Post image
Göçmenlerle tehlikeli gerginlik…

145350_502

 

Türkiye’e son yıllarda göçmen cenneti haline geldi… En ücra merkezlerde bile, hiç aklınıza gelmeyecek mekanlarda bile bir Suriyeli, Afganlı ya da Afrikalı’yla karşılaşıyorsunuz. Özellikle ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle yoğun olarak göç eden Suriyeliler Türkiye’nin 81 iline dağılmış durumda. Bazı kentlerde, ilçelerde işyerlerini kurup, gettolarını bile yaratmış durumdalar…

Geçenlerde Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi “Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum” raporu hazırlamıştı. Çarpıcı sonuçların ortaya konulduğu rapora göre; 29 Aralık 2016 itibariyle 3.2 milyonu Suriyeli olmak üzere Türkiye 3.5 milyon mülteci ile en çok mültecinin barındığı ülke haline gelmiş bulunuyor…

Suriye’de 2011’den bu yana devam eden savaşta, 300 bin dolayında insanın öldüğü, 5.5 milyondan fazla Suriyeli’nin ise ülkesinden kaçtığı belirtiliyor. Suriyeli mültecilerin en fazla barındığı ülke ise yüzde 54’lük rakamla Türkiye…

Rapora göre, 230 bin dolayında Suriyeli bebek doğdu Türkiye’de. Okul çağındaki Suriyeli çocukların sayısı 968 bin, ancak bu çocukların 500 bini okula devam etmiyor.

Rapordaki veriler büyük bir ihtimalle resmi veriler. Ki söz konusu rapora göre, Türkiye’deki Suriyeliler’in yüzde 14.3’ünü yeni doğan bebekler, yüzde 31’ini okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 33.3’ü okuryazar değil. Yüzde 13’ü ise hiç okula gitmeden kendi çabasıyla okuma yazma öğrenmiş. Suriyeliler arasında üniversite mezunu ya da öğrencisi olan kişilerin oranı yüzde 5.6. Diğer mülteci kabul eden ülkelerle kıyaslandığında okuma yazması olmayan nüfusun çoğunluğu Türkiye’de yaşıyor…

okuma

Türkiye’de gençlerde işsizlik oranı 2016 TÜİK rakamlarına göre yüzde 19.9. Kayıtlı işsiz sayısı ise geçen yıla göre 420 bin artışla 3 milyon 523 bin. Kayıt dışı iş gücü oranı ise yüzde 46.4. Tablo buyken Suriyeliler için yapılması gereken ilave iş sayısı 1 milyon. 3.2 milyon Suriyeli’nin sadece 3 bininin “resmen” çalışıyor göründüğü rapora göre; az 500 bin Suriyeli ise “ucuz işçi” olarak çalıştırılıyor.

Milletvekili Veli Ağbaba’nın geçen yıl hazırladığı raporda da, kötü yaşam koşullarına dikkat çekilerek Suriyeli sığınmacıların sadece yüzde 10’unun kamplarda barındığı, geri kalanının çeşitli şehirlerde yaşadığı belirtilmişti. Kamplarda ve dışarda bazı çocukların tecavüze uğradığı da belirtilen raporda; bazı ailelerin ise tecavüze uğramasını önlemek amaçlı 12-13 yaşındaki kızlarını ikinci eş olarak sattıklarına dikkat çekiliyor…

Sonuç olarak savaştan ve ülkelerinden kaçan mülteciler aslında tüm dünyada tam anlamıyla bir dram yaşıyor. Hedef Avrupa ülkelerine kaçmak… Sonuç ise parçalanan aileler, tüm olumsuzluklara rağmen, sokaklarda yaşamaya rağmen doğan bebekler, fuhuşa sürüklenen kızlar, kadınlar, tecavüzler…

Yine TÜİK’in 2015 yılı evlenme boşanma istatistiklerine göre, 3 bin 500 Suriyeli gelinimiz oldu… Ve halen olmaya devam ediyor… Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde Suriyeli kızlar ikinci, üçüncü eş olarak alınmaya devam ediyor.

images

Suç oranı artıyor

İstatistikler ve hal böyleyken her geçen yıl suça karışan Suriyeli, Afgan sayısı da artıyor… Bazı bölgelerde yaşanan ki; son olarak İstanbul ve Mersin’de yaşanan kavgalar görüldüğü gibi cinayetlerle son buluyor…

Suriyeliler’in kamplardan kaçmasından ve 81 ile dağılmasından sona hepinizin bildiği gibi parklar açıkhava oteli haline gelmiş, sokaklar dilenen göçmenlerle dolmuştu… Bu süreçte; özellikle 2011-2013 yıllarında meydana gelen 3 bin 932 olayda 6 bin 715 Suriyeli suça karıştı. Terör olaylarına karıştığı gerekçesiyle de, 97 Suriyeli hakkında işlem yapıldı, bunlardan 40’ı tutuklandı.

Daha sonraki yıllarda da suç oranındaki artışlar dikkat çekti. Basına yansıyan olaylardan gözlemlediğimize göre; geçen yıl en az 10 kadın cinayetinin de yaşandığı Suriyeliler’in karıştığı olaylarda ‘kasten yaralama’ ve ‘hırsızlık’ gibi suçlar ön sıralarda yer alıyor.

50 bini aşkın Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Gaziantep’te Suriyeliler’in karıştığı suç sayısının, 2015’te bin 926 olduğu bildirildi. Gaziantep’te Suriyeliler’in karıştığı suçlar şöyle:

Kasten yaralama: 238, İş yerinden hırsızlık: 44, Kapkaç: 14, Kasten öldürme: 7, Taksirle yaralama: 248, Şüpheli ölüm: 17, Tehdit: 59, Fuhuş ve küçük yaşta ilişki: 12, Evden hırsızlık : 30, Oto ve otodan hırsızlık: 21, Hürriyetinden yoksun bırakma: 30, Çocuk istismarı: 8, Cinsel taciz: 6.

85 bine yakın Suriyeli’nin kaldığı Kahramanmaraş’ta, Suriyeliler’in karıştığı ve kayıtlara geçen suç sayısının 985 olduğu kaydedildi. Bu suçlardan bazıları şöyle:

Kasten yaralama: 183, Taksirle yaralama:241, Evden hırsızlık: 14, İşyerinden hırsızlık: 17, Açıktan hırsızlık: 28, Görevli memura mukavemet: 3, Cinsel suçlar: 9, Gasp: 11, Parada sahtecilik: 8, Kaçak sigara: 167.

Öte yandan, 34 bin Suriyeli’nin kaldığı Kilis’te ise Suriyeliler’den kaynaklanan 3 bin 400 asayiş olayı meydana geldi. Suriyeliler’den kaynaklanan suç oranının kentte yüzde 30’u bulduğu bildirildi.

Son günlerde de, pek çok kentimizde göçmenlerle tehlikeli gerginlikler yaşanıyor. İstanbul Sultangazi’de 24 yaşındaki genç bıçaklanarak öldürüldü ve olaylar çıktı, linç girişimi yaşandı. Polis olayları güçlükle yatıştırdı. Mersin’de ise Suriyeliler’le geçe 23.30’da başlayan “gürültü” tartışması yine cinayetle sonuçlandı.

Suriyeliler kendi aralarında da tartışmalar, kavgalar yaşıyor…

Dün akşam yine Konya’da yaşanan iki Suriyeli aile arasında bıçak, sopa ve taşların kullanıldığı kavgada da üçü ağır yedi kişi yaralandı.

Olumsuz şartlarda yaşayan, çocukları eğitilmeyen, eğitilemeyen, sokaklarda, metrobüslerde dilenen Suriyeliler’le gerginliklerin önümüzdeki süreçte daha da artmaması için ciddi çalışmalar yapılması gerektiği bir gerçek…

Uygulanan göçmen politikasına da bir dur demek gerekiyor mu acaba?

İyi haftalar

Umut Vakfı-16.5.2017

YORUMLAR(1)

SİZ DE YORUM YAZIN