Post image
Kadına yönelik şiddet, tespit ve çözüm önerileri

 

Ayhan AKCAN

Psikiyatr Doktor, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi

Türkiye’de silahlı cinayetlerin ne kadarı kadına yöneliktir?

Evde silah bulundurma ruhsatı başvurusunda; evin erkeği acaba bu silahı kadına yönelik baskı, şiddet ve cinayette ne kadar kullanabilir?  Sorusunun yanıtı var mıdır?

Karakol veya adliyeye intikal etmiş vakalarda eşlerin silahına el koymak mümkün müdür? Bu tedbir olarak uygulanır mı? Evden uzaklaştırma tedbirinden önce böyle bir uygulama rutinde yapılabilir mi?

Evde silah varsa bu silah nerede bulundurulmaktadır? Silahı açıkta bulundurmak mı yoksa saklamak mı yaygındır? Evdeki silahların ne kadarı silah kasasında muhafaza edilmektedir?

Evdeki silah üstü örtülü kadına yönelik bir şiddet davranışı mıdır?

Silahla kocalarını öldüren kadınların oranı nedir?

Evde silahın olmasından kimler korkar? …… gibi sorular aslında kadına yönelik şiddette silahın tam merkezde olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı;

-Beş cinayetten biri yani cinayetlerin yüzde 20’si kadına yöneliktir.

-Kadını öldüren kişileri yüzde 90’ı beraber yaşadığı erkeklerdir. Kocası, erkek kardeşi, eski eşi, sevgilisi veya erkek arkadaşı…

-Evde kadına yönelik şiddet varsa, evde silah da varsa kadının silahla öldürülmesi en az beş kat daha fazladır.

-Evdeki silah can ve mal güvenliğini korumaz.

-Evde şiddete maruz kalan her kadın çaresizlik yaşar. Çaresizlik   cinnetle sonuçlanabilir. Silahlı cinayet hükümlüsü kadınların tamamına yakını ya kocasını ya da sevgilisini öldürmüştür.

Çözümde ne yapmalı..

Tüm kadınlar meslek sahibi olmalı.  Evde silah bulundurma konusunda ciddi düzenlemeler yapılmalı. Eş rızası, ruhsat sonrası geçici el koyma ve iptal sistemi, silah kasası zorunluluğu, başvuruda şiddet düzeyi değerlendirmesi, eğitim, bekleme süresi, silah ihbar hattı, evde silah bulundurmayla ilgili kamu spotu, silah ediniminde sınırlamalar… hemen derhal alınması gereken tedbirlerdir…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN