Post image
Koç: İş kazası akıl almaz

8c288be725ff4ecc8060d011a1d66c55

BÜLENT ONUR ŞAHİN

MADRİD – Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Soma ve asansör facialarıyla gündeme gelen iş kazalarını eleştirdi. Koç, “Son dönemde yaşanan iş kazalarını akıl almıyor. Bunları önlemek mümkün” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Holding’in CEO’su Turgay Durak ve Holding’in Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ile Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile birlikte FIBA 2014 Basketbol Dünya Kupası final maçı öncesinde Madrid’te açılan ve basketbolseverlerin hem maç izlediği hem de Beko ürünlerini inceleme  fırsatı buldukları Beko Home’u ziyaret etti. Sorularımızı yanıtlayan Koç, Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası ve İstanbul’daki bir inşaatta yaşanan asansör kazası ile gündeme gelen iş güvenliği konusunda son derece hassas olduklarını belirterek bu konuda uluslararası şirketlerden destek aldıklarını belirtti. Bazı kazaların meydana geliş biçiminin akıl almaz olduğunu kaydeden Koç, şunları söyledi:

“Kazaları önlemek için mümkün olduğu kadar her yerden model alıyoruz. Madende, fabrika inşaatında olsun. Madenlerde de özellikle tarafsız şirketlerden destek alıyoruz. Alman ve Avusturyalı şirketlerden rapor aldık Soma faciasından sonra. Bu konularda çok uzmanlar. Bir yerden de başlamak lazım. Son kazalar inşallah ders olur. Üst geçitte kamyon kazası akla zarar bir şey… Kaç yıl sonra aynı yerde aynı şekilde bir daha kaza olması kabul edilebilir bir şey değil. Gökdelenler dikmiyoruz belki, ama biz de ciddi fabrika inşaatı yapıyoruz. Bununla ilgili önem vermek lazım. Bir yol haritası çıkarılması lazım. Her yönetim kurulu toplantısında bize iş güvenliği bahsinde yapılanlar da aktarılır. İş güvenliği ve kaliteyi sağlayarak üretim, kaza sıklık oranı, kaza ağırlık oranı… Bu ikisini çok dikkatle takip ediyoruz. İkisinde de Türkiye ortalamasının çok altındayız. Milyonda bir mertebelerinde.” 

Sanayiye destek artmalı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, Türkiye’nin sağlıklı bir büyüme eğimini yakalaması için mutlaka sanayi yatırımlarının artması, özellikle katma değeri yüksek malların üretim ve ihracatının desteklenmesi gerektiğini söyledi. Koç, duran varlıkların özellikle kriz zamanlarında öneminin arttığını kaydetti.

‘Büyüme tahminimiz yüzde 3’

Büyüme rakamlarına değinen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sene sonu için yüzde 3 büyüme tahmini koyduklarını, ancak ikinci çeyrek rakamının beklenenin altında gerçekleştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öngörmedik de. Bütçeyi yaparken 4.5 olarak öngörmüştük. 2.1 Türkiye için yeterli bir büyüme değil bunu bilmek için NATO’da roket mühendisi olmaya gerek yok. Yüzde 5-5.5 büyümesi lazım her sene Türkiye’nin. Katma değer oluşturacak ürünleri imal edemiyor sanayimiz. Orta ve uzun vadeli ciddi bir şekilde ele alınması lazım model olarak. Japonya’da iki fabrika sular altında kaldı. İki endüstri duruyordu. Katma değer bu. Bu 15-20 senelik bir plan. Bir an evvel yapılması lazım. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yüzde 100 haklı onun endişelerine tamamen katılıyorum. Sanayinin payı azalıyor milli gelirde. Daha kötü olabilirdi. Etrafta olan olayları katarsak yine de iyi kötü gemi yüzüyor. Allah korusun kriz olduğu zaman elde tutulur varlıklar çok önem kazanıyor. 2001’de 2008’de de gördük.” 

‘İ­nşallah hayırlı olur’

Torba Yasa’nın onaylanması ile Dış Ekonomik ilişkiler Konseyi’nin (DEİK) kapısına kilit vurulmasını değerlendiren Koç, “İnşallah hayırlı olur. Bilemiyorum. Dışarıda yapılan operasyonları koordineli biçimde yürütecek bir yapıya ihtiyaç vardı. DEİK’i bu şekilde devletleştirmek ne derece doğru bunu zaman gösterecek” diye konuştu.

(Taraf, 18 Eylül 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN