Post image
İstanbul Film Festivali’nde 200’ü aşkın film izleyiciyle buluşacak

İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 33’üncü kez sinemaseverlerle buluşacak. 5-20 Nisan arasında Akbank’ın sponsorluğunda düzenlenecek festivalde, 20 bölümde 200’ü aşkın film gösterilecek. Festival biletleri geçen hafta sonu satışa çıktı. Hafta içi gündüz seansları 6 TL.

Lars von Trier’in Türkiye’de gösterime girmesine izin verilmeyen filmi Nymphomaniac/ İtiraf’ın birinci ve ikinci bölümleri, festivalde gösterilecek.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü bu yıl, tarih, savaş ve insan yazgısı kavramlarını sık sık yapıtlarına konu eden büyük usta, Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda alacak. Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş senarist Umur Bugay, oyuncu Sevda Ferdağ, yapımcı Abdurrahman Keskiner, oyuncu Eşref Kolçak, müzisyen Atilla Özdemiroğlu ile yönetmen, senarist ve yapımcı İrfan Tözüm’e İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri takdim edilecek.

JÜRİ, FERHADİ’YE EMANET

“Uluslararası Yarışma” bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 11 film yarışacak.

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin Euro’luk para ödülüyle desteklenecek.

Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanlığını Jodaeiye nader az simin/ Bir Ayrılık ve The Past/ Geçmiş filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Asghar Ferhadi üstlenecek. Ferhadi’nin yanısıra jüride yönetmen Philippe Le Guay, prodüktör ve London Film School direktörü Lynda Myles, senarist Razvan Radulescu ve oyuncu Defne Halman yer alacak. Lynda Myles festival izleyicileri için bir de sinema dersi verecek.

POLANSKI DE VAR

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2013-2014 sezonunda tamamlanan Türkiye’den filmler yarışacak. “Ulusal Yarışma” jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim üstlenecek.

Philomena ile açılışı yapılacak olan festivalde, Chinese Puzzle, Kitap Hırsızı, Venus in Fur, Dışişleri, Tutsak, The Invisible Woman ve Wes Anderson’ın Berlin Film Festivali’nin açılışını yapan ve Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan son filmi Büyük Budapeşte Oteli gibi filmler dikkat çekiyor.

ÖNE ÇIKANLAR…

Festival, klasikleşmiş bölümlerinin yanısıra 2014’e özel bölümleriyle de öne çıkıyor.

» Türkiye sinemasının 100’üncü yılı için sinema yazarları Fatih Özgüven ve Engin Ertan, akademisyenler Selim Eyüboğlu ve Umut Tümay Arslan ile İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “Bu İkiliye Dikkat” adlı bir bölüm hazırladı. Türkiye’de sinemanın seyri, 38 filmde izleyiciye sunulacak.

» İstanbul Film Festivali’nde canlandırma sineması bu yıl, Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600’üncü yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde Polonya’ya odaklanacak. Bölümde, kısa metrajlı 40 film gösterilecek.

» Yalnızca altı film yapmasına rağmen Rus sinemasında büyük saygınlık kazanan, adı çoğu zaman Tarkovski’yle birlikte anılan Aleksey German’ın tüm filmleri festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

» Festivalin, aşkın ne yaşı ne de cinsiyeti olduğunun altını çizen yeni bölümü Nerdesin Aşkım, aşkı bulmanın bin bir yolu olduğunu anlatan filmleri biraraya getiriyor.

» Birinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıldönümünü, “Birinci Dünya Savaşı ve Krizdeki Modernite” başlıklı özel bölümde gösterilecek iki filmle anılıyor. Bölümde Rüdiger Suchsland’ın çektiği Caligari – When Horror came into Cinema ve Weimar döneminin ilk filmlerinden Robert Siodmak ve Edgar G. Ulmer’in Bir Pazar Günü filmleri paralel olarak gösterilecek.

» Dünya film endüstrisine büyük katkılar sağlayan yönetmen ve yapımcı Marin Karmitz’in sinema kariyerinin ve kurduğu MK2 prodüksiyon ve sinemacılık şirketinin 40’ncı yılına adanan “MK2-40. Yıl” bölümünde aralarında Abbas Kiarostami’nin Five/ Beş, Xavier Dolan’ın Laurence Anyways, Lodge Kerrigan’ın Claire Dolan ve Paolo ile Vittorio Taviani’nin Kaos filmlerinin de olduğu, daha önce festival kapsamında gösterilmemiş MK2 filmleri izleyiciyle buluşacak. MK2’nün kurucusu Marin Karmitz’e de Sinema Onur Ödülü takdim edecek.

Ulusal Yarışma filmleri

» Silsile / Ozan Açıktan
» Şarkı Söyleyen Kadınlar / Reha Erdem
» Sesime Gel / Hüseyin Karabey
» Gittiler ‘Sair ve Meçhul’ / Kenan Korkmaz
» Kumun Tadı / Melisa Önel
» Bir Varmış Bir Yokmuş / Kazım Öz
» Ben O Değilim / Tayfun Pirselimoğlu
» Deniz Seviyesi / Esra Saydam & Nisan Dağ
» Ayhan Hanım / Levent Semerci
» İtirazım Var / Onur Ünlü

Uluslararası Yarışma filmleri

» Frank / Lenny Abrahamson
» Metalci / Ragnar Bragason
» Çöldeki İzler / John Curran /
» Tom Çiftlikte / Xavier Dolan
» Ben, Kendim ve Annem / Guillaume Gallienne
» Taş Bebek / Joanna Kos + Krzysztof Krauze
» Mutlu Yıllarımız / Daniele Luchetti
» Buluşma / Anna Odell
» Üçleme / Pedro Pires + Robert Lepage
» Violette / Martin Provost
» Körlük / Eskil Vogt

Biletler satılıyor

33’üncü İstanbul Film Festivali’nin biletleri, 22 Mart itibariyle Biletix satış kanallarından ve İKSV ana gişeden temin edilebilir.
Bilet fiyatları tam 16 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 21.30 seansları ve Akbank Galaları’nın ilk gösterimleri haricinde 11 TL olacak. Akbank Galaları bölümündeki filmlerin Atlas Sineması’nda yapılacak olan ilk gösterimlerinin bilet fiyatları herkes için 20 TL olacak.

İndirimli bilet uygulaması bu yıl da devam edecek. İstanbul Modern ve Pera müzelerinin salonlarındaki gösterimlerin tümü, diğer salonlardaki gösterimlerin ise hafta içi 11:00, 13:30 ve 16:00 seansları yalnızca 6 TL olacak.

11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarına ek olarak, festivalin büyük ilgi gören “Geceyarısı Çılgınlığı” bölümünün filmleri Cuma ve Cumartesi geceleri 24.00 seansında izleyicilerle buluşacak.

Lale üyeleri festival biletleri için ön satış ve özel indirimlerden yararlanabilecekler. Lale Kart sahipleri için indirimli ön satış dönemi 18 Mart Salı günü başlayacak. Siyah Lale üyeleri 18 Mart, Beyaz, Kırmızı ve Sarı Lale Üyeleri ise 19, 20 ve 21 Mart’ta biletlerini özel indirimlerle temin edebilecekler. Lale üyeleri öncelikli biletlerini Atlas ve Rexx sinemalarının yanı sıra Lale Kart İletişim Merkezi ve Biletix web sitesinden alabilecekler.

(Taraf)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN