Post image
“Kadınların neyini seviyorsun?”

 

Tuğçe MADAYANTİ DİZİCİ

Sinemada ve edebiyatta kitlelere çekici geldiğinden, toplumsal arka plana yatkınlığından dolayı en çok işlenen kavramlardan biri seri katil. Şu ana kadar kaç tane seri katil ile ilgili kitap okuduk, film, dizi izledik tahmin etmesi zor. 1931’de Fritz Lang’in M filmindeki pedofili çocuk katili Peter Lorre karakterinden saymaya başlarsak oldukça fazla. İnsana en çok korku veren kavramlardan biri olması dışında kendine ait pek çok miti de beraberinde taşıdığı için işlenmesi en zevkli konulardan birisi olduğu aşikâr. Ancak veri analizlerine bakınca bu mitlerin aslında pek de gerçekle örtüşmediğini söyleyebilirim. Seri katillerin karşı cinsiyetten kişileri öldürdüğü, sadece erkek oldukları, kendi çocukluklarında cinsel istismara uğradıkları için cinayet işledikleri, ateşli silah kullanmayı tercih etmedikleri gibi mitlerden bahsediyorum. İşlenilen konuya göre en elverişli olanları bu mit çuvalının içinden çıkarılıyor. Takip edilmesi heyecanlı olduğu ve psikanaliz ile bağları heyecan uyandırdığı için de yazarlar, senaristler bu kavramı içine alan eserler üretir durur. En başarılı olanları bana kalırsa gizem romanının kanonik anlatı tekniklerini başarıyla kullanabilenlerdir. Gizemli bir roman yazmak tam anlamıyla bulmaca oluşturmayı zorunlu kılar. Bu zorlukları aşamayan anlatımlar başarısızlıkla sonuçlanır çünkü zihin parıltısı belirli bilgi parçalarının okuyucuya/izleyiciye ne zaman ve nasıl açıklanacağıdır. İşte başarılı olarak tarif edebileceğim seri katil kavramını ele alan yeni bir suç dram dizisi Apple TV+’ta gösterime girdi.

SERİ KATİL ENDÜSTRİSİ

James Keene’in 2010’da gazeteci Hillel Levin ile birlikte yayınladığı “In With The Devil: A Fallen Hero, A Serial Killer, And A Dangerous Bargain For Redemption” kitabından uyarlanan Black Bird dizisi, babası emekli polis olan, lise futbol takımının yıldızı bir gencin 90’lı yıllarda uyuşturucu sattığı için şartlı tahliye olmaksızın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından, kendisini hapse atan savcı tarafından serbest bırakılma teklifi alması ile ilginçleşiyor. Özgür kalmak için ise yapması gereken, on dokuz genç kadını öldürdüğü düşünülen ama hâlâ temyize gitme ihtimali olan Larry Hall isimli mahkûm ile arkadaşlık kurup onun cinayetleri itiraf etmesini sağlamak. Dizinin yaratıcısı tanınmış ve romanları çok önemli yönetmenler tarafından beyazperdeye uyarlanmış olan Dennis Lehane. Gizemli Nehir (Mystic River, Clint Eastwood) , Zindan Adası (Shutter Islan, Martin Scorsese) ise bu eserlerden sadece birkaçı. Aynı zamanda tüm zamanların en iyi dizisi olan The Wire dizisinde de senarist olarak görmüş olduğumuz bir isim kendisi. Yüksek profilli oyuncu kadrosunda, Jimmy Keene karakterini canlandıran tutarlı performansı ve çekici görüntüsüyle Taron Egerton, yeni doğmuş gibi konuşarak bile rahatsızlık vermeyi başaran Paul Walter Hauser, yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü oyuncu Ray Liotta yer alıyor. Soruşturmadan sorumlu FBI ajanı Lauren McCauley rolünde, bulunduğu her sahne ile beni kendime getiren Sepideh Moafi ise muhteşem bir kadın portresiyle karşımızda.

ÖZGÜRLÜĞÜN BAŞKASININ KARANLIĞINDA

Black Bird dizisinin, gerilimi artırmak için geleneksel formatı kabaca da olsa takip ettiğini söyleyebiliriz; Hikâyenin dayandığı suçla tanıştırılması (suç), ipuçlarının arandığı (soruşturma), beklenmedik bir ipucu ile bulunan çatlak (ters köşe), bulmacanın kalan son parçasının ortaya çıktığı (‘büyük buluş’) ve her şeyin anlaşıldığı (sonuç). Ancak Black Bird, bir katili yakalamak kadar onu anlamakla da ilgili olan bir hikâyeye sahip. Üstelik katilin gerçekten katil olup olmadığını anlamak için ona suçunu itiraf ettirmesi gereken Jimmy’nin de sırtında ağır bagajları bulunuyor. FBI ajanı Lauren McCauley ile Jimmy Keene’in karşılıklı sahneleri çok güçlüydü. Seri katilin yanına onu göndermeden önce izlediğimiz bu etkileyici sahnede Lauren’ın Jimmy’ye sorduğu “Kadınları sever misin Jimmy?”, “Kadınların neyini seviyorsun?”, “Sence Larry Hall kadınların nesini sevmiyor?” gibi basit ve keskin sorular ile Jimmy de bizler de onun nasıl bir karanlığa gireceğini anlamaya başlıyoruz… Tatilden önce daha keyifli bir şeyler yazmak isterdim. Ama Black Bird ender rast geldiğimiz dizilerden, enerjisi, temposu, oyunculukları, senaryosu güçlü, hem gerçek hem kurgu olan bu suç mini dizisini kaçırmayın istedim. Birkaç hafta sonra tekrardan görüşmek üzere, ben biraz dağ, taş, toprak kaçar.

(Birgün, 16.07.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN