Post image
Her şey yolundaymış!

Fransız sinemasını ve sevdikleri oyuncuları özleyenlere François Ozon, dramla karışık ironik bir öykü vaat ediyor.

Sinema salonlarında örümcek adamlar, hayali casuslar koşuştururken daha gerçek dramlardan hoşlananlar için Fransız sineması imdada yetişiyor. François Ozon’un son filmi “Her Şey Yolunda (Tout c’est bien passe)”, dramatik bir konuya eğilirken karakter tahlilleriyle de adeta herkesi psikiyatrist koltuğuna oturtuyor.

Viktor Apalaçi‘nin ortakoltuk.com sitesinde yayımlanan eleştirisinde de anlattığı gibi filmin konusu ötenazi. Yani onun deyimiyle “yardımla intihar” ve genellikle hastalığı ya da yaşı nedeniyle ölümü yakın olan kişinin yaşamını, daha fazla acı çekmeden ya da onuruna uygun olmayan bir biçime mecbur kalmadan, arzusuyla sonlandırılmasını istemesi.

Pek çok ülkede yasak, ama bazı kuzey ülkelerinde de uygulanabiliyor. Tanıdık isimler Filmde bu istekte bulunan “Paris’li zengin ve burjuva 85 yaşındaki aile reisi Andre (Andre Dussollier), sanat eserleri kolleksiyoncusu, Legion D’Honneur sahibi Yahudi bir sanayici. Karısı Claude (Charlotte Rampling) kocasını terk etmiş, Parkinsonlu, depresyonda bir heykeltıraş. Kocasının eşcinsel olduğunu bildiği halde, uzun yıllar kendisini sevdiği için bu duruma katlanmıştır. Akıl sağlığını yitirince huysuz, geçimsiz bir kadın olmuştur. Andre, kızlarının bir eşcinsel ile evlenmesini engellemeye çalışan Claude’un ailesinden nefret eder. Bencil, uzlaşmaz bir insan olarak iki kızına hayatı boyunca kötü davranan Andre, beyin kanaması sonrası felç geçirdiği için büyük kızı Emmanuele’den (Sophie Marceau) ölmesine yardım etmesini talep eder. Başarılı bir romancı olan Emmanuele çok iyi anlaştığı kız kardeşi Pascale (Geraldine Pailhas) ve sinematek yöneticisi kocası Serge’e (Eric Caravaca) durumu açıklar.”

Fransız sinemasını sevenler için oyuncuların hemen hepsi tanıdık. Peki, kızı felçli babasının sıkıntılarına son verecek, ona yardım edecek mi? ‘Roman hikâyesi…’ Fransa’da ötenazi suç sayıldığı için İsviçre’nin bu konuda toleranslı olduğunu öğrenip uzman bir kadınla (Hanna Schygulla) temas kuran Emmanuele, Andre’ye “Kötü bir baba olmana rağmen seni seviyorum” der. Andre kızı Pascale ile vedalaşırken ironik bir şekilde “Bu konu kız kardeşin için çok güzel bir roman hikâyesi olacak” diye takılır.

Viktor Apalaçi gibi daha fazla “spoiler” vermeden Sophie Marceau, Andre Dussollier, Geraldine Pailhas, Charlotte Rampling, Eric Caravaca, Hanna Schygulla, Gregory Gadebois, Jacques Nolot gibi çok özel kadroyu izlemek isteyenlere hatırlatılır. • Kültür Servisi

(CUMHURİYET,  25.12.2021)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN