Post image
Kadına yönelik şiddet Meclis gündeminde

 

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Şaroğlu önergesinde, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporların da yansıttığı durumun vehamiyeti ve aciliyeti göz önüne alındığında, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yasal bir düzenlemeye gidilmesi ve caydırıcı tedbirler alınması için neden beklenilmektedir” diye sordu.

Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, ülkemizin en can yakıcı sorunu olmaya devam etmekte ve mevcut yasal düzenlemelerdeki boşluklar ve ilgili hükümlerin etkin uygulanmaması kadına yönelik şiddet vakalarının artmasına yol açmaktadır. Bu konuyla ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütlerinin hazırladıkları istatistik raporları ise bu acı tabloyu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinden derlenen raporlarına göre 2019 yılının Ocak ayında 43, Şubat’ta 31, Mart’ta 27, Nisan’da 36 ve Mayıs ayında 37 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Hazırlanan raporlarda, yaşanan cinayetlerdeki şüpheli, sanık ve katillerin adil bir yargılama geçirmeden caydırıcı cezalar almaması ve bu vakalara dönük önleyici tedbirlerin uygulanmaması durumunda, şiddetin boyut değiştirerek sürmeye devam edeceğine dikkat çekilmektedir. Bu bağlamda;

1- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporların da yansıttığı durumun vehamiyeti ve aciliyeti göz önüne alındığında, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yasal bir düzenlemeye gidilmesi ve caydırıcı tedbirler alınması için neden beklenilmektedir?

2- Bakanlığınız tarafınca kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddet vakalarını önlemeye yönelik somut bir adım atılması gündeminizde bulunmakta mıdır?

3- Söz konusu raporlar bakanlığınız tarafından dikkate alınmakta mıdır? Kadına yönelik şiddet vakalarını önlemek amacıyla kadın örgütleri ile yasal düzenleme için ortak bir mutabakat sağlanacak mıdır?

4- Son 5 yıl itibariyle, erkek şiddeti sonucu kaç kadın yaşamını yitirmiştir? Bu vakaların yıllara ve illere göre dağılımı nasıldır?

5- Bakanlığınız tarafından şiddete uğrayan kadınların dava süreçlerinde fiziki olarak takipleri yapılmakta mıdır? Son 5 yılda acil durum kapsamında hakkında koruma kararı alınan kadın sayısının yıllara göre dağılım oranı kaçtır?

6- Ülkemizin de taraf olduğu, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesine uygun bir şekilde iç hukuk düzenlemesi yapılacak mıdır?

7- 6284 sayılı yasa kapsamında hakkında koruma tedbiri uygulanan kadınların bu süreçte de şiddete uğradığı bilinmektedir. Bu süreçte koruma yükümlülüğünü yerine getirmeyen devlet görevlileri hakkında bir işlem yapılması veya tazminat talep edilmesi hakkında yasal bir düzenleme yapılacak mıdır?”

Umut Vakfı olarak medyaya yansıyan haberlerden yılbaşından bu yana derlediğimiz istatistikleri de, 2 Temmuz 2019 tarihli yorumumuzda yayımlamıştık. Umut Vakfı’nın istatistiklerine göre,  2019 yılının ilk 6 ayında; 83’ü tabanca, 49’i tüfeklerle, 68’i elektrikli testere dahil kesici aletlerle olmak üzere toplam 272 kadın cinayeti işlendi… Türkiye genelinde 61 ilde yaşanan bu kadın cinayetlerinde 222 kadın ve aile bireyi, kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldü. 128 kadın ve aile bireyi de yaralandı…

En çok kadın cinayeti 51 olayla Ocak ayında yaşanırken, onu 50 olayla Mayıs, 49 olayla Haziran izledi… Kadın cinayetleri, bu cinayetlerdeki ölü ve yaralı sayısı aylara göre şöyle:

2019 yılı ilk 6 ay kadın cinayetleri
AYLAR OLAY SAYISI ÖLÜ YARALI
OCAK 52 44 44
ŞUBAT 40 26 18
MART 42 31 15
NİSAN 39 39 15
MAYIS 50 37 21
HAZİRAN 49 45 15
Toplam 272 222 128

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN