Post image
Her gün 20 bin kız çocuğu anne oluyor

1420726838_erzurumdaocukgelinlerprojesi

Çocuk yaşta yapılan evlilikleri önlemek için yürütülen ‘Çocuk Gelinler’ projesi toplantısında dünyada her gün 20 bin kız çocuğunun doğum yaptığı, yılda 7.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği belirtildi.

Erken evlilik ve toplumda cinsiyet eşitliğine farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan ’Çocuk Gelinler’ projesinde pilot il seçilen Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde proje tanıtımı düzenlendi. Tanıtım toplantısına Vali Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Adalet Komisyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Erzurum Vakfı Başkanı Süreyya Güngör ile STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Güngör, projenin çocuk yaşta yapılan erken evlilik ve gebeliklerin önlenmesi, ortaya çıkan sorunların tespiti ve bu konuda Radikal çözüm yollarının hayata geçirilmesini öncelik kabul ettiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun ’Çocuk anneler, ergenlerde gebelik sorunuyla yüzleşmek’ başlıklı araştırmasından örnekler veren Güngör, şöyle devam etti:

“Araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkelerde her gün 18 yaş altındaki 20 bin kız çocuğu doğum yapıyor ve bu bebeklerin sayısı yılda 7.3 milyonu buluyor.

4279866

Yüzde 11 genç doğum

Erken yaşta gebe kalan kız çocuklarının sağlıklarının tehlikeye girdiği, psikolojik sorunlarının baş gösterdiği, eğitimlerinin sonlandığı, geleceklerinin ciddi bir tehlike altında olduğu bir gerçektir. Erken yaşta evlilikler, insan haklarının kullanılmasını engelleyen, kadının statüsünü düşüren ve çocuklarda başta eğitim olmak üzere temel hakları ellerinden alınan bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 15-19 yaş aralığında 16 milyon genç kadının doğum yaptığı bu rakamın tüm doğumların yüzde 11’ini oluşturduğu ifade edilmektedir.”

90818639Vali Ahmet Altıparmak ise paneli izlemeye gelen liseli kız öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Altıparmak, “Sizi buraya toplamaktan çok anne babalarınızı, imamlarımızı, ilkokul öğretmenlerimizi, muhtarlarımızı toplayıp onlara vura vura böyle ’çocuklar arzu etmedikleri zaman 17-18’den önce evlenemezler’ evlendirmemeniz gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor” diye konuştu. DHA

(Milliyet, 14.01.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN