Post image
Korona da neymiş dedirtecek 5 film

Koronavirüs endişesiyle evine çekilen okuyucularımız için en çok izlenen 5 salgın hastalık konulu filmi derledik. Listede, Çin’de ortaya çıkan bir virüsün yayılmasını anlatan 2011 yapımı Salgın (Contagion) filmi, koronavirüs salgınını öngördüğü düşüncesiyle şu an bütün dünyada en çok izlenen film olarak öne çıkıyor.

Klasik gerçekçi anlatı ve romantizm, aşk gibi temsil kodları üzerine filmler üreten sinema dünyası 1960’ların sonlarından itibaren ise felaket filmlerine yer vermeye başladı. Zelzele, yangın filmleri derken günümüzde sinemaperdesinde biz izleyicileri dünyanın giderek daha kötüleşeceği, hatta kötünün de kötüsüyle karşılaşabileceğimiz yönünde terörize eden yüzlerce distopik filme şahit oluyoruz. Distopyanın sinemaya yansıması elbette dünyayı, kendimizi, ilişkilerimizi sorgulamamıza neden oluyor. Zihnimizde gidişatın getirdiği kaçınılmaz kötülükten kurtuluş için çareler aramaya başlıyoruz. Sinemanın bu felaket senaryoları arasında yer alan salgın filmleri de, ancak filmlerde olabileceğini düşündüğümüz koronavirüs salgını nedeniyle şu anda evine kapanan insanlardan büyük büyük rağbet görüyor. Stephen Soderbergh imzalı Salgın (Contagion) filmi ise bütün yapımlar arasında öne çıkıyor. 2011 yapımı film, koronavirüs salgınını adeta öngörmüş gibi, Çin’de ortaya çıkan, hayvan kaynaklı, dokunmayla yayılan bir virüs salgınını anlatıyor. Şu an dünyanın hakkında en çok konuşulan ve izlenen filmi haline gelen yapım çekildikten 9 yıl sonra bütün film listelerinin bir numarasında yer alıyor. Biz de karantinadan salgına bulaşıcı hastalıklarda toplumun, yöneticilerin, dünyanın gidişatını beyazperdede irdeleyen 5 distopik filmi KARAR okuyucularımız için derledik. Karamsarlığa, umutsuzluğa kapılmadan, bugün dünyada yaşananlara ve gelecekte yaşanabileceklere dair farklı bir bakış açısı sunmaları dileğiyle, iyi seyirler.

SALGIN (CONTAGİON)

Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: JMarion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne
Yapımı: 2011 (ABD-BAE)

Gwyneth Paltrow’ın canlandırdığı bir iş kadın olan Elizabeth Emhoff, Çin seyahati sırasında yarasadan virüs kapmış bir domuzdan virüs kapan Hong Kong şefiyle tokalaştıktan sonra virüs kaparak hayatını kaybeder. Virüs hava ve solunum yoluyla geçerek ve insanları birkaç gün içinde öldürerek yayılmaya başlar. Dünya çapında uzmanlardan oluşan medikal bir ekip, hem salgına çare bulmaya çalışır hem de insanlarda virüsten daha da hızlı yayılan panik halini kontrol altına almaya çalışır.

CASSANDRA GEÇİDİ ( CASSANDRA COSSİNG)

Yönetmen:George P. Cosmatos (as George Pan Cosmatos)
Oyuncular: Sophia Loren, Richard Harris, Martin Sheen
Yapımı: 1976 (ABD)

25 Ekim günü öğleden sonra, Transcontinental Express treni Cenova istasyonundan bin kadar yolcuyla hareket eder. Paris, Brüksel, Amsterdam, Kopenhag ve Stockholm güzergahını izleyecek olan trene ölümcül bir virüs taşıyan mahkum gizlice biner ve mikrobu trendeki yolculara bulaştırmaya başlar. Salgın yayılırken tek çare kalmıştır, ya tren yok edilecek, ya da tüm vagonlara geçmeden acil bir önlem alınacaktır.

28 GÜN SONRA (28 DAYS LATER)

Yönetmen:Danny Boyle
Oyuncular: Christopher Dunne, Kim McGarrity, Cillian Murphy
Yapımı: 2002 (ABD-İngiltere-Hollanda)

Londra’daki bir araştırma merkezindeki denek maymunların, bir grup aktivist tarafından serbest bırakılması ile çevreye ölümcül bir virüs yayılır. Virüsten etkilenen kişiler 15 saniye sonra insani özelliklerinden çıkıp, cinayete eğilimli saldırgan yaratıklara dönüşür. Salgın patlak verdiğinde hastanede olan Jim, 28 gün baygın yattıktan sonra uyanır. Dışarıya çıktığı zaman tüm şehrin adeta bir hayalet şehir haline gelmiş olduğunu görür.

KARANTİNA (QUARANTİNE)

Yönetmen: John Erick Dowdle
Oyuncular: Jennifer Carpenter, Columbus Short, Jay Hernandez
Yapımı: 2008 (ABD)

Bir televizyon muhabir olarak çalışan Angela Vidal, yanında kameramanıyla Los Angeles itfaiyesinde bir haber peşindedirler. Gece vardiyasını programlarına konu etmek için beklerken, 911’e gelen bir telefon, rutin geceyi unutulmaz bir dehşete çevirecektir. Gittikleri küçük bir apartmanda bir kadının kanı donduran çığlığı duyuluyordur. Kadın ne olduğu anlaşılmayan bir şey tarafından etki altındadır ve bina karantinaya alınır.

KÖRLÜK (BİLNDNESS)

Yönetmen: Fernando Meirelles
Oyuncular: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga
Yapımı: 2008 (Japonya-Brezilya-Kanada)

Nobel ödüllü Portekizli yazar Jose Saramago’nun aynı adlı romanından uyarlanan filmde körlük, salgın bir hastalık gibi kişiden kişiye bulaşıyor. Saramago’nun romanı bilimkurgu motiflerinden çok ilk kurbanların karantinaya alınma sürecine odaklanmayı tercih ediyor. Filmde karantina, uygarlığın, hümanizmin bitişini resmediyor. Sorunu çözemeyen devlet, sınırları belli bir alan oluşturup hastaları kendi haline bırakıyor. Böylece kaba kuvvet devreye giriyor.

(Karar, 20.03.2020)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN