Post image
Hindistan’da her 25 dakikada bir ev kadını intihar ediyor

 

Geçen yıl 22 bin 372 Hint ev kadını intihar etti. Ruh sağlığı uzmanlarına göre, intiharlara yol açan en büyük etkenlerden biri ev içi şiddetin yaygın olması. Kısa süre önce yapılan bir araştırmada kadınlardan yüzde 30’unun eşlerinden şiddet gördüğü ortaya çıktı.

Hindistan’da açıklanan resmi verilere göre, geçen yıl 22 bin 372 ev kadını intihar etti. Bu ortalama günde 61, ya da 25 dakikada bir intihar demek.

2020’de ülkede 153 binden fazla kişi intihar etti. Bunlardan yüzde 14’ünden fazlası ev kadınlarından oluşuyor. Ev kadınları, aynı zamanda intihar eden kadınların yarısından fazlası. Üstelik geçen yıl bir istisna değil.

Hindistan’da intiharların meslek gruplarına göre kaydedilmeye başladığı 1997’den bu yana, her yıl 20 binden fazla ev kadının hayatına son verdiği ortaya çıktı. 2009’da bu rakam 25 bini geçti. Ruh sağlığı uzmanlarına göre, en büyük etkenlerden biri ev içi şiddetin yaygın olması.

Kısa süre önce yapılan bir araştırmada kadınlardan yüzde 30’u eşlerinden şiddet gördüğünü söyledi. Kuzeydeki Varanasi kentinde psikolog olan Dr. Usha Verma Srivastava, “Kadınlar çok şeye katlanıyor, ama hoşgörünün de bir sınırı var. Kız çocuklarının çoğu, evlilik için gerekli yasal yaş olan 18’ine gelir gelmez evlendiriliyor. Birilerinin eşi ve gelini oluyorlar, bütün günlerini evde yemek temizlik ve diğer işlerle geçiriyorlar. Her türlü baskıya maruz kalıyorlar, fazlaca özgürlükleri ve kendilerine ait paraları olmuyor. Eğitimleri ve hayallerinin bir önemi kalmıyor, var olmak bir işkence haline geliyor” dedi.

(Günboyu, 21.12.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN