Post image
Medya ‘rıza var’ diyerek toplumu yönlendiremez

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Şule Çet haberlerinin medyada yer alış şekillerine ilişkin eleştiri yazısı yayımladı. Birçok haberde ölümler kınanıyor gibi görünse de çoğunda cinsiyetçi, ataerkil ifadeler yer aldığını belirten dernek, “Giysimiz, gülüşümüz, davranışımız, mesleğimiz, hangi saatte nerede olduğumuz cinsel saldırıya onay değildir” dedi

Ankara’da bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen ve otopsi raporunun ardından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ortaya çıkan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin birçok medya organında haberler yer aldı. Ancak birçok haberde ölümler kınanıyor gibi görünse de çoğunda cinsiyetçi, ataerkil ifadeler yer aldı.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin yeniden üretimi üzerine çalışan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Şule Çet haberlerini inceledi ve eleştirilerini sıraladı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin eleştirileri şu şekilde;

1- Birçok haber başlığında Şule Çet’in şüpheli ölümü başlıklarda ilk andan itibaren ‘düşerek öldü’, ‘intihar’ şeklinde yer aldı.

Haberde kullanacağınız tanımlamalar, suç niteliği savcılıktan öğrenildi ise savcılıktan; mahkemeden öğrenildi ise mahkemeden alınan doğru bilgi ile yapılmalı. Topluma doğru ve net bilgi aktarılmalıdır. İddialar gerçekmiş gibi yansıtılmamalıdır. Olaya magazinsel içerikler yüklenmemelidir.

2- “Plaza’nın 20’nci katından…” “Flaş gelişme” – Tıkla daha fazlasını gör formatı

Medya tıklanma sayısını arttırmak için şiddetin yeniden üretildiği bu başlık formatından artık vazgeçmelidir.

3- Medya ‘rızası vardı’ diyemez, toplumu rıza konusunda yönlendiremez

Giysimiz, gülüşümüz, davranışımız, mesleğimiz, hangi saatte nerede olduğumuz cinsel saldırıya onay değildir.

Posta gazetesinin yaptığı haberde fail ve Şule Çet’in yan yana gülümseyen fotoğrafının kullanılması ve haberde pek çok yerde içki içildiğinin vurgulanması, faili suç ile anılmaktan uzaklaştırarak şiddetin bahanelendirilmesine yol açabilir. Kişinin içki içmesi, gülümsemesi tecavüze rıza gösterdiği anlamına gelmez.

4- ‘Lüks plaza’ vurgusu ve kullanılan fotoğraflar: Lüks plazada dehşet!

Medya özellikle kadın ölümlerine şüpheyle yaklaşmalıdır. Çünkü bu ülkede kadın cinayetleri artarak devam etmekte ve cinayetlerin bir kısmı da “intihar etti” denilerek yok sayılmaktadır. Bir kadının şüpheli ölümüyle ilgili verilecek bir haberde vurgulanması gereken noktalar, plaza, doğum günü, günlük kiralık daire, lüks otel balkonu, lüks villa vb. değil; o kadının orada nasıl ve kim tarafından öldürüldüğüdür.

(Birgün, 14.02.2019)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN