Post image
Hataylılar geceleri sokağa çıkamıyor

150023

Seda Akyüz

AKP’den CHP’ye geçerek yerel seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Lütfü Savaş, Ortadoğu’da süren karmaşanın gölgesindeki Hatay’ı Aydınlık’a anlattı

Ortadoğu’da kaos devam ederken bu durumdan en çok etkilenen şehirlerimizden Hatay’ın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir önceki dönem de AKP’den Antakya Belediye Başkanlığı yapan Savaş, kaosun Hatay’a yansımasını anlattı. Alevilerin IŞİD korkusu yaşadığını belirten Savaş gittikçe kalabalıklaşan Suriyeliler’in bir evde 15-20 kişi kaldıklarını söyledi.

843_suriye_kacis_625201403

‘Suriye’deki renkler Hatay’da karşılık bulur’

– Hatay, Suriye ile ilgili konularda en çok etkilenen şehrimiz. AKP’nin Suriye politikası Hatay halkını nasıl etkiledi?

– Halk tedirgin. Suriye’de olan her sıkıntı bizi üzer. Oradaki bütün renkler Hatay’da karşılık bulur. Mezhep, din, köken anlamında ve akrabalık bağlarımız var. Hatay 4 yıldır sancı çekiyor. Ama bu sancıyı içine gömüyor. Bunun yanısıra dünyaya barış mesajı göndermekten geri kalmıyor. Şu bir gerçek ki biz Hatay halkının önemli bir testten geçtiğini düşünüyoruz.

– Suriyeli vatandaşlar başta Hatay olmak üzere, Türkiye’ye sığınıyor…

– Bizim sivil olarak gördüğümüz çok Suriyeli var. Net bir rakam yok. 15-16 bin kişi kamplarda var ama onların çok daha fazlası Hatay’da var. Antakya’da, Kırıkhan’da, Reyhanlı’da çok. Çok kalabalık bir ortamda 3-4 kişinin oturacağı bir evde 15-20 Suriyeli oturuyor. Amacımız şu, oradaki savaş bir an önce bitsin, insanlar vatanına kavuşsular.

sedarop

– Peki halk nasıl karşılıyor Suriyeli vatandaşları?

– Halkımız empati kurabiliyor. Tabii ki biz de acı çekiyoruz. Onlar gece ayakta biz gündüz ayaktayız. Bizim insanlarımız bundan etkileniyor. Eskiden Hatay’da genç kızlarımız gece 1’de istediği bir yerden her yere hatta tek başına gidebilirdi. Şimdi gençlerimiz, erkekler bile çekinerek gidiyor. Kolay bir şey değil, çünkü karşınızda kimin olacağını bilmiyorsunuz.

‘Alevi kardeşlerimizin korkusu var’

– IŞİD tehdidi Hatay halkını nasıl etkiliyor?

– Alevi kardeşlerimizin bu konuda korkusu var. Ama bizim insanımız burada kime zarar verilmeye çalışılırsa topyekün olur ve mücadele eder. Alevi kardeşlerimizin biraz burukluğu var. Normal, sizin 30-40 kilometre ötenizde insanlar birbirini vuruyor ve vururken de hiç acımıyor. Hatay halkı bunları aşmış ve dışardan gelecek her türlü tehlikeye karşı tek vücut olmayı bilen bir halk. O yüzden bizim hemşerilemizin korkmasına gerek yok. Burada evlerimiz yanyana, sadece Alevi, Sünni değil; Hristiyan, Musevi, Kürt, Türk, Arap var. Zarar verecek kişiler milyonlarca insanı karşısında görür.

 

hatay– Hükümet ile Amerika arasındaki IŞİD görüşmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Ve yine Suriyeli muhaliflere yönelik lojistik desteğin sağlanacağı öğrenildi.

– Benim buradan gördüğüm oradaki etnik bir savaş değil, bence tüm bu savaşların esas sebebi enerji savaşı. İnsanlar boşu boşuna ölüyor. Nasıl bir düzen kuracaklarsa kursunlar bu kadar insan da boşuna ölmesin. Oradaki illegal güçlerin hiçbiri  başka devletlerden lojistik, ekonomik destek almazsa ayakta duramaz. Bu nedenle sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’da söz sahibi olmak isteyen, gelecekle ilgili stratejik amacı olan, Ortadoğu’daki enerjiyi paylaşmak isteyen tüm egemen güçlerin mücadelesi bu. Yani oradaki mücadele sadece bir mezhep, etnik, kabile faktörlerin savaşı değil.

– Partinizin Suriye ve IŞİD ile ilgili tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Suriye ile ilgili bu hareket tarzına bizim partimiz pozitif bakmıyor. Partimiz Suriye’deki bu olayların bir an önce bitmesini istiyor. Suriye’de demokrasi olsun. Onlar bizden demokrasi anlamında ortalama 50 yıl geri. Ancak demokrasiyi getirirken de bu kadar sancı, bu kadar insanın hayatını kaybetmesi doğru değil. Bence sindire sindire gelmeli.

– CHP Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurultay yaptı. Siz bu kurultayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Partinin kendini yenilemek istemesi, muhalefet çıkması, Sayın Genel Başkanımızın kendini savunarak partiyi iktidara taşıyacağını söylemesi güzel şeyler.
Şu bir gerçek ki, CHP’de bireysellik ön planda. Diğer partilerde özellikle iktidar partisinde kitlesellik ön planda. Yukarıdan aşağı emir gelir, herkes uygular. Bizde yetki karmaşası var. Bence CHP dışarıya daha derli toplu bir görüntü vermek zorunda. Sadece belli bölgelere sıkışmış bir CHP Türkiye’ye hiçbir şey vermez.

(Aydınlık, 18.09.2014)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN