Post image
“Kadının Adı Devletten Siliniyor”

Eşitlik İzleme Kadın Grubu, hükümet yetkililerini TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılmasını engellemek üzere göreve çağırdı.

EŞİTİZ – Eşitlik İzleme Kadın Grubu, hükümet yetkililerini TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılması girişimini engellemeye çağırdı.

“Açıkça bellidir ki devlet mekanizması içinde tek bir ‘kadın’ kurumu bırakılmak istenmiyor. Kadının adı, devletten siliniyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı, hazırlanan TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi’yle Meclis’te Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu gibi yeni komisyonlar kurulması öngörülürken, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) kaldırılmasının planlandığını duyurmuştu.

“Kadının adı, kurumlardan siliniyor”
Yazılı bir açıklama yapan EŞİTİZ, Türkiye kadın hareketinin yıllar süren mücadeleleri ile devlet mekanizması içindeki kurulan üç kadın kurumunun da sırasıyla yok edildiğini söyledi.

2011’de Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın isminden kadın kelimesi silinerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dönüştürüldüğünü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün (KSGM) de lağvedileceği ve sorumluluklarının Aile Genel Müdürlüğü’ne devredileceğine dair iddialar olduğunu belirtti.

“Kararı ‘eşitliğe inanmıyorum’ diyen Başbakan verecek”
“Devletin resmi haber ajansı olan AA’nın haberi, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılması konusunda tek karar vericinin kadın-erkek eşitliğine inanmadığını açıkça beyan etmiş olan Başbakan olacağını açıkça ilan etmektedir” diyen EŞİTİZ, başta Fatma Şahin, TBMM-KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve AKP’li kadın milletvekilleri olmak üzere, kadın-erkek tüm milletvekillerini bu girişimden derhal vazgeçilmesini sağlamak üzere göreve çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Başta BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesi (CEDAW) olmak üzere Türkiye’nin tarafı olduğu pek çok sözleşme ve üyesi olduğu birçok uluslararası örgüt, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması çalışmalarının koordinasyonu ve politikaların icrası için ulusal mekanizmalar kurulması yükümlülüğü getirmektedir. Yeni ek mekanizmalar oluşturarak mevcut mekanizmaları güçlendirmek yerine, var olanları da yok etmenin kadın karşıtı bir politika olduğu açıktır.

“Ulusal ve uluslararası hukuk hiçe sayılarak KEFEK kapatıldığı takdirde, başta CEDAW’ın uygulanmasını izleyen Birleşmiş Milletler olmak üzere konuyu tüm uluslararası kurumlara ve platformlara taşıyacağımızı duyuruyoruz!”

(bianet.org, 30 Kasım 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN