Post image
‘Gaz ve ses bombası yasaklansın

aihmden-turkiyeye-biber-gazi-cezasi-21078-669x321

Mahmut Lıcalı

Adana’daki bir gösteriye polisin müdahalesi sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aras’ın ailesi TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak; “güvenlik güçlerinin gaz ve ses bombası gibi kimyasal silahları kullanmasının yasaklanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını” talep etti. Başvuruda Aras’ın Haziran 2014’te ölmesine karşın, geçen süre içerisinde hiçbir polisin ifadesinin alınmadığına dikkat çekildi.

Lice’de karakol yapımını protesto etmek için düzenlenen gösterine güvenlik güçlerinin ateş açması sonunu hayatını kaybeden Abdulbaki Akdemir ve Ramazan Baran’ın öldürülmesini protesto etmek için 15 Haziran 2014 tarihinde Adana Seyhan’da yapılan gösteride çevik kuvvet yakın mesafeden ses ya da gaz bombası atması sonucu 15 yaşındaki İbrahim Aras kafası parçalanarak hayatını kaybetmişti. Olayın üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine karşın bu konuda etkili bir soruşturma yürütülmemesi üzerine Aras’ın ailesi TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Başvuruda, şunlar belirtildi:

oda“İbrahim Aras’ın ölümünde kullanılan gaz bombasının cinsi ya da mesafesinden kaynaklı olarak İbrahim Aras’ın kafasına isabet eden gaz, kafanın büyük oranda parçalanmasına neden olması mümkündür. ‘Kimyasal ajanların’ güvenlik kuvvetleri tarafından kontrolsüz ve aşırı bir şekilde, (Berkin Elvan ve Mazlum Akay) olayı gibi direk hedef alınarak kullanıldığını görüyoruz. Bu kullanımda ölümlerle sonuçlanan her vaka artış görülmektedir. AİHM, 10.04.2012 tarih 9829/07 numaralı kararıyla ‘kontrol altındaki kişi ve gruplara’ yönelik olarak yaygın uygulanan ‘göz yaşartıcı gaz’ kullanımını AİHS’nin işkence ve diğer kötü muamele yasağını düzenleyen 3. maddesinin ihlali olarak değerlendirmiş ve Türkiye’yi mahkum etmiştir.”

‘10 ayda tek bir ifade alınmadı’

Başvuruda, toplumsal olaylarda çocukların ölümlerinin önüne geçmek için polisin gaz ve ses bombası kullanımını kesin bir şekilde yasaklanması gerektiği belirtilerek “İbrahim Aras’ın ölümünün üzerinden 10 ay gibi bir zaman geçmiş olmasına rağmen soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tek bir polisin dahi ifadesini almamıştır. İbrahim Aras’ı polis öldürmemiştir peşin hükmü ile yürütülen bir soruşturma anlayışının failleri tespit etmek noktasında yol alması mümkün değildir” denildi. Başvuruda, “Başkaca Mazlum, Berkin ve İbrahim’lerin ölmemesi için toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin gaz ve ses bombası gibi kimyasal ajanları kullanmasının yasaklanması için gerekli kanuni düzenlemeler hızla hayata geçirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

(Cumhuriyet, 18.03.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN