Post image
‘Karınız Alman casusu!’

Sungu ÇAPAN

Hollywood’u Hollywood yapan, 100 yılı devirmiş büyük stüdyolardan Paramount’un 23 kasımda tamamlayıp bütün dünyayla aynı zamanda, tıpkı fırından yeni çıkmış sıcak ekmek gibi, taze taze önümüze sürdüğü, yeni Brad Pitt filmi “Allied- Müttefik”, 1942’de Fas’ta başlayıp işbirlikçi Fransa’nın başkenti Vichy’de sürerek Londra’da sona eren, romantizmin tavan yaptığı, duygu gıdıklayıcı, tutmuş belli formüllere göre tezgâhlanmış, Casablanca’vari bir beylik savaşı melodramı.

2. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Alman işgalindeki Kuzey Afrika çöllerine paraşütle inip Kazablanka’da buluşup tanıştığı Fransız direnişçisi Marianne Beausejour’la (Marion Cotillard) üstlendiği, çok mutlu bir karı-koca rolü oynuyor, Kanada-Ontario’lu istihbarat subayı Max Vatan rolündeki Brad Pitt.

_5615412

Birbirlerine âşık olup Almanların güvenini kazanarak davet edildikleri bir kutlamada, yörenin “aslında Hitler muhalifi” olan Alman sefirine karşı birlikte düzenledikleri başarılı suikastten sonra İngiltere’ye giderek evlenen Marianne-Max casus çiftimizin yerleştikleri Hampstead semtindeki mutluluğu, Londra’nın Nazi uçaklarınca bombalandığı bir gecede doğan Anna bebeğin gelişiyle katmerleniyor.

‘Casablanca’ klasiğini hatırlatıyor…

Ancak 1 yıl sonra, üstlerinin yönelttiği “karın Marianne bir Alman casusu’ suçlamalarına inanamayan Max, gözü kara ajanlıktan Londra’daki sevecen anneliğe ve hamarat ev kadınlığına evrilmiş, eski direnişçi karısının, sevgili Marianne’ının masumiyetini kanıtlamaya girişiyor, vs. vs.

Finalinde, Max’ın savaş yıllarında çokça hayalini kurduğu ve hem analık hem babalık yaparak yetiştireceği küçük Anna’nın büyüyeceği, Kanada’daki evinde vaktiyle Marianne’ın kızına yazdığı mektubun okunmasıyla sona eren, 2 saati aşkın “Müttefik”, önceleri fena halde “Casablanca” klasiğini hatırlatıyor.

Ama yine de, kameraman Don Burgess’in birinci sınıf görüntü çalışması, Alan Silvestri imzalı cıvıl cıvıl müzikleri ve ele alınan dönemin hakkını vermeye özenen dekor-kostümleri, savaş yıllarına ait kimi ayrıntıları da barındıran, duygusallıkla gerilimi harmanlayan, eli yüzü düzgün (hatta yer yer şık şıkırdım) anlatımıyla sonuçta baştan sona ilgiyle seyrediliyor doğrusu. Sevişken karı-kocayı oynayan Pitt’le Cotillard arasındaki o Angelina Jolie’yi boşanmanın eşiğine getirmiş ateşli sevişme sahneleriyle de ilgi çekmeye aday “Müttefik”e Steven Knight’ın yapay, bildik senaryosundan gıcık kapmayan sinemaseverler dahi katlanabilir bizce.

Bu “Müttefik”i iflah olmaz Brad Pitt hayranları zaten kaçırmaz, benim gibi Marion Cotillard severler de. Hollywood’un her zaman öncelikle iyi gişe yapmayı önemsemiş, işini bilir, bezirgân yönetmenlerinden Robert Zemeckis’in Brad Pitt-Marion Cotillard yıldız çiftini bir araya getirerek kotardığı, Jared Harris, Matthew Goode, Anton Lesser, Auguste Diehl, Thierry Fremont, Daniel Betts’in de rol aldığı, süresi biraz uzun tutulmuş bu romantik savaş melodramı, pek iz bırakmayan türden, orta karar, tipik bir büyük stüdyo filmi özetle.

(Cumhuriyet, 02.12.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN