Post image
Fedakarlık, sadakat ve aşka dair

 

Lavinya AY

Melih Esen Cengiz’in Altın Kitaplar’dan çıkan yeni romanı ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ okurlarla buluştu. Roman 1977 1 Mayıs’ı sonrası yaşanan bir ölüm hadisesi üzerine dönemi sorgulayan bir polisiye

Melih Esen Cengiz’in altıncı kitabı “Bir Kadın Bir Cinayet” geçtiğimiz günlerde okurların beğenisine sunuldu. 1977 yılını anlatan kitap, Orient Ekspress, Sirkeci Garı’na son seferini düzenlediğinde gerçekleşen şaibeli bir cinayeti konu ediyor.

Gizemli bir ölüm

1 Mayıs olaylarının ardından çalkantılı bir dönem yaşanırken, Gülhane Parkı’nda Orient Ekspress’in bir yolcusu ağaca asılmış şekilde ölü bulunuyor, yanında aynı trende yolculuk ettiği yaşlı bir kadın sayıklıyor.
Cinayetin tek şüphelisi olan Gisela isimli bu yaşlı kadının sorgu sırasında verdiği çelişkili ifadeler soruşturmayı çözülmez bir hale getiriyor. Gisela, durmaksızın değiştirdiği ifadeleri sırasında okuru tarihin tozlu sayfalarında bir yolculuğa çıkartıyor.

Tarihe iz bırakmış pek çok insana değinirken, tarihi olayları kendince kurguluyor. Bu mücadeleyi neden verdiğiyse kitabın son sayfasına dek gizemini koruyor.

Tarihin tozlu sayfalarına yolculuk Şüphesiz ki Gisela isimli karakter, Melih Esen Cengiz’in yeni kitabında en dikkat çekici unsurlardan biri olmuş. Zeki, bilgili ve manipülasyon yeteneği oldukça gelişmiş olan bu yaşlı kadın verdiği şaibeli ifadelerle komiser Attila’yı oyalarken okuru da tarihin derinliklerine uzanan bir maceraya sürüklüyor, İstanbul’un yakın geçmişini konu eden bu yolculukta, Melih Esen Cengiz’in yalın anlatımıyla tarihi mekânlara yolculuk ediyor, o dokuyu hissediyoruz.

Kitaplarında birinci ve ikinci dünya savaşı dönemlerine özel olarak ilgi gösteren Melih Esen Cengiz, “Gerçeğin peşindeki çabaları sergileyen bir çalışma, bir başka çaba…” olarak nitelendirdiği “Bir Kadın Bir Cinayef’te de Gisela’nır hikayeleriyle aralıyor tarihin kapılarını, tarihle iç içe geçmiş bir kurgu sunuyor. Gisela, matruşka misali her katmanmda başka bir sır, başka bir hikaye saklayan bir kadın. Gerçek hikayesini ise kitabın sonunda öğreniyoruz. Beklenmedik bir finalle bitiyor kitap, pek çok duyguya hitap ediyor. Akıcı üslubuyla dikkat çeken Melih Esen Cengiz, “Bir Kadın Bir Cinayet”te umut, fedakârlık, sadakat ve aşka dair sınırların ötesinde bir hikaye sunuyor okura.

ON YILDA ÜRETTİKLER!

1959, Ankara doğumlu olan Melih Esen Cengiz, Darüşşafaka Lisesı’ni bitirdikten sonra istanbul Üniversitesi’nde iktisat, New York Syracuse Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. İlk kitabı “Bir Osmanlı Yazı” 2012 yılında Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlandı. Bu romanını 2013 yılında”Marlene’in Yetimi”, 2014 yılında ‘Terk Edilmiş Manalar Cenneti”, 2016 yılında “Kudüs’ün Güvercinleri” ve 2018 yılında “Paylaşılamayan Cinayet” romanları takip etti.

(Posta Kitap, 09.07.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN