Post image
Katil eden tarla savaşları…

Büyük kentlerin kargaşasından, bunaltıcı ortamından kaçan herkes yazları köyleri mesken tutuyor. Her yıl Mart-Nisan dedi mi, kimisi kendi köyüne, kimisi arazi alıp çiftlik kurduğu köyüne gidiyor. Doğal ortamda yaşayıp, kafa dinlemek ve daha sağlıklı olabilmek amacıyla… Kışın adeta boş olan çoğu köyün nüfusu da doğal olarak yaz gelince bir anda patlama yaşıyor…

Kalabalık ve kargaşadan kaçanlar bu kez de, yan yana, art arda, yani bitişik nizam yaptıkları evlerle köylerde görsel kirlilik yaratıyorlar. Çoğu günlük yararlanabileceği bir bahçe bile ekmezken, üstüne üstlük bir birlerinin arazilerinin, tarlalarının sınırlarını ihlal ettikleri, atalarından kalan tarlaları ya da başkalarına ait tarlaları paylaşamayıp adeta “tarla savaşları” yaşıyorlar, gözlerini kırpmadan birbirlerini öldürüyorlar.

Hemen her gün gazetelerde, köy ve ilçelerde yaşanan bu tür eften püften “cinayet” haberleri dikkat çekiyor. İşte bir kaçı:

osmaniye

Konya’nın Yunak ilçesinde amca çocukları arasında çıkan “mandıra duvarı” tartışması cinayetle sonuçlandı. Bir kişi öldü. Baba-oğul kaçtı. (28.03.2015)

Şırnak’ın İdil ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında husumet bulunan iki aile çatıştı. Otomatik silahların da kullanıldığı çatışmada 3 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı. (29.03.2015)

İzmir Beydağ’da mera kavgası kanlı bitti. 2 ölü… (30.03.2015)

Mardin Mazıdağı ile Derik ilçelerinde iki köy halkı arasında mera anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı çatışmada 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. (20.04.2015)

İzmir Tire’ye bağlı Çayırlı mahallesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle ME. (55) tarla komşusu RS’yi (54) köy meydanında av tüfeğiyle öldürdü. (24.04.2015)

Samsun’da bir kişi arazi yüzünden kardeşini öldürdü. (25.05.2015)

Elazığ’da köylülerin su kavgası: 1 ölü (02.06.2015)

Sivas’ta arazi sulama kavgası: 2 ölü (03.06.2015)

Bitlis Ahlat Seyrantepe köyünde amca çocukları arasında çıkan mera tartışması silahlı kavgaya dönüştü. Olayda 1 kişi öldü. (18.06.2015)

Bartın’da aralarında arazi anlaşmazlığı bulunan amca çocuklarının kavgası kanlı bitti: 1 ölü (21.06.2015)

Çorum İskilip Soğucak köyünde biçerdöver tartışması kanlı bitti. Hasmının iş yerini basan adam aynı aileden 3 kişiyi öldürdü, birini de yaraladı. (23.06.2015)

Mardin’de korkunç cinayet. 17 yaşındaki AY. , tarlaya giren keçi yüzünden tartıştığı dayısını öldürdü. (30.06.2015)

Osmaniye Toprakkale’de tarla meselesi yüzünden çıkan tartışmada 1 kişi tüfekle vurularak öldürüldü. (08.07.2015)

Göçler nedeniyle boşalan köylere son yıllarda yeniden ilgi artarken yok keçi, tavuk girdi, yok 1 metre tarlama girdin, meramı kullandın tartışmaları gördüğünüz gibi cinayetle sonuçlanıyor. Ve birbirinin hakkına saygısızlık veya hoşgörüsüzlük nedeniyle yaşanan bu cinayet örneklerine her gün yenisi ekleniyor

pişman

En son da dün Muğla Seydikemer ilçesinde Özcan E. (37) ektiği barbunya-fasulye tarlasından uyarmasına rağmen sürekli geçen Deniz Çepel’i bıçakladı. Sonra üzülüp kendi otomobiliyle ambulansa yetiştirdi, ama son pişmanlık fayda etmedi 32 yaşındaki Deniz Çepel öldü…

Belki; herkes birbirinin malına, mülküne biraz daha saygılı olsa, bir birinin haklarını ihlal etmese, arazilere giren hayvanlar için özür dilese birbirinden ya da daha hoş görüyle yaklaşsa birbirine tüm bu cinayetler yaşanmayacak. Ocaklar  sönmeyecek, husumetler sürmeyecek…

Neden inatla insan birinin bahçesine girer, oradan geçer ki? Ne olacak, 2 metre ya da 10 metre fazla yürüyün ve başkasının bağına-bahçesine-tarlasına zarar vermeyin.

Bir tarafın öldüğü, bir tarafın cezaevine girdiği, sonrasında da husumetin sürdüğü, hatta zaman zaman kan davasına dönüştüğü anlaşmazlıkların yaşanmaması için herkesin birbirinin hakkına saygılı olması dileğiyle…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN