Post image
Kazalar Savaştan Beter

kazalar-savastan-beter

Türkiye’nin en önemli ve değişmez sorunlarının başında gelen trafik güvenliği konusunda toplumsal bilincin artırılmasının önemine değinen Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, her yıl 1 milyon 500 bine yakın insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Antalya’da Karayolu Trafik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende konuşan İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, trafik konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Karayolu Trafik Haftası kutlamaları kapsamında Antalya Konyaaltı ilçesinde Emniyet Müdürlüğü Uncalı Sosyal Tesisler Şehit Mehmet Topalca Toplantı Salonu’nda haftanın açılış töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İl Jandarma Komutanı Yusuf Kelleli, polisler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Celal Uzunkaya, Karayolu Trafik Haftası’nın 6-14 Mayıs tarihleri arasında toplumsal duyarlılığı içeren etkinliklerle kutlandığını söyledi.

EMNİYETTEN TRAFİK UYARISI

Türkiye’nin en önemli ve değişmez sorunlarının başında gelen trafik güvenliği konusunda toplumsal bilincin artırılmasının önemine değinen Celal Uzunkaya, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1 milyon 500 bine yakın insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14, 20-24 yaş gruplarında ise ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde trafik kazası sonucu ölümler bilinen tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor” dedi.

ÜRKÜTEN BİLANÇO

Sürücü ve araç sayısında artış yaşandığını dile getiren Celal Uzunkaya, “Antalya’da 2006 yılında 567 bin 500 olan araç sayısı, 10 yıl sonra yüzde 72’lik artışla 977 bin 227 ulaşmıştır. Aynı dönem içinde 403 bin olan sürücü sayısı yüzde 85.5 artışla 750 bine ulaşmıştır. Kent genelinde 2016 yılında olay yeri itibariyle alınan verilerde, 54 ölümlü trafik kazası, 6 bin 250 civarında yaralamalı kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 70’i olay yerinde olmak üzere, 180 kişi hayatını kaybetmiştir. Hastanede tedavi görenlerin vefat etmesiyle rakamın 200’e yaklaştığını görüyoruz. Kaza yerindeki ölümler kadar, bir katı kadar kişinin hastanede öldüğünü görüyoruz. 8 bin 500 kişi de yaralanmış veya sakat kalmıştır” diye konuştu.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Denetimlerin etkili ve cezaların toleranssız yapılması halinde trafik sorununun çözülebileceği gibi bir yanlışın olduğunu ifade eden Celal Uzunkaya, “Böyle bir yanlış kanı var. Trafikle sorumlu kurumlar görevlerini yapmış olsa, trafik sorunu kalmaz diye düşünen pek çok insan var. Sorunun çözümünde en büyük payın, toplumsal bilinç ve eğitimle aşılabileceği veri var. Alt yapı, yol, teknoloji, çevre düzenlemesi iyileştirmelerin payı ise yüzde 20-25 diliminde, yüzde 20’lik bölüm ise denetim ve cezayı içeren alan olduğu belirtilmiş” dedi.

TRAFİKTE EĞİTİM ŞART

Öğrencilerin okulda öğrendiği trafik kurallarını sokakta göremediğini ya da ailesi tarafından o kuralların uygulanmadığını gördüğünü aktaran Celal Uzunkaya, “Trafikte sevgi, saygı hoşgörü yok. Başka yerde gösterdiğimiz toleransı, trafikte göstermiyoruz. Hala yollarımızda, sol şeritte büyük araçlar seyrediyor. Bunun değişmesi için hepimize görevler düşüyor” dedi.

PROTOKOLÜN ALKOL GÖZLÜĞÜ İLE İMTİHANI

Konuşmaların ardından protokol tarafından öğrencilere Polirobot Oyun Seti hediye edildi. Ardından, sosyal tesislerin bahçesine çıkan protokol üyeleri, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kente gönderilen Emniyet Kemeri Simülasyon aracına bindi. Protokol üyeleri ayrıca kurulan mini futbol sahasında, 1 promil alkol alan kişinin nasıl gördüğünü gösteren özel üretim gözlüğü takarak topa vurmaya çalıştı.
Kaynak : DHA

(Gazete Bir, 09.05.2017)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN