Post image
Gündem Çocuk’tan Gezi Süreci Raporu (13.08.2013)
Devlet Çocukları Koruyacağına Şiddet Uyguladı
Gündem Çocuk Derneği’nin Gezi Direnişi sürecinde çocukların maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin hazırladığı, birçok örneği de içeren rapora göre, bu süreçte en az 294 çocuk gözaltına alındı, dayak yedi, biber gazından etkilendi.
Gündem Çocuk Derneği hazırladığı raporla Gezi Direnişi sürecinde çocukların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti.
Gezi Parkı Olaylarında Çocukların Yaşadığı Hak İhlalleri Raporu’nda, devletin imza attığı uluslararası anlaşmalardaki çocukların haklarını ihlal etmeme, onlara saygı gösterme ve onları üçüncü kişilerden koruma yükümlülüğü hatırlatıldı.
Devletin bu yükümlüklerini yerine getirmediği ve özellikle de polis şiddeti ile birebir çocukların haklarını ihlal ettiği tespitine yer verildi.
“Çocukların bu süreçte; yaşam hakkı, işkence ve kötü muameleden korunma hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, örgütlenme ve ifade özgürlükleri, çocuğa özgü adalet sisteminden yararlanma hakkı, özel hayatın korunması ve gizliliği ilkesi de ihlal edilmiştir.”

Gözaltılar
Raporda Gezi sürecinde çocukların yaşadığı gözaltılara ilişkin veriler de paylaşıldı.
Buna göre 25 Haziran itibarıyla Türkiye genelinde en az 294 çocuğun gözaltına alındığı tespit edildi.
Bu gözaltıların 78’i Ankara, 35’i İstanbul, 130’u Adana, 34’ü İzmir, 15’i Mersin ve ikisi de Kayseri’de yaşandı.

Fişleme
Gündem Çocuk’un kayıtlarına göre, çocukların bu süreçte maruz kaldığı hak ihlalleri arasında fişleme de bulunuyor.
“Adalet Bakanlığı tarafından gözaltına alınan çocukların kayıtlarının toplanması talimatı verilmiştir. Talimat kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün 07.06.2013/2409/36004 tarih ve sayılı yazısı ile tüm savcılıklardan, 18 yaş altındakiler de dahil olmak üzere Gezi Parkı eylemlerine katılıp gözaltına alınanların T.C. kimlik numaraları istenmiştir.”
Dernek raporunda ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından eylemlere katılıp sağlık hizmetlerine başvuran çocuklar dahil herkesin kayıt altına alındığı bildirildiğine, bu nedenle ailelerin ve çocukların sağlık kuruluşlarına götürülemediğine dikkat çekti.

Çocuklar şiddeti öğrendi
Raporda yer alan tespitler arasında şu ifadelerle çocukların bu Gezi sürecinde yaşadıklarına da vurgu yapıldı.
* 0-18 yaş arasında her yaştan çocuk, gezi parkı eylemleriyle özellikle fiziksel ve psikolojik şiddete bolca tanıklık etmiş ve şiddet deneyimi yaşamıştır. Tanık oldukları, deneyimledikleri ve izledikleri kadarıyla demokratik yollarla taleplerin iletilmeye çalışılmasına şiddet yoluyla cevap verildiğini öğrenmişlerdir.
* Erişebildikleri ve kendilerine sunulan bilgiler doğrultusunda yöneticilerin kin ve nefret söylemlerine tanık olmuşlardır. Dolayısıyla çocukların barış, bir arada yaşama kültürü ve demokrasiye duydukları güvenin sarsılması kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Eylemlere doğrudan veya dolaylı olarak katılan çocukların günlük yaşam akışı bozulmuştur.
* Üniversite sınavları zamanında yaşananların çocukları nasıl etkilenmiş olduğu belirsizdir.
* Şiddet deneyimi veya şiddete tanıklık sonucu çocuklarda korku, huzursuzluk, gerginlik ve belirsizlik oluşması ve bazılarının uykusuzluk, endişe ve korku hali vb. travma sonrası bozuklukların yerleşmesi olasıdır.

Çok sayıda hak ihlali
Raporda, İstanbul’da polisin insanların sığındığı Divan Oteli’ne gaz bombası attığında aralarında çok sayıda çocuk, kadın ve engellinin bulunduğu onlarca kişinin havalandırmanın bulunmadığı konferans salonlarında yere yığılması, Ankara Dikmen’de 12 yaşındaki A’nın gözaltına alınarak fiziki, sözel ve psikolojik şiddet uygulanması gibi çocukların maruz kaldığı hak ihlallerine dair çok sayıda örnek de yer aldı. (YY)
Gezi Parkı Olaylarında Çocukların Yaşadığı Hak İhlalleri Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.
(bianet.org, 25 Haziran 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN