Post image
FRANSA’DAN iğrenç ticaret

SİVİL toplum kuruluşları (STK), silah satışının yansından fazlasını Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği ortaya çıkan Fransız hükümetini, bölgedeki çatışmaları körükleyerek silah satışını artırmakla suçladı.

Uluslararası Af Örgütü, ACAT France ve Silahlanma Gözlemevi’nce (ObsArm) yapılan ortak yazılı açıklamada, Fransa Savunma Bakanlığı’nın parlamentoya sunduğu silah satış ve ihraç raporu ele alındı.

Krizden yararlanıyor

Raporun bir ay gecikmeli olarak ve Birleşmiş Milletler (BM) Silah Ticareti Antlaşması yükümlülükleri raporuna yer verilmeksizin yayımlandığını aktaran STK’lar, “Fransa’nın silahlanma yansında utanç verici bir şekilde, Körfez ülkeleri arasındaki krizden yararlandığını” ileri sürdü.

Bakanlığın raporunda, Fransa’nın geçen yıl gerçekleştirdiği silah satışından 6,9 milyar euro gelir elde ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bunun 3,9 milyar euro olmak üzere yandan fazlasının Körfez ülkelerine gerçekleştirildiği ve bu ülkelerin çatışma halinde olduğu belirtildi.

Yemen’de 2015’ten bu yana devam eden operasyonda 10 bin kişinin hayatını kaybettiği ve ülkede en ağır insani krizin yaşandığı hatırlatılan açıklamada, “Fransa’nın bu ülkelere silah satışında bulunması, savaş suçu işlemekle suçlanan ülkelere silah satışını yasaklayan Avrupa Birliği (AB) ortak pozisyonu ve Silah Ticareti Anlaşması’nın belirgin ihlalidir” ifadesine yer verildi. (AA)

(Bursa Hakimiyet, 06.07.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN