Post image
Hiç beklemediği ödülü gözyaşlarıyla aldı

 

Emel SEÇEN

HOF Film Festivali’nin 52 bin Avro değerindeki altın ödülü Türk yönetmen Sevgi Hirschhöuser’ün olurken filmi Toprak’a bir ödül de İspanya’dan geldi.

Antalyalı yönetmen Sevgi Hirschhöuser, ilk filmi Toprak’la başarıya doymuyor; Almanya’nın, Berlinale’den maddi anlamda daha değerli olan ve ilk kez bir Türk yönetmene verilen HOF Film Festivali’nin büyük ödülünü kazanınca duygu seli yaşadı. O töreni ve yaşadığı sürprizi şöyle anlattı:

“Aslında rüya gibi filmin filmini yaşıyorum. Bu yıl 54’üncüsü düzenlenen festivalin bir parçası olabilmek benim için zaten çok değerli ve yeterliydi. Ödül kazanma beklentim olmadığı için konuşma bile hazırlamadım, onun için ödülü kazandığımı öğrenince çok duygulanıp ağladım! Festival yetkilileri bize yarışmaya katılan her yönetmenin seremoniye mutlaka gelmesi gerektiğini söyledi. Hatta geç kalmıştık, telefonla arayıp acele edin dediler, içeriye girdiğimde ödül açıklaması başladı, kameralar beni çekiyordu. Orada benden başka yönetmenin olmadığını görünce çok heyecanlandım. Kazandığımızı ve gerekçesini okudular; filmin posterini gösterdiler, göz yaşlarımı tutamadım. Hiç unutamayacağım bir tören oldu.”

Sevgi Hirschhöuser sorularımıza şu yanıtları verdi:

– Toprak filmi ödüllere doymuyor…

Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi tarafından Heinz Badewitz anısına verilen Friedrich-Baur-Stiftung 2020’nin HOFER GOLD ÖDÜLÜ manevi olarak zaten Almanya prömiyerimde kazandığım için son derece kıymetli. Ama maddi değeri de çok büyük; sertifikalı saf altın (mevcut perakende fiyatı yaklaşık 52 bin Avro) değerinde. Ek olarak bir yıldan fazla bir süreyi kapsayan yeni bir film yazım, çekim ve proje geliştirilmesiyle ilgili olarak efsanevi Alman yönetmenler Edgar Reitz ve Bernhard Sinkel tarafından sanatsal destek.

– Almanya basını, başarınızı nasıl değerlendirdi?

Beni “ALTIN KIZ” ilan ettiler. Bu ödülü alan ilk Türk oldum, medyanın da büyük ilgisi var.

– Almanya’da prömiyerini gerçekleştirdiğiniz film için yorumlar nasıl?

Jürideki ünlü yönetmenler Edgar Reitz ve Bernhard Sinkel’ın yorumları ve kazanma nedeninin bir özeti şu:

“Sevgi Hirschhäuser’in filmi, kırsal yaşam tarzlarının çürümesi, geleneksel yaşam tarzının giderek yok olması ve vatan kaybının her yerde yaygın olması nedeniyle dünyanın pek çok yerinde meydana gelebilecek bir hikâyeyi anlatıyor, ancak TOPRAK, resimlerinde kesinlikle açık olan benzersiz bir anlatıya sahip, güçlü bir film.

Kahramanların yüzleri, içinde yaşadıkları yalnız kulübe gibi küçük evleri ve nar sattıkları tozlu köy yolu unutulmaz. Film bir veda hikâyesi anlatıyor. Filmin bu karakterlerin hayatı normale döndürme şeklinin asla olmayacağına dair acı verici bir his var.”

BİR ÖDÜL DE İSPANYA’DAN

Toprak, bu yarışmanın hemen arkasından katıldığı, İspanya’nın Palma de Mayorca kentindeki Uluslararası 9. Evolution Mallorca Film Festivali’nde de birinciliğe değer görüldü! Sevgi Hirschhäuser ödülünü, Festival Direktörü ve kurucusu Sandra Lipski’nin elinden aldı.

 

 

İLK FİLMİYLE ABD’DE ÖDÜLE BOĞULDU!

Sevgi Hirschhäuser, Almanya Münih’te yaşayan yönetmen, yazar ve editör. Profesyonel yaşamına editör olarak başladı, sonra hikâyeler yazdı. Film setlerinde değişik işler yaptıktan sonra ilk filmi Toprak’ı Antalya’da çekti. 105 dakikalık bir dram olan filmin hikâyesini Sevgi Hirschhauser kaleme aldı, yönetti ve aynı zamanda eşiyle birlikte yapımcısı oldu. Eşi Chris Hirschhauser ise ödüllü bir görüntü yönetmeni. O da bu filmin görüntü yönetmenliğini üstlendi. Film 2020’de ABD’de festival serüvenine başladı, 27 festivale katıldı, 12 ödül kazandı. Son ödülleri ise “California Oceanside Uluslararası Film Festivali’nde yönetmen Sevgi Hirschhauser “En Yetenekli Yönetmen, En İyi Drama Film ve En İyi Film ödülü’nü aldı!

Prestijli Film Festivaller’i olarak bilinen, 29. Woods Hole Film Festivali ve 10. Oceanside Uluslararası Film Festivallerinde Toprak filminin başrolünde oynayan, dizi ve sinema oyuncusu Numan Çakır bir gecede iki kez üst üste “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık bulundu.

Sevgi&Chris Hirschhäuser çifti TOPRAK filmi ile hem kendilerine hem dünyaya bir ilki yaşattılar. Filmleri “En İyi Görüntü” ödüllünü de kazanırken, yönetmen “En Yetenekli Yönetmen, En İyi Drama Film ve En İyi Film” ödüllerinin sahibi oldu. TOPRAK şu ana kadar 27 festival deneyimi, 12 ödüle sahip bağımsız bir ilk film olma özelliğini taşıyor!

İlkler bununla da bitmiyor. İki festivalden toplam 6 ödülle dönüldü. Sanatçı Numan Çakır, uluslararası ve Amerikalı meslektaşlarına adeta toz attırarak; iki farklı film festivalinden “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü alarak döndü. Numan Çakır’ın sinemaya başlama öyküsü ise ilginç: Ressam ve yazar Bedri Baykam’ın, 2001 yılında çıkan ve 11 Eylül olaylarını, 10 ay öncesinde anlattığı, sonrasında yasaklanan Kemik adlı romanı; sosyoloji, tarih, felsefe, bilimkurgu, siyaset ve insan ilişkileri içerisinde bir serüvendi. Bedri Baykam’ın bu romanda “Panter kaleci Numan” olarak adı geçen Numan o Numan. Gerçek hayatta futbolcu ve kaleci olan Numan Çakır’ın, Bedri Baykam ile dostluğu ve tam yirmi iki yıl önce sinemaya başlayışı, ne güzel bir gol attırmış dünyaya!

(Cumhuriyet, 02.11.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN