Post image
Günde 20 coni intihar ediyor

 

ABD, savaşta ölenlerden daha fazla askerini intihar vakalarında kaybediyor. Son 6 yılda 45 bin ABD askeri intihar etti. Para için her türlü katliamı yapan emekli askerlerin her gün 20 tanesinin intihar ettiği belirtildi. ABD Gazi İşleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2019 yılı raporunda da, eski ABD askerlerinin ciddi rakamlarla intihar ettiği ortaya konuldu. Buna göre yıllık bazda 6 bini aşkın “gazi”, yani ABD ordusunda savaşmış eski asker intihar ediyor. Bu sayı, günlük 16’dan fazla eski askerin intihar ettiği anlamına geliyor. Rapora göre, eski askerlerde intihar oranı, toplumun geri kalanının 1.5 katı. Son 10 yılda intihar eden ABD askerlerinin sayısı ise 60 bini aşıyor.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, ABD ordusunda artan intihar vakalarına ilişkin, “İntiharları, kendilerini dünyanın tek sahibi olarak gören, hukuk kurallarına ve insan haklarına uymayan, her türlü işkence ve zulmü yapan, çocuk, kadın, hasta demeden insanları öldüren ABD ve ordusunun zihniyetinin vicdanlara yansıması olarak görmek gerekir” dedi.

Orta Doğu’da savaşmış ve terhis olmuş ABD’li askerler arasında görülen intihar vakalarında yüzde 80 artış kaydedildi. Son 6 yılda 45 bin kişi askerlikten sonra hayatına son verirken bu oran, günde ortalama 20 intihara karşılık geliyor. Hayatına son veren askerlerin sayısı savaşta ölenlerden daha fazla.

ABD ordusunda artış gösteren intihar vakalarını değerlendiren uzmanlar, bu olayların ülke bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, bayrak gibi manevi değerlerinin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Vicdanlar intihara sürüklüyor

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, ABD ordusunda istatistiklere göre neredeyse 60 dakikada bir intihar vakasına rastlanmasının, özellikle ana vatanlarından ve ailelerinden uzakta uzun süreli yurt dışı görevler, çatışma ortamında bulunmanın yarattığı sorunlar, ülkeye dönüş sonrası uyum güçlüğü ile askerlik sonrası kimlik arayışından kaynaklandığını kaydetti.

ABD askerlik sisteminin profesyonel bir sistem olduğunu söyleyen Erenel, “Özellikle er olarak görev yapanların büyük bölümü geleceklerini maddi bakımından kısmen de olsa rahatlatmak maksadıyla orduya katılmaktadır. Bunların çoğu iş bulma güçlüğü yaşayan ve maddi yetersizlikler içinde bulunan insanlardır” dedi.

ABD’NİN ESKİ ASKERLER SORUNU

ABD Gazi İşleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2019 yılı raporuna göre de, eskiden ABD ordusunda bulunan, ordudan ayrıldıktan yahut atıldıktan sonra sağlık hizmeti ve benzeri hizmetlerle ilişiği kesilen birçok eski asker, eskiden girdikleri çatışmaların ve katıldıkları savaşların fiziksel acı ve zihinsel rahatsızlığı dindirebilme amacıyla uyuşturucu hap ve morfin kullanıyor.

Aynı zamanda yaşadıkları savaşlar bu askerler üzerinde ağır psikolojik sorunlar bırakabiliyor.

ABD’ye dönen askerlerden bazıları evsiz kalmış durumda ve yaşamlarına sokaklarda devam ediyorlar.

(Milat gazetesi 08.11.2019 ve Timetürk 26.09.2019 )

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN