğini verdiği vaka örnekleriyle anlatıyor.

Mükemmeliyetçiliği “nasıl düşündüğünüzü, hissettiğinizi ve davrandığınızı etkileyen baskın bir anlayıştır” diye tanımlıyor Lombardo ve ekliyor: “Mükemmeliyetçilik, mükemmellik demek değildir. Mükemmeliyet amacı kendi başına bir sorun değildir. Pek çok durumda, en iyisini hedeflemek akla uygundur. Mükemmeliyetçiler, mükemmeliyet için çalışırlar ve bu çok olumlu bir özellik olabilir. Sorunların çıktığı nokta, yüzde yüz mükemmeliyet yakalanmadığında mükemmeliyetçilerin aldıkları tavırdır.”

140220181701254553761Peki kendi mükemmeliyetçiliğimizin farkına nasıl varacağız? Kitabın odak noktası da tam burası. Yanıtı çok basit aslında; düşüncelerimiz. Düşüncelerimiz ve düşünce tarzlarımızın hayatımızda ne kadar etkisi olduğuna dikkat çekerek önce “kendi farkındalığımızı” kazanmamız gerektiğini söylüyor Lombardo, “Hayatınızı siyah ve beyaz olarak görüyorsunuz. ‘Terfi almadım; ben başarısız biriyim,’ veya ‘Bir kurabiye yeyip diyetimi bozdum bari tüm paketi yeyip bitireyim.’ Çoğu zaman tutkudan çok korkuyla hareket ediyorsunuz. Korku, ‘Bu proje çok stresli. Eğer bunu beceremezsem işimden kovulurum,’ derken tutku ise şöyle der: ‘Bu projeyi harika yapmak için güçlü yanlarımı kullanmaktan ve diğerleriyle işbirliği yapmaktan keyif alıyorum.’ Kendiniz ve başkaları için uyduğunuzdan bile haberdar olmadığınız pek çok kural yarattınız. ‘Daha başarılı olmalıyım.’ ‘Daha formda olmalıyım.’ ‘Beni daha çok aramalı.’

Lombardo’nun da aktardığı gibi mükemmelliğin en büyük düşmanı, stres ve korku. Eğer bu iki duygu sizi esir alırsa mükemmel bir hayat yaşama olanağınız ne yazık ki olmayabilir. Kitabın yazarı Elizabeth Lombardo, yüksek lisans öğreniminden sonra fizik tedavi uzmanı olarak çalışmış ardından doktorasını klinik psikoloji üzerinde tamamlamış. Yaşam koçluğu ve danışmanlık yapan, çoksatan “A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness” kitabının yazarı.

Kitabın son bölümünde stresi yaşamlarımızdan uzak tutmanın formülünü veren Lombardo, “Mükemmelden Daha İyi Bir Hayat” için 7 strateji koyuyor önümüze: Geçmişinize Otopsi Yapın, Beklentilerinizi Değerlendirin, Yeni Yolları Sağlamlaştırın, Hatalarınızdan Ders Alarak İlerleyin, Aşırı Uçlardan Kaçının, Yaratın – Karşılaştırmayın ve Ötesine Geçin. Bu stratejilerin temel amacının içimizdeki o eleştirel sesi yenmek olduğuna vurgu yapan yazar, bu sesin kaynağının düşünce yapılarımız ve inançlarımız olduğunu belirtiyor. Düşünce yapılarınızı değiştirmekten korkmayın ki, iyi bir hayata ulaşmamız mümkün olsun. Bununla birlikte kitap, alıştırmalarla kendimize de uygulamalar yapmaya olanak sağlıyor.

Tüm bu bilgilerin ışığında, “mükemmel”i bulabilmek için stresi ve korkuyu bir kenara bırakın. Mükemmelden daha iyi bir hayata ulaşmak dileğiyle: Kendinizi aşın!

(Vatan Kitap, Şubat 2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN