Post image
İki yarım bir bütün eder mi?

yarim_filmi-790x527

Yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun yaptığı, senaryosu Özge Aras ve Çağıl Nurhak Aydoğdu tarafından yazılan; birbirini iyilik, güzellik ve saflıkla tamamlamaya çalışan iki insanın hayatını anlatan Yarım filmi  6 Mayıs’ta vizyona giriyor.

Film; çocuk yaşta yapılan bir evlilik üzerinden iyi niyetle yapılmış kötülükleri anlatıyor. Konuya yaklaşım ise bugüne kadar karşımıza çıkan örneklerine pek benzemeyen özgünlükte. Filmin katıldığı festivallerde de beğeni kazanmasını sağlayan konuya sıradışı yaklaşımı ‘bütün olamama’ meselesini bir kaç alanda ele alıyor. Yarım bir kadın, yarım bir adam, kardeşlik, ülkenin doğusu- batısı yani iki yarısı gibi.  Özellikle de kız çocuklarının ve kendi kararlarını veremeyecek durumda olan çocukların hayatlarına yapılan olumsuz etkileri de göz önüne seriyor!

21428321651_e8fc656dd1_m

Ege’nin sıcak atmosferi

Kadına şiddetin, zulmün, tacizin, tecavüzün, cinayetin bitmediği, aksine daha da arttığı günümüzde tüm canlılığıyla hayatın içinden bir hikaye ‘Yarım’. Bir kız çocuğunun, ‘kadın’ olarak satıldığı, alındığı ve bütün bunların sözde ‘iyi niyetle’ yapıldığı bir dünyanın içinde ve çok yakınımızda. Yarım, sakat bir evlilik macerası. İki çocuğun kendilerine bilinçsizce giydirilen karı-koca rollerini oynama çabası..

Kültür Bakanlığının desteğiyle çekilen filmde Fidan karakterini Diyarbakır’da keşfedilen Ece Tatay canlandırırken, Serhat Yiğit ‘Salih’ karakterine hayat veriyor. Filmde ayrıca Hülya Böceklioğlu, 2014 yılında kaybettiğimiz değerli oyuncu Recep Yener, dizi ve sinema filmlerinden tanıdığımız Ahmet Kaynak, Gözde Okur gibi isimler de yer alıyor. Filmi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise izleyicinin duygusal zaaflarını sömürmek yerine zaman zaman gülümseterek bir vicdan muhasebesi yaratıyor olması. Film Ege’nin sıcak, mizahi atmosferinde gerçekçi bir dille anlatıyor hikayesini. Yani hem hüzünlenmek, hem de gülmek serbest.

Yarım’ın festival yolculuğu….

21428338431_3cd7e96b7f_mİlk Gösterimini 22. Adana Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştiren Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun yönettiği “Yarım” filmi Adana Altın Koza Film Festivali’nden iki ödülle dönmüştü. Aylar süren çalışma sonucu Diyarbakır’da keşfedilen ve ilk oyunculuk deneyimini Yarım filminde yaşayan Ece Tatay’ın doğal performansı Altın Koza’da jürinin beğenisini kazanmıştı.Filmin genç oyuncusu Ece Tatay Jüri Özel Mansiyon Ödülü’nü alırken, deneyimli oyuncu Hülya Böceklioğlu da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olmuştu. Film daha sonra 6. Uluslararası Malatya Film Festivali’ne katılmış orada da halkın en beğendiği film seçilerek Kemal Sunal halk jürisi ödülüne layık görülmüştü. Yine aynı festivalde filmin yönetmeni Çağıl Nurhak Aydoğdu da Jüri Özel ödülünü almıştı . Uluslararası Prömiyerini 28 Nisan-5 Mayıs tarihlerinde Los Angeles South East European Film Festivalinde(SEEFest) yapacak olan “Yarım” Festivalin resmi yarışma bölümünde “En iyi Film” ve “En iyi ilk Film”kategorilerinde yarışacak.

Bir Olma Mücadelesi… Filmin hikayesi…

Öyle hikayeler vardır ki, bir adım atsanız içinde olacaksınız gibi gerçek… Öyle insanlar vardır ki; hem seversiniz onları, hem korkarsınız onlar gibi olmaktan… İşte ”Yarım” böyle gerçek bir dünyada, böyle zor ”iki hayatın bir olma” mücadelesini anlatıyor.

Fidan 15 yaşında çobanlık yapan bir köy kızıdır. Babası ve iki kardeşiyle birlikte Doğu’da bir dağ köyünde yoksulluk içinde yaşar. Babası, kızını tanımadıkları bir aileye gelin olarak verir. Karşılığında bir para alarak, kızının daha kötü bir hayatı olamaz diye düşünerek… Fidan’ı almaya gelen aile, ülkenin bir diğer ucunda, Ege’de yaşamaktadır ve geldiklerinde damat yanlarında değildir. Fidan hayatında ilk kez uzun bir yolculuğa çıkar. O yolculuğun sonunda kocası olacak adamla tanışır. Salih, zeka geriliği olan bir çocuktur. Fiziken 35 yaşında olsa da, gerçek yaşı Fidan’dan da küçüktür…

(Taraf, 25.04.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN