Post image
İnsanlığın üçte biri yoksul

yoksulBirleşmiş Milletler, mali krizler ve doğal afetlerle birlikte yoksulluğun artabileceği uyarısında bulundu. Yoksulluk mevcut durumda, dünya nüfusunun üçte birini, diğer bir ifadeyle 2.2 milyar erkek ve kadını ilgilendiriyor. En zengin 85 kişi, 3.5 milyar en yoksul insanın sahip olduğu kadar zenginliğe sahip.

BM Kalkınma Programı (PNUD) açıkladığı 2014 raporunda, yoksulluk konusunda alarm veriyor. Raporda, finansal krizler, doğal felaketler ve etkisiz kamu politikalarının yoksulluğu daha da arttırma riski olduğu kaydediliyor. Özellikle yiyecek maddelerindeki fiyat artışı ve şiddetli çatışmalar, yoksulluğu arttıran diğer kaynaklar olarak ifade ediliyor.

En alttakiler artıyor

Rapora göre, dünya nüfusunun üçte biri, yani 2.2 milyar kişi bugün yoksulluk yaşıyor. Bunlardan, 1.2 milyarı günde 1. 25 dolar veya daha az bir miktarla yaşıyor. Kalkınmakta olan 91 ülkeye dağılmış 1.5 milyar kişi de “sağlık, eğitim ve yaşam düzeyi konusunda yüklü yetersizliklerle bir yoksulluk durumu” yaşıyor.

Bununla birlikte 800 milyon kişi ise yoksulluk sınırında bir hayat sürdürüyor. PNUD, yoksulluğa kriminalite, şiddet, uyuşturucu tüketimi ve intiharın artışının da eşlik ettiği konusunda uyarıyor. Her ne kadar genel anlamda dünyadaki yoksulluk gerilemiş olsa da, PNUD artan eşitsizlikler ve “yapısal zayıflıklar”a dikkat çekiyor.

Bu kadarla kalsa iyi

Raporda, kalkınma ajandasının merkezine bu zayıflıkların azaltılmasını yerleştirmesinin tek yol olduğu ifade edilirken “Tüm dünyanın yoksullarına temel sosyal bir koruma sağlamak, dünya gayrı safi milli hasılasının yüzde 2’sinden daha azına tekabül ediyor” diye belirtildi. Raporun temel hazırlayıcısı olan Khalid Malik, dünyanın en zengin 85 kişisinin 3.5 milyar en yoksul kişisinin sahip olduğu zenginliğin toplamına sahip olduğuru açıkladı.

(Özgür Gündem, 25.07.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN