Post image
İsveç kadın cinayetleriyle yüzleşiyor

 

İSVEÇ’TE sadece son 5 hafta içinde 6 kadın öldürüldü ve genelde cinsiyet eşitliği alanında övgü alan ülkede, aile içi şiddet tartışması yeniden alevlendi.

Cinayet kurbanları 3 farklı bölgede 3 farklı kuşaktan kadınlar, ancak hepsindeki ortak unsur, yakın ilişkide oldukları bir erkeğin tutuklanmış olması.

Cinayetlerin ikisi gündüz vakti, sokak ortasında işlendi. Biri, ülkenin güneyindeki kırsal kesimde yer alan bir kasabanın merkezinde, diğeri ise başkent Stockholm’ün güneyindeki üniversite kenti Linkoping’de, bir otobüs garajında.

Stockholm’ün dar gelirlerin yaşadığı, yüksek katlı binalarla dolu dış mahallesi Flemingsberg’te bir kadın, 4 küçük çocuğuyla birlikte yaşadığı apartman dairesinde bıçaklandı. Cinayet şüphesiyle tutuklanan erkeğin, iyi tanıdığı biri olduğu belirtiliyor.

18 yaşındaki kızı Emma-Louise ile birlikte Flemingsberg’te alışveriş yapan 51 yaşındaki Kristian Jansson, “Bence bu daha çok yüzeye çıkartılmalı, kadına yönelik bu şiddet, çünkü normal değil” diyerek tepkisini dile getirdi. Genç kız ise son cinayetlerin tek başına nadiren dışarı çıktığı bölgedeki kadınların güvenliği konusundaki kaygılan daha da artırdığım vurguluyor. “Öyle çok da güvende değilim. Çünkü burada cinayet işleyebilecek çok sayıda insan var” dedi.

EN GÜVENLİ ÜLKEYDİ

Son kadın cinayetleri dalgası, dünyanın en güvenli ve en yüksek düzeyli cinsiyet eşitliğine sahip ülkelerinden biri olma şöhretine sahip İsveç’te kadına yönelik şiddetle ilgili kaygıların artığı bir dönemde işlendi.

2020’de kadınların yakın ilişkide oldukları birinden şiddet gördüğü 16 bin 461 saldın vakası bildirildi. Ulusal Suç Önleme Konseyi’nin verilerine göre, bu 14 bin 261 vakanın bildirildiği 2019’a kıyasla yüzde 15,4’lükbir artış anlamına geliyor. İsveç Cinsiyet Eşitliği Bakam Marta Stenevi son şiddet olaylarından dolayı “dehşete düştüğünü ve üzüldüğünü” ancak olanlara şaşırmadığını söyledi. Stenevi, “İsveç’te cinsiyet eşitliğinde birçok aşıdan önemli bir mesafe kat ettik, ama hala kadınları baskılayan toplumsal yapılarla birlikte yaşıyoruz” dedi. Bakan, siyasi yelpazedeki tüm politikacıların kınamaları ve daha sert önlemler alınmasını istemesinin ardından, partiler arası görüşmeler başlattı.

(Günboyu, 16.05.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN