Post image
Gündüz vakti atış talimi

Erk ACARER – erkacarer@birgun.net

Ne ceza var, ne de yaptırım. Her güne bir silahlı olay düşüyor, bilanço giderek ağırlaşıyor. İstanbul’un ortasında yapılan atış talimine kimse ‘dur’ demiyor…

Halen yürürlükte olan ve sivillere yargı muafiyeti getiren 696 sayılı KHK, İçişleri Bakanlığı tarafından kişi başı 200 adet mermi hakkının bine çıkarılmasını, iktidar yanında olana da “kurşun sıkma özgürlüğü” getirdi. Arife günü, gündüz gözüyle Pendik Yaylalar Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişiler tarafından atış talimi yapıldı. Bu da gelinen noktayı gözler önüne serdi. Yerleşim alanı içerisinde biri şalvarlı 3 kişinin, mahallenin gözü önünde, binalar arasında silahla eğitim yapması halkı tedirgin etti. Komşuların; “Emniyet birimleri bir şey yapmaz, başımızı boş yere belaya sokarız” kaygısı nedeniyle 155 Polis İmdat hattına haber vermemesi dikkate değer bir başka konunun ortaya çıkmasına neden oldu: “Halk polise neden güvenmiyor?”

Silah almak çok kolay

Bireysel silahlanma yurttaşları tehdit ederken, beraberinde de ölüm, yaralanma ve sakatlanma getiriyor. Türkiye’de ortalama her yıl 4 bin 500 kişi bireysel silahlanma nedeniyle yaşamını yitiriyor. Yasal olarak 21 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, geçmişte 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefetten ceza almamış olması şartıyla, gerekli belgeleri ibraz edip, sağlık muayenesinden geçtiği takdirde 5 yıl silah bulundurma ya da taşıma ruhsatı alabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’nın Bireysel Silahlanmaya Dair 2017 Yılı Raporu’nda, Türkiye’de ruhsatlı silah sayılarında azalma meydana geldiği, Eylül 2017 tarihi itibarıyla 63 bin 453 adet silah ruhsatı verildiği belirtiliyor. Buna karşın aynı raporda ruhsatsız silahlarla işlenen suçların ruhsatlı silahlarla işlenen suçlara kıyasla altı kat fazla olduğu görülüyor. Türkiye’de sadece 12 gün içinde; yaşanan silahlı olaylar durumun vahametini ortaya koyuyor.

 

Büyük rahatlık

Bireysel silahlanmaya karşı 1993’ten bu yana mücadele yürüten Umut Vakfı; Türkiye’de 20 milyon civarında kişinin bireysel olarak silahlandığının tahmin ediyor. Bu silahların yalnızca 2,5 milyonunun ruhsatlı olduğunu, bunun 7-8 katı kadar ruhsatsız silah bulunduğunu belirtiyor. Buna göre, Türkiye yetişkin nüfusunun neredeyse yarısında silah var.

Arife günü; 20 Ağustos’ta Pendik, Yaylalar Mahallesi’nde 3 kişinin bir araya gelerek gündüz vakti, komşuların gözü önünde, bir süre atış talimi yapmaları, Türkiye’de yaptırımların ne kadar yetersiz olduğunu ve “kimlere müsemmada gösterildiğini” göz önüne seren önemli örneklerden biri olarak kaydedildi. 24 Haziran seçimlerinde de Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) önce Erdoğan’ın seçimi kazandığı ilan edilmiş ve sokaklarda ‘silahlı kutlamalar’ yapılmıştı.

***

Her güne bir olay

Bayram tatilini de içine alan; 2 haftayı bile bulmayan zaman diliminde; bireysel silahlanma nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi ise yaralandı. Ancak bunlar kayıt altına alınan vakalar. Yaşanan olaylardan bazıları şöyle:

»13 Ağustos’ta Ankara Altındağ’da madde bağımlısı olduğu ileri sürülen BİR şüpheli, tüfekle rastgele ateş açtı, biri ağır 17 kişi yaralandı.

»17 Ağustos’ta Erzincan’da, müftülük çalışanı Fatih Aslan, toplantı halindeki personele ateş açtıktan sonra intihar etti. Olayda Aslan’la birlikte 5 kişi hayatını kaybetti.

»20 Ağustos’ta, yaşanan bir olay ise toplumun sadece silahlarla değil, daha ağır saldırı araçlarıyla da içli dışlı olduğunu ortaya koydu. İzmir, Gaziemir’de bir sokağa el yapımı patlayıcı (EYP) atılınca, mahalle sakinleri, durumu 155’e bildirdi. Yapılan araştırmada, EYP’yi atan şahısların B.C.G., U.K. ve R.S. olduğu tespit edildi. Şüphelilerin adreslerine düzenlenen operasyonda 3 şahıs da gözaltına alınırken, aramada EYP kullanımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

»21 Ağustos’ta ABD elçiliği kurşunladı. İçişleri Bakanlığı saldırının “kaos oluşturma girişimi” olduğuna dikkat çekildi. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı. Yakalanan 2 şüpheliden Ahmet Çelikten’in “Sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmeme ve taksirle yaralamadan” suç kaydı olup cezaevi firarisi olarak arandığı ortaya çıktı. Osman Gündaş’ın ise taksirle yaralama, uyuşturucu, tehdit, oto hırsızlığı, kasten yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden suç kaydı vardı.

»Bir gün sonra 22 Ağustos’ta Adana, Seyhan’da iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada yoldaki 8 yaşındaki çocuk yaralandı ve iş yeri sahibi kurşunların hedefi oldu.

»23 Ağustos’ta Uşak’ın Eşme ilçesinde bir büfede oturanlara yoldan geçen bir araçtan, pompalı tüfekle ateş açıldı. 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı, saldırganlar kaçtı.

»Kamu görevlilerinin de ruhsatlı silahlarını, her fırsatta kullanıp halkı tehlikeye attılarını gösteren bir başka olay da yine aynı gün Maraş’taki bir düğünde yaşındı. Uzman çavuş havaya ateş açtı. 56 yaşındaki bir kadın öldü, bir yaşındaki torunu ise ağır yaralandı.

»Önceki gün, Taksim, İstiklal caddesinde iki grup arasında çıkan kavgada silahlar ateşlendi. Olayda büfe işleten bir yurttaş, bacağından yaralandı.

»Yine 24 Ağustos’ta; bir baba öğrenilemeyen bir nedenle önce iki kızını vurdu, sonra intihar etti.

»Dün; Antep Nurdağı’ında bir kadın kocası tarafından silahla vurularak katledildi.

»Son olarak aynı saatlerde; Siirt’in, Kurtalan ilçesindeki bir düğünde maganda ateşi, elektrik tellerine isabet etti. Yüksek gerilim hattı koparak, düğünde bulunanların üzerine düştü; 2’si ağır, 6 kişi yaralandı.

(Birgün, 27.08.2018)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN