Post image
Kara parada rekor artış

cc44a-karapar

NURCAN GÖKDEMİR (nurcangokdemir@birgun.net)

Kara parayla ilgili suçlamalardaki rekor artış Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) 2014 yılı hedeflerini şaşırttı. 2014’te 14 bin dolayında olması beklenen başvuru sayısı 36 bin 483’e ulaştı. Artış, bildirimi kolaylaştıran değişikliklere bağlandı.

Maliye Bakanlığı’nın 2014 yılı faaliyet raporunda MASAK’ın çalışmalarına yer verildi. Suç gelirleri olarak tanımlanan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele ve ciddi bulguları Cumhuriyet Savcılığına iletmekle görevli olan MASAK, 2014 yılı için 14 bin dolayında suç duyurusu bekliyordu. Ancak yıl sonunda bu rakam yüzde 260,6 sapmaya uğradı.

MASAK’a intikal eden şüpheli işlem bildirimi sayısı 2013 yılında 25 bin 592 iken 2014 yılında 36 bin 483’e ulaştı. Terörün finansmanı suçu kapsamında 4 kişi, suç gelirlerinin aklanması kapsamında da 384 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

‘KOLAYLAŞTIRINCA’

Faaliyet raporunda, bu artışın gerekçesi olarak mevzuattaki kolaylaştırıcı ve sadeleştirici değişiklikler ile yükümlülere yönelik çalıştaylarla farkındalığın artırılması gösterildi.

Raporda, sınırsız kara para aklama yöntemi olduğu ifade edildi. Aklama yöntemlerinin ülkeden ülkeye, finansal sistemlerde kullanılan araçların çeşitliliğine bağlı olarak değiştiği belirtilerek “Ayrıca günümüzde yasadışı gelir elde edenler artık kendi paralarını kendileri aklamamakta, bu işte profesyonelleşen aklayıcıları kullanmaktadırlar” denildi. “Aklama işiyle uğraşanlar işlerini çok iyi bilen muhasebeciler, bankerler, hukukçular, mali danışmanlar olabilir. Bunların sağlam bir mesleki geçmişi vardır, çoğu sabıkasızdır, öncül suçla hiçbir alakaları yoktur. Hizmetlerine karşılık olarak komisyon, prim adı altında gelir elde ederler” ifadelerine yer verildi.

YÖNTEMLERDEN BAZILARI

Raporda sınırsız sayıda yöntemle aklama yapmanın mümkün olduğu vurgulanmakla birlikte en çok kullanılan ve mücadele eden birimler açısından öğretici olabilecek nitelikte olan yöntemler şu şekilde sıralandı: “Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması, parçalama yöntemi, vergi cennetleri (off-shore), paravan (kağıt üstündeki) ya da hayali şirketler, oto-finans borç yöntemi, döviz büroları, kumarhane ve gazinolar, nakit para kullanılan işyerlerinin işletilmesi (göstermelik şirketler), sahte fatura (hayali ihracat), alternatif havale sistemleri, internet bankacılığı ve elektronik para.”

(Birgün, 05.03.2015)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN