Post image
İntihara meyilli gen bulundu

53debd42c720691c0e2431a9

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanları genellikle intihara meyilli kişilerde görülen bir gen mutasyonu belirledi. SKA2 adı verilen kimyasal değişime uğrayan bu gen üzerinde birkaç yıl içerisinde intihara meyilli kişileri belirleyebilecek bir kan testinin geliştirilebileceği belirtildi.

Bilim adamları intihar eden insanların beyin dokularında analizler gerçekleştirdi. Analizler sonucu intiharla bağlantılı bir gen keşfedildi. Bilim adamları beyin dokularından alınan genlerle, normal sebeplerden ölen insanların genlerini karşılaştırarak intihar eden insanlarda ortak olarak beliren SKA2 adında bir genle karşılaştı.

Araştırmada, intihar eden kişide bulunan gende kimyasal bir farklılık olduğu da saptandı. Araştırma kapsamında, 325 kişiden alınan kan örnekleriyle, deneklerin SKA2 geni ve genle bağlantılı kimyasal değişime sahip olup olmadığı gözlendi. Öte yandan deneklerin cinsiyet ve yaşıyla stres ve gerginlik oranları gözlemlendi. Araştırmada, 22’sinin 15-24 arası, 50 tane de hamile kadından oluşan katılımcı ekibi yer aldı.

in2Kan testleri, intihar düşüncesi içeren veya intihara teşebbüs eden denekleri yüzde 80 ila 96 arasında doğru tespit etti. sonuçta, ileri derecede intihar riski bulunan kişilerin gösterdiği orandan daha yüksek çıktı. Beynin stres hormonlarını düzenlemek için kullandığı’ SKA2 geninin değişikliğe uğradığı kişilerde, intihara teşebbüsün daha yaygın olduğu saptanırken araştırmacılar, stresi kontrol altına almanın gerekliliğine vurgu yaptı. American Journal of Psychiatry’de yayınlanan yeni araştırmanın ortaya koyduğu genetik bir mutasyon, yüzde 20’lik bir sapma payı ile intihar riski olup olmadığını tespit edebiliyor.

(Habertürk, 02.08.21014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN