Post image
Günlük kiralık ev düzenlemesi!

studyo-dairelere-fuhus-baskini--1483882708-19094412839

Sokakta yürürken hepinizin dikkatini çekmiştir…

Metro, metrobüs, otobüse koştururken özellikle üst geçitlerde yerlere yapıştırılmış minik ilanlar: Günlük kiralık daire…

Bu da ne böyle diyorduk ilk gördüğümüzde…

Günlük kiralık daire mi olur muş?

Günlüğü ne, saatliği bile vardı ilanlarda…

Saatlik kiralık daire…

Önce anlamadık, ama sonra fark ettik ki; Genelevler tüm şehri kuşatmıştı…

Merak edip Google arama motoruna da girdik…

Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar’dan Taksim’e hemen her yer için internette de ilanlar derya gibi, odaların, evlerin resimleri yayımlanmış…

Sadece İstanbul mu, pek çok kentte son yıllarda mantar gibi çoğaldı bu günlük, saatlik kiralık ev olayı…

Kiralama sürelerine göre fiyatları 50 TL den 3 bin TL’ye kadar de değişen bu evler sadece fuhuş yapanlar için mi cazip… Elbette ki, kumarbazlar, hırsızlar, kaçakçılar, teröristler gibi yasadışı iş yapanlar için de bir cazibe merkezi…

Neden mi dersiniz?

Otellerde kimlik bildiriminin zorunlu olması nedeniyle yasa dışı iş yapanlar için bu evler tam anlamıyla bir saklanma yeri…

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’a göre, İstanbul’da günlük veya saatlik kiralanabilen konut sayısı 15 bin… Aşa,  “15 bin konuttan ayda 45 milyon lira gelir… Bunun sadece KDV’si 8 milyon liranın üzerinde. Ayrıca yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’e kadar yükselebilen vergi oranı var. Ortalama aylık gelir vergisi de 8-9 milyon lira tutuyor. Yani devletin kaybı yıllık en az 200 milyon lira. Bu tutar daha yukarılara çıkabilir” diyor. Bazı yayın organları ise bu sayının Türkiye genelinde 400 bini bulduğunu ileri sürüyorlar…

Evet, bu olay yani kayıtsız, kuyutsuz otel gibi çalışan stüdyo dairelerin fuhuş amaçlı ve kaçakların konakladığı yerler olarak kullanıldığı emniyet birimlerinin dikkatini çekmişti. Ve Emniyet Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nca denetim altına alınması gerekiyordu ki, 22 Kasım 2016 tarihinde OHAL kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle aynı otellerde olduğu gibi günübirlik kiralanan evlerde de kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi… Bu evleri kiralayanlardan, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde ise işletme ruhsatları iptal edilecek.

Bakın Gaziantep’te kiralık günlük ev sektörünün adım adım fuhuş çetelerinin eline geçmeye başlaması üzerine Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.  2017’nin ilk günlerinde yapılan operasyonlarda fuhuşa aracılık ve yer temin etmek suçlarından 99 stüdyo daire ile üç ev kapatıldı, 11 şahıs tutuklandı, yaklaşık 382 bin lira idari para cezası kesildi…

Evet bu düzenlemenin üzerinden 2 ay geçti. Türkiye genelinde yüz binlerce olduğu ileri sürülen “günlük kiralık ev” bataklığı denetlenebilecek mi, alınan tedbir işe yarayacak mı zamanla göreceğiz…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN