Post image
Kamu Emekçisinin Alım Gücü Düşüyor (08.01.2013)

KESK-AR’ın araştırmasına göre açlık ve yoksulluk sınırı yükselirken kamu emekçilerinin alımgücü düşüyor. Ortalama ücretli bir kamu emekçisi son bir yılda dokuz kilo daha az peynir alabildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (KESK-AR) kamu emekçilerinin alımgücünün düştüğünü, yoksullaşmanın arttığını bildirdi. KESK-AR’ın araştırmasına göre, son bir yıl içinde giyimden konut harcamalarına, gıda tüketiminden ulaşıma kadar birçok ihtiyacın karşılanmasında alımgücünün düştüğü tespit edildi. Araştırma sonuçları günlük hayata tercüme dildiğinde şu sonuçlar çıktı. “Ortalama ücretli bir kamu emekçisi son bir yıl içinde 9 kg daha az peynir alabildi, 650 gram daha az dana eti, 30 adet daha az yumurta, 11 adet daha az damacana su, 5 tane daha az erkek pantolonu, 6 tane daha az kadın pantolonu, 13 tane daha az çocuk pantolonu alabildi. Geçen 1 yıla kıyasla 1 kg daha az kömür alabildi, 4 tane daha az tüp alabildi.”

Artış çok yetersiz

Araştırmada, kamu emekçilerine yapılan yıllık ortalamada yaklaşık yüzde 6 ücret zammının “hayat pahalılığı karşısında yaşanılan mağduriyetleri gidermenin çok uzağında kaldığı” ve “refah kayıplarını kat be kat körüklediği” belirtildi.
Kamu emekçilerine verilen yüzde 0,14 enflasyon farkı da eleştirildi.
“Ücret artışlarında, emekçiler için yaşamsal olmayan ürünlerin hesaplamalara dahil edilmesi ile elde edilen enflasyon artışları dikkate alınmaktadır. Dolayısı ile fiyat artışları karşısında emekçilerin içine düştüğü durum göz ardı edilmektedir.”
KESK-Ar insan onuruna yakışır, emekçileri hayat pahalılığı karşısında “gerçek” anlamda koruyacak bir artışın yıllık yüzde 30 olması gerektiğini de açıkladı.
“Kamu emekçilerine yapılacak zam, 2013 yılı için gerçekleşen enflasyon+büyüme oranı+refah payı kadar ücret artışını temsil etmedikçe bu sefalet devam edecektir.”
Toplu sözleşme sonucunda kamu emekçilerine yıllık ortalama yüzde 6 ücret zammı uygulanmış, enflasyon farkı olarak yüzde 0,14 ilave edildiğinde ortaya toplam yüzde 6,14’lük ücret zammı çıkmıştı.

Yoksulluk sınırı

KESK-AR’ın hazırladığı Açlık ve Yoksulluk Raporu’nda, dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı aralık ayında 1119 lira, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3537 lira olarak belirlenmişti.

(bianet.org, 08 Ocak 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN