Post image
Kadın küsüyor erkek dövüyor

1404509254239

BURCU ÇALIK

Aile araştırmasına göre erkeklerin yüzde 5’i eşlerine fiziksel şiddet uyguluyor, yüzde 42’si ise azarlayarak tepki veriyor. Kadınların yüzde 39’u eşine küsüyor

aysegul-islam-misir-d-106519_oAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye’deki aile yapısının son durumunu ortaya koyan araştırma sonuçlarını açıkladı. 81 ilde daha önce bu konuda yapılan araştırmaların ve istatistiklerin karşılaştırılması yöntemi ile gerçekleştirilen Aile Yapısı Etki Analizi araştırmasına göre, erkeklerin yüzde 5’i eşlerine fiziksel şiddet uyguluyor. Yüzde 65’i eşlerine bağırarak, yüzde 43’ü sessiz kalarak, yüzde 42’si ise azarlayarak tepki veriyor. Kadınların yüzde 55’i eşine sessiz kalarak tepki gösteriyor, yüzde 44’ü bağırıyor, yüzde 39’u ise kocasına küsüyor. Sonuçları değerlendiren Aile Bakanı Ayşenur İslam, artan kadın cinayetlerine de değinerek “İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinden alan bütün girişimleri bütün kalbimle lanetliyorum” dedi.

Araştırmaya göre, Türk ailesinin son durumu şöyle:

ERKEKLER İLKİ, KADIN ÇALIŞAN KOCAYI İSTİYOR:
Erkekler için evlenecekleri kişide en önemli özellik, kadının ilk kez evlenecek olması (yüzde 85). Yüzde 75’i aile yapılarının benzer olmasını, yüzde 73 ise kadının dindar olmasını önemsiyor. Kadınların yüzde 92’ise evlenecekleri erkeğin bir işinin olmasını önemsiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı nikâhsız birlikte yaşamaya karşı.

YARISI GÖRÜCÜ USULÜ İLE EVLENİYOR:
Türk halkının yüzde 87’si 18-29 yaş aralığında evlenirken hem resmi hem de dini nikâh kıyıyor. Bu yaş grubu yüzde 57’sinin ilk evliliklerini temsil ediyor. Vatandaşların yüzde 80’e yakını aile çevresi, komşu ve mahalleden tanışıp evleniyor. Görücü usulü ile evlenenlerin oranı ise yüzde 51.

AMCAOĞLUYLA EVLENiLiYOR:
Akraba evliliklerinin oranı yüzde 21 iken bu tip evliliklerin yüzde 18’i amcaoğlu/kızı ile gerçekleştiriliyor. Akraba evliliği Orta Anadolu’da yüzde 36’ya, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 44’e çıkıyor. Vatandaşın yüzde 4’ü kaçarak/kaçırılarak evlendiğini belirtirken Batı Marmara bu konuda birinci sırada. Aile kararıyla evlendirilenlerin oranı ise yüzde 17 ile en çok Doğu Karadeniz Bölgesi’nde. Berdel ise yüzde 3 oranıyla Güneydoğu Anadolu’da varlığını sürdürmeye devam ediyor.

KADIN iLGiSiZLiKTEN, ERKEK SAYGISIZLIKTAN BOŞUYOR:
Türkiye’de kadınların en büyük boşanma gerekçesi sorumsuz ve ilgisiz davranma iken şiddet nedeniyle boşanmanın oranı yüzde 21. Bunu yüzde 16 ile aldatılma takip ediyor. Erkeklerin yüzde 11’i ise eşinin ailesine karşı saygısız davranması nedeniyle boşandığını belirtiyor.

(Sabah, 05.07.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN