Post image
Fatma öldü tecavüzcü dışarıda dolaşıyor

 

2020 yılında yaşanan kadın katliamlarından en acısı Fatma Altınmakas olayı… Daha önce de bu olayı Umu Vakfı olarak dile getirmiştik… 6 çocuk annesiydi Fatma Altınmakas… Kaynı, yani kocasının kardeşi kadıncağıza tecavüz etmişti… Hem de “sistamatik” bir şekildi. Ahlaksız kaynını kocasıyla birlikte karakola giderek şikayet etmişti Fatma, ama adalet bu ya!.. Tecavüzcü serbest bırakılmış, elini kolunu sallayarak dolaşıyordu…

Sanki tecavüz eden değil de, tecavüze uğrayan 6 çocuk annesi suçluydu… Yaşadığı yer Muş, kim bilir çevresindekiler ne dedikodular yapıyordu? Şikayetten sonuç alamayan karı-kocanın ruh halini düşünün… Fatma acaba Türkçe bilmediği için derdini yeterince anlatamadı mı, yoksa adalet denilen şey bu mu? Tecavüz şikayeti karşısında böylesine umursamaz mı yargı?

Onu; o toplumda yaşayan ve yaptıkları başvuru sonrası tecavüzcü kardeşi ortalıkta elini kolunu sallayarak dolaşan kocası öldürdü… Suç; tecavüze uğrayan Fatma’nın mıydı? Şimdi 6 çocuğu ne yapıyor acaba?

Şikayet üzerine tecavüzcü hakkında işlem yapılsaydı, tutuklansaydı, dava açılsaydı Fatma bugün yaşıyor olabilirdi belki de… Çocukları annelerine hasret, ortada kalmazdı… Kocası belki de katil olmazdı… Böylesine acı bir olay karşısında umursamaz tavır takınmak yargının işi olmamalı, diye düşünüyoruz. Aile içi taciz ve tecavüzler son bulsun istiyorsak kolluk kuvvetlerinde ve yargı erkinde görev yapanların bu konuda daha titiz olmaları gerekmez mi? Bu aileye sahip çıkılsa, tecavüzcü cezalandırılsa, ruhsal tedavi devreye sokulup, ailenin dedikodulardan uzak bir yerde yeni bir hayata başlaması sağlansa daha iyi değil miydi… Olumlu seçenekler öylesine çok ki? Ama Aile Bakanlığı ile illerdeki uzantısı olan görevlilerin bu konularda çok titiz ve iyi çalışmalar yapmaları gerek miyormu, ne dersiniz?

Bugün Fatma yaşamıyorsa, 6 çocuğu ortadaysa, kocası katil olarak cezaevindeyse bu olayla uzaktan yakından ilgili olan herkes kendini suçlu hissetmeli diye düşünüyoruz… Fatma’ya tecavüz edenleri serbest bırakanlar bu cinayette daha mı az suçlu?

Gazeteci Dilan Babat, bu olayla ilgili son gelişmeleri Yeni Yaşam Gazetesi’nde 4 Mart Günü yayımlanan yazısında aktarmış… Biz de, sizleri bilgilendirmek için bu yazıyı olduğu gibi aktarıyoruz…

Lütfen içiniz bir kez daha “cız” ederek okuyun ve tepkinizi yükseltin…

Dilan BABAT

Muş – 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Sanık Kazım Altınmakas hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi. Ancak tecavüzcü hâlâ serbest…

Muş’un Malazgirt ilçesinde evli olduğu erkeğin kardeşi tarafından tecavüze uğrayıp, şikâyetçi olduktan sonra 14 Temmuz 2020’de evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından kadedilen 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas’ın ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma tamamlandı. Patnos Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olaya ilişkin hazırladığı iddianame Patnos Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 5 sayfalık iddianamede, tutuklu Kazım Altınmakas’ın “eşi kasten öldürmek” suçlamasıyla cezalandırılması talep edildi.

Cinayeti kabul etti

İddianamede, Kazım Altınmakas’ın emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeler yer aldı. Kazım Altınmakas ifadesinde, Fatma Altınmakas’ın, kardeşi S. Altınmakas‘ın tecavüzüne uğramasını anlatması üzerine 12 Temmuz’da karakola şikâyette bulunduklarım belirtti. Daha sonra Fatma Altınmakas’ı kadettiğini kabul ederek olayı anlattı. Kazım Altınmakas, olay sonrası yeğeni KA’nın içeriye girdiğini ve polise haber verdiğini kaydetti.

İlk duruşma martta

İddianamede, failin soruşturma aşamasında kimi beyanlarının değiştiğine işaret edilerek “Kazım Altınmakas beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunun değerlendirildiği” ifadesine yer verildi. İddianamede, Kazım Altınmakas’ın “haksız tahrik altında kalmadığı” değerlendirilerek cezalandırılması istendi. İlk duruşma 30 Martta görülecek.

Ne olmuştu?

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, evli olduğu erkeğin kardeşi S. Altınmakas’ın sistematik tecavüzüne uğrayarak, tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz 2020’de Konakkuran Jandarma Karakoluna suç duyurusunda bulundu. Şikâyet sonrası S. Altınmakas gözaltina alındı, ancak tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgahının oluşu, delilleri karartma ihtimalinin olmaması” gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Derdini anlayan olmadı

Aynca Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna yaptigı şikâyet başvurusunda Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadıgı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıkmıştı.

S. Altınmakas’ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Fatma Altınmakas’a tecavüz eden S. Altınmakas’ın tutuklanması için Malazgirt Sulh Ceza Hakimligi’ne yapılan başvuru ise “adli kontrol tedbirleri ölçülü” denilerek reddedildi.

(Yeni Yaşam, 04.03.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN