Post image
Her 3 saniyede 1 kişi ülkesini terk ediyor

yh_her-3-saniyede-1-kisi-ulkesini-terk-ediyor-1497994948
Savaş, kaos, açlık, baskı, zulüm, işkence… Dünya üzerinde, bazen zorluktan kaçmak, bazen daha iyi bir hayat hayaliyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalanların sayısı 65 milyonu geçti. Dünya insanlık tarihin en büyük krizi ile karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) “2016 Küresel Eğilimler” raporunda, geçen yıl savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısının rekor düzeye ulaştığı belirtildi. BMMYK, kendi verileri, ortağı olan “Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezinden” gelen veriler ve hükûmetlerden aldığı verilere dayanarak, her yıl 20 Haziran Mülteciler Günü münasebetiyle “Küresel Eğilimler” raporu yayımlıyor. Bu yılki rapora göre, 2016 sonunda dünyada yerinden edilen kişi sayısı 65,6 milyona ulaştı. Bu sayının 22,5 milyonunu “mülteci” nüfusu oluşturdu. Suriye’de 2011’den bu yana süren iç savaş, dünyada en fazla insanın “mülteci” olmasına neden olmaya devam ederek 5,5 milyon kişiyi “mülteci” konumuna getirdi.

SURİYELİLER İLK SIRADA…

Suriyelilerin ardından Afganistan, en fazla “mülteci” veren ülkeler sıralamasında 2,5 milyonla ikinci sıraya yerleşti. Güney Sudan’da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz’da yeniden başlayan barış görüşmelerinin, yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramasının ardından yılsonuna kadar yaklaşık 740 bin kişi ülkeden kaçtı. Güney Sudan dünya sıralamasında 3. sıraya yerleşti. Listede yer alan diğer ülkeler, sırasıyla Somali, Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Burundi oldu.

_96154862_nrc

TÜRKİYE MUHACİRLERE EN ÇOK KUCAK AÇAN ÜLKE

Dünyada en çok muhacir kabul eden ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye, çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 2,9 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye’den sonra en çok “mülteci” sayısına sahip ülke, çoğunluğu Afganistan’dan gelen 1,4 milyon muhacir ev sahipliği yapan Pakistan. Çoğunluğu Suriye ve Irak’tan olmak üzere 1 milyondan fazla muhacire ev sahipliği yapan Lübnan listede 3. sıraya yerleşirken, bu ülkeyi 979 bin 400 muhacirle İran takip etti.

En çok muhacir kabul eden ülkeler listesinde İran’ı, Uganda, Etiyopya, Ürdün, Almanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kenya takip ediyor.

40,3 MİLYON KİŞİ KENDİ VATANINDA “MÜLTECİ”

Kolombiya, Suriye ve Irak’ta ülke içinde zorla yerinden edilmeler tüm dünyanın ortak sorunları arasında yer alıyor. Ülke içinde zorla yerinden edilmeler, zorla yerinden edilme rakamlarının yaklaşık üçte ikisine tekabül ediyor. Kolombiya’da BMMYK’ya kayıtlı 7,4 milyon kişi kendi ülkesi içinde zorla yerinden edildi. Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve bir diğer silahlı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yarım asırdan fazla bir süredir devam eden çatışmalar 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden oldu.

İNGİLTERE NÜFUSUNDAN FAZLA

BMMYK tarafından açıklanan bu rakamların hepsi bir araya getirildiğinde, 65,6 milyon sayısı, dünya genelinde ortalama olarak her 113 kişiden birinin bugün zorla yerinden edilmiş olduğu anlamına geliyor.

Bu sayı, dünyanın 21. en büyük nüfusuna sahip ülke olan İngiltere’nin nüfusundan daha fazla. Geçen yıl, 10,3 milyon kişinin yerinden edildiği dikkate alındığında, her 3 saniyede bir 1 kişi yerinden oldu.

MİLYONLARCA ÇOCUK “MÜLTECİ” VAR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na göre (UNICEF) dünyadaki “mülteci”lerin 50 milyona yakını çocuk. UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake “mülteci” çocuklar gerçeğine değinerek şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlık, son zamanlarda asla hafızasından silemeyeceği ‘mülteci’ çocuk fotoğraflarına şahit oldu. Minik bedeni sahile vuran Aylan, kanlar içinde sessizce hastaneye gitmeyi bekleyen Umran bebek onlardan sadece birkaçı…”

10 MİLYON KİŞİ VATANSIZ

Dünya üzerinde zorla vatanından çıkarılan 65 milyon insan var. Bunların 10 milyonu ‘vatansız’, yani hiçbir devletin vatandaşı değil. 189 bini 2016’da bir ülkeye yerleşti. “mülteci”lerin yüzde 30’u Afrika kökenli, yüzde 26’sı Ortadoğu, yüzde 11’i Asya. Geri kalanları ise Avrupa ve Amerika.

(Diriliş Postası, 21.06.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN