Post image
Gezi’nin son bilançosu: 78 tutuklama, 3 bin 366 gözaltı! (09.07.2013)

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Türkiye’de 24 Haziran 2013 tarihi itibariyle gözaltına alınanların sayısını 3 bin 366 olarak açıkladı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Gezi eylemlerine ilişkin derlediği bilgileri paylaştı. Eylemlerin başladığı günden bugüne tutuklananların sayısı 78’e yükseldi. TİHV, Türkiye’de 24 Haziran 2013 tarihi itibariyle gözaltına alınanların sayısını verilerine göre, 3 bin 366 olarak gösterdi.
İçişleri Bakanlığı’nın 22 Haziran açıklamasında bu rakamın 4 bin 900 olduğu belirtildi. TİHV’in bilgileri şöyle:
30. gününde de eylemler devam ediyor
Gezi Parkı projesine yönelik 28 Mayıs’ta başlayan ve polisin topluma yönelttiği şiddet nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin talep edildiği protestolara dönüşerek İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Bingöl ve Bayburt hariç tüm illerde düzenlenen eylemler 26 Haziran 2013 tarihi itibariyle eylemlerin başlamasının 30. gününde de devam ediyor.
Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde 1 Haziran’da Ethem Sarısülük’ü başından silahla vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz, 24 Haziran’da ifadeye çağrıldığı savcılık tarafından tutuklanması talebiyle sevk edildiği Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adli kontrol şartı getirilen Ahmet Şahbaz’ın serbest bırakılmasına gerekçe olarak da polis memurunun ‘meşru müdafaa sınırları içinde kalması’ gösterildi.
Adana’da 21 Haziran’da düzenlenen eş zamanlı ev baskınları sonucu gözaltına alınanlardan beşi daha 24 Haziran’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Çarşı taraftar grubundan tutuklu bir kişi ise tahliye edildi.
Böylelikle eylemlerin başladığı günden bu yana tutuklananların sayısı 78’e yükseldi.
Ankara’da 25 Haziran 2013’te eylemler devam ederken polis yine müdahale ederek eylemcilere karşı gaz bombası ve basınçlı/gazlı su kullandı.
TTB’ye göre 8 bin 38 kişi yaralandı
24 Haziran’daki belirlemelere göre tüm Türkiye’de eylemler nedeniyle TTB’ye göre 8 bin 38 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurmuştur. Maalesef eylemler nedeniyle gösterilere katılan 4 kişi ile bir polis yaşamını yitirmiştir. Ölümlerin ikisi doğrudan polisin saldırısı nedeniyle gerçekleşmiştir:
3 Haziran 2013 tarihinde Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında 22 yaşındaki Abdullah Cömert hayatını kaybetti. Yapılan otopside ölümün başa alınan iki darbe ile gerçekleştiği belirtildi. Kafa arkasına aldığı darbe sonucu kafatası kırığı ve üzerinde yarım ay şeklinde 4 santimetre çapında kemiğe kadar ulaşan yırtığa rastlandığı belirtildi. (EE)

(agos.com.tr, 8 Temmuz 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN