Post image
Kadın ölümlerine karşı işbirliği

kc

BURCU KARAKAŞ

İstanbul – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Milliyet’in gündeme getirdiği Van’daki şüpheli kadın ölümleri haberi üzerine kadın örgütlerini ziyaret ederek işbirliği sözü verdi…

Van Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Milliyet’in gündeme getirdiği Van’daki şüpheli kadın ve kız çocuğu ölümleri haberi üzerine yerel kadın örgütlerini ziyaret ederek işbirliği sözü verdi. Öte yandan, Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki Hasret Mete adlı bir genç kızın daha silahla vurulmuş halde bulunduğu öğrenildi.

zozanMilliyet’in gündeme taşıdığı Van’da son 2 ayda 13 kadın ve kız çocuğunun şüpheli ölümüne dair yazı dizisi, Van Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Van Kadın Derneği (VAKAD) ile Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’ni (YAKA-KOOP) önceki gün yerinde ziyaret ederek işbirliği sözü verdi. VAKAD’dan Zozan Özgökçe, sosyal medyadan yaptığı duyuruda, “Van’daki intiharları gündemleştiren ve ulusal basına taşıyan Milliyet gazetesinin yazı dizisi sonrası Van Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü bizleri ziyarete geldi. Kadın cinayetleri ve intiharları konusunda kadın örgütleri ile ortaklaşma talebi vardı” dedi.

Suç duyurusu ve dava

YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, “İl Müdürü dün ziyaretimize geldi, 1.5 saat kadar bir görüşmemiz oldu. Ortak çalışmaya açık olduğunu, üzerine düşen ne varsa yapacağını söyledi. Görüşmemiz çok iyi geçti. ‘Erken yaşta evliliklerle ilgili size destek olacağız, beraber proje geliştirelim’ dedi. Çalışmalarımıza da destek vereceğini söyledi. Birlikte suç duyurusunda bulunmayı ve dava açmayı talep etti. Yani taşın altına elini koyacağını söyledi” ifadelerinde bulundu.

kc1

Ve yeni bir ölüm daha

Öte yandan, Van’ın Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı mahallesinde bir şüpheli kız çocuğu ölümü daha meydana geldi. 17 yaşındaki Hasret Mete’nin hayatını kaybettiği köyü ziyaret eden Gülmay Gümüşhan, erken yaşta evlilik konusunda ihmali bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Erciş’te yaşayan 17 yaşındaki Hasret Mete, 6 ay önce görücü usulü evlendirilmiş. Okuma yazmayı kendi imkanlarıyla, evde öğrenmiş. Eşi Mardin’de çalışıyormuş. Eşinin kardeşi, kayınvalidesi ve görümcesinden şiddet görüyormuş. Ailesiyle görüşmesini istemiyorlarmış. Sürekli amcasının eşini arayıp, ‘Dişimi kırdılar, dövdüler beni’ diye anlatıyormuş. Bu anlatımlardan sonra telefonunu elinden almışlar. Kocasına, ‘Kız kardeşin ve annen beni dövüyorlar’ diye ulaşmayı başarmış. Kocası ‘Van’a geleceğim’ deyince, babası ‘Seni de öldürürüz’ demiş. Kızın kendi ailesinin de çok büyük ihmali var. Küçük yaşta evlendirmişler. Birkaç gün önce silahla vurulmuş halde evde bulunmuş. Aile cinayet diyor, görgü tanıkları varmış. Kızın annesi, ‘Kızımı öldürdüler, cinayet’ diyor. Baba otopsi sonucunu bekliyor, dava açmayı planlıyor. Soruşturma devam ediyor. Ölüm vakası basına intihar diye yansıdı. YAKA-KOOP olarak suç duyurusunda bulunacağız.”

 (Milliyet, 08.05.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN