Post image
Her şey çipli ama silahlar değil (19.03.2013)

Geçtiğimiz haftalarda araba plakalarının “çipli” hale getirilmesi gündeme geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı projeye göre, araç plakaları çipli olanlarla değiştirilecek. Tescile kayıtlı tüm araçların iki plakasına “kriptolu” çip, ön camlarına ise “barkodlu” etiketler yapıştırılacak. Araçlardaki çip ve etiketi okuma sistemleriyse trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği ve trafik ihlallerinin en çok yapıldığı güzergah ve noktalara kurulacak. Sadece trafik denetimlerinde kullanılması öngörülen bu sistemin, sahte veya çalıntı plakalı araç kullanımının engellenerek suç işlenmesinde caydırıcı olması, ikiz plaka kullanımıyla edinilen haksız kazancın önlenmesi başta olmak üzere birçok konuda kamu ve trafik güvenliğiyle ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu tasarı beraberinde özel hayatın ihlali tartışmaları da beraberinde geldi. Ancak çipli sistemin uydu bağlantısı ve konumlama (GPS) bilgisi gibi takip özelliği olmayacağından Emniyetten yapılan açıklamada bu konuda endişeye gerek olmadığı bildirildi. Daha önce pasaportlarımızın değişmesi, yine yakın zamanda kimlik kartlarının çipli sisteme geçmesiyle hayatımız tamamen “çiplenmiş” hale gelecek. Kim bilir yakın zamanda doğar doğmaz çocukları da çiplemeye başlayabiliriz. Ama nedense bu uygulamalar yapılırken aslında en başta silahların, ruhsatların çipli olması gerektiği ancak bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığı kimsenin dikkatini çekmiyor.

2011 yılındaki seçimler nedeniyle kadük olan silah kanun tasarısında da önerilerimize koyduğumuz ancak tasarıya bir türlü sokulmayan çipli ruhsat uygulaması, pasaport, kimlik ve plaka uygulamalarından çok daha önce Türkiye’nin gündemine girmişti. Peki şimdi her şeyimiz çiplenirken neden silahlar üzerine bir çalışma yapılmıyor? Yukarıdaki tüm uygulamalar kolay takip ve elbette güvenliğin sıkılaştırılması için gündeme geliyor. O zaman insan hayatını doğrudan etkileyen silahların öncelikli olarak ele alınması gerekmez miydi? Bu konuda fikirleri alınan içişleri komisyonu üyeleri, çipli sistemin güvenlik için çok önemli olduğuna değinmişler. En büyük güvenlik önemi çipli silah taşıma ruhsatları ile sağlanır. Sanıyoruz bu önemli mesele gözlerinden kaçmış, biz hatırlatalım dedik!

İyi haftalar,
Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN