Post image
Jandarma raporu: “Suç evde arttı, sokakta azaldı”

 

Yelda GÖKDAĞ

Salgın suç oranını düşürdü! Şiddet evde arttı, dışarıda azaldı. Salgınla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlama kararları yankesicilik, hırsızlık, cinayet, yaralama gibi suç oranlarını düşürdü. Tek artış yüzde 38.2 ile aile içi şiddette yaşandı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın resmi yayını Jandarma Dergisi’nin son sayısında salgınla mücadalede uygulanan kısıtlamaların suç oranlarına etkisi araştırıldı. Buna göre emniyet verilerine göre Kovid vakalarının en çok görüldüğü İstanbul’da, Mart 2019’da 4 polis sorumluluk bölgesinde, aile içi şiddet, açıktan hırsızlık, cinayet, yaralama, gasp, iş yeri, otomobil ve ev hırsızlığı, yankesicilik, kapkaç ve dolandırıcılık suçlarından toplam 13 bin 538 olay yaşandı. Bu rakam Mart 2020’de 11 bin 578’e düşerek geçen yıla oranla yüzde 14.5 azaldı. Asayiş suçlarında tek artış yüzde 38.2 ile aile içi şiddette yaşandı. Vatandaşların eve kapanmasıyla yankesicilik de bir önceki yıla oranla yüzde 59 düştü.

SİBER SALDIRI TEHDİDİ

Emniyet verilerinde dijital dünyada kullanılan para yatırımlarına da dikkat çekildi: “Virüsün bulaşma riski nedeniyle para kullanımında oluşacak çekincelerin dijital paranın kullanımını yaygınlaştırması ve yakın gelecekte yüz yüze bankacığın yerini finansal teknoloji (Fintech) bankacılığının alması kuvvetli bir ihtimal. Kolluk kuvvetleri siber ve finansal teknoloji suçlarıyla daha yoğun karşılaşabilir. Bu nedenle bu suçlarla mücadele edebilmek için kurumsal yetenek ve kapasitesi artırmalıdır.”

ÇİFTLER BİRBİRİNİ TANIMADIKLARINI SALGINDA FARK ETTİ

Psikolog Nurcihan Körpe, tam kapanma sürecinde, eşler arasında sorunların yaşanmaya başladığını kaydetti. Körpe, “Birbirleriyle hiç olmadığı kadar vakit geçirmek durumunda kalan çiftler, aslında birbirlerini tanımadıklarını fark etmeye başladı” diyerek şunları kaydetti:

“İletişim kopukluğu, sanal dünyada harcanan vakit, paylaşımların azalması birliktelikleri çatırdattı. Pandemi döneminde sağlıklı iletişim için karşımızdaki kişileri eleştirmemeli, yargılamamalıyız. Ses tonu, jest ve mimiklere tartışma esnasında dikkat edilmeli. Kendimize vakti ayırmalıyız.”

(Akşam, 06.05.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN