Post image
Hakimden ibretlik ceza: O polis 600 fidan dikecek

29850295

Ayşegül USTA

İSTANBUL – Gezi Parkı protestolarının simge görüntüsü olan, ‘Kırmızılı kadın’a polis gazı davasında örnek bir ceza çıktı. Gezi olaylarının başlangıcında, İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlisi Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin, 20 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme, polis memurunun 600 fidan dikmesine ve 6 ay süreyle bakmasına hükmetti.

İstanbul’da Çevik Kuvvet polisi Fatih Zengin, 28 Mayıs 2013 günü, ağaçların kesilmemesi için Gezi Parkı’nda çadır kuranlara desteğe gelen Ceyda Sungur’un yüzüne ve etrafındakilere gaz sıkıp tekme attı. O anın fotoğrafı Gezi Parkı protestolarının sembollerinden biri oldu.

Polise 2 yıl hapis istendi

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği de yılın fotoğrafı olarak o anı seçti. Ceyda Sungur ise ismiyle değil, o gün üzerinde olan elbisesinin rengi nedeniyle ‘kırmızılı kadın’ olarak anılmaya başlandı.
Ceyda Sungur’un şikâyetiyle kimliği tespit edilen polis Fatih Zengin’e kasten yaralama suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul 73’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasına Fatih Zengin ile Ceyda Sungur katıldı. Duruşmada söz alan Ceyda Sungur, “Mersin’de yine Gezi eylemlerinde Mehmet İstif, bir polis memurunun 40 cm mesafeden ağzının içine biber gazı sıkması nedeniyle dil kökü kanseri oldu. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti. Mehmet İstif’ten daha şanslı olduğumu düşünüyorum. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

1089339_620x410

Dönemin başbakanı sorumlu

Sungur’un avukatı İlkay Bahçetep ise “Kullanılan göz yaşartıcı gazın kimyasal silah olarak kabul edilmesi gerekir. Ayrıca dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı ve bu emri veren kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu düşündüğümüzden, bu yönden de başvurularda bulunmuştuk. Verilecek cezanın toplumda adalete olan güveni arttıracağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Amirinden aldığı emir

Polis Fatih Zengin’in avukatı Funda Sadıkahmet Alp ise “Müvekkilimin yaralama kastı söz konusu değildir. Gelişmeler sonucu amirinden aldığı talimatlar doğrultusunda biber gazı sıkarak belli bir mesafede ilerlemiştir” dedi.
Mahkeme, polis memuru Fatih Zengin’i ‘zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama’ suçundan 10 ay, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan da 10 ay olmak üzere toplam 20 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Orman İdaresi’nden

Mahkeme ayrıca Fatih Zengin’e ilginç bir denetimli serbestlik tedbiri koydu. Karara göre Fatih Zengin, Orman İdaresi’nce temin edilecek 600 fidanı, gösterilecek yere dikecek ve 6 ay süreyle bakımlarını yapacak. Zengin, denetim süresi içerisinde kasten bir suç işlemediği ve denetimli serbestlik tedbirine uygun davrandığı takdirde açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kalkacak ve davanın düşmesine karar verilecek.

Talimatı verene suç duyurusu

Sanık polis memuru Fatih Zengin’in avukatı, müvekkilinin aldığı talimatı uyguladığını belirterek “Olay hiyerarşik ve alt-üst ilişkisinden kaynaklı, Emniyet Müdürlüğü tüzüğünde belirtildiği şekilde” diye savunma yaptı. Mahkeme polise ceza verirken, karar kesinleşince, kesinleşen kararla birlikte atılı suçla ilgili olarak görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek ihmaller ve talimatlar bakımından ilgili kamu görevlileri hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

(Hürriyet, 11.06.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN