Post image
Gençler eğitim sisteminden memun değil, evliliği anahtar olarak görüyor!

ogrenci_mutsuz_shutter

British Council’ın araştırmasına göre, gençler eğitime değer veriyor, ancak mevcut eğitim sisteminden memnun değil. Sanata ve spora vakit ayırmayan, sosyal medyada günde iki saatten fazla zaman geçiren gençler, evliliği hem bağımsızlık hem de güvenlik için anahtar olarak görüyor.

British Council tarafından Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Gelecek Daha Net (GDN) Gençlik Platformu işbirliğiyle Next Generation Türkiye araştırması gerçekleştirildi. Türkiye’den 2 bin 500’ün üzerinde gencin katıldığı araştırmaya göre, Türkiye’deki gençler, gelecekleri konusunda iyimser. Çoğunluk yaşam şartlarının gelecekte daha iyi olacağını düşünüyor.

SOSYAL MEDYAYA İKİ SAATTEN FAZLA ZAMAN AYIRIYORLAR

Gençlerin yarısı WhatsApp ve diğer sosyal medya iletişim araçlarına günde iki saatten fazla vakit ayırıyor. Instagram, yüzde 29 ile gençlerin en çok kullandıkları üç sosyal medya kanalının başında gelirken, bunu yüzde 27 ile WhatsApp, yüzde 26 ile Facebook takip ediyor.

SANAT YA DA SPOR YOK

Gençlerin yüzde 70’i müzik aleti çalma, çizim ya da resim yapma gibi sanatsal aktivitelere zaman ayırmıyor. Yarısı ise spor ya da herhangi bir egzersiz yapmıyor.

Gençlerin yarısından fazlası iş piyasasındaki deneyimlerine dayanarak, hayatta başarı elde etmek için ‘tanıdıkları’ olmasının okul başarısından daha önemli olduğunu düşünüyor.

YÜZDE 26’SI OKUMUYOR, ÇALIŞMIYOR, EĞİTİM GÖRMÜYOR

Gençlerin yüzde 26’sı ne okuyor, ne çalışıyor, ne de eğitim görüyor. Bu oran, genç erkeklerde yüzde 17 iken, genç kadınlarda yüzde 36’ya yükseliyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, gençler, evliliği hem bağımsızlık hem de güvenlik için anahtar olarak görüyor. Evliliği, aşık olmak, bir hayat arkadaşına sahip olmak ve sağlam bir gelecek kurmak gibi alışılagelmiş sebeplerle tercih etmenin yanı sıra kendi evlerine sahip olmak, hayallerinin peşinden gitmek ve yaşamlarını kendi tercihlerine göre sürdürmek için bir çıkış yolu olarak da görüyor.

Gençlerin sosyal çevrelerinde farklı etnik, dini ve siyasi kimliklere sahip insanlardan oluşan geniş bir çeşitlilik bulunuyor. Fakat bazılarının Suriyeli mülteciler, Müslüman olmayanlar ve LGBT bireylerin bulunduğu gruplara yakın ilişki kuramama eğiliminde olduklarına dair de bazı işaretler mevcut.

GENÇLERİN SANATA YA DA SPORA VAKİTLERİ YOK

En yaygın aktiviteler arasında arkadaşlar, akrabalar ve komşularla ev, kafe, restoran veya parklarda buluşmak yer alırken, müze, sanat galerisi veya tarihi mekanları ziyaret etmek, konsere veya tiyatroya gitmek gibi aktiviteler gençler tarafından pek tercih edilmiyor.

Gençler eğitime değer veriyor, ancak mevcut eğitim sisteminden memnun değil. 1’den 10’a kadar puanların yer aldığı bir ölçekte eğitim sisteminin neredeyse tüm unsurları 5’in altında puanlanırken, sınav sistemi ise en az beğenilen unsur olarak ortaya çıkıyor. Gençlerin yarısı iyi bir eğitim almak için Batı ülkelerine gitmeleri gerektiğini düşünüyor. Yarısından çoğu da gerek ulusal gerekse küresel iş piyasasında öne çıkmak için iyi derecede İngilizce bilmeleri gerektiğine inanıyor.

(Sözcü, 15.12.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN