Post image
Eski polis memuru yeni romanı yazarı

kita

Erkut TEZERDİ

(erkuttezerdi@karar.com)

Clare Mackintosh, eski bir polis memuru. İngiltere’de kriminal suçlar ve asayiş tim komutanlığı da dahil olmak üzere polis teşkilatında 12 yıl süresince görev yaptı. 2011’de ise ayrılıp serbest gazeteci, sosyal medya danışmanı ve yazar olarak çalışmaya başladı. Onu geniş kitlelerle tanıştıran ise ‘Artık Özgürsün’ adlı romanı oldu.

12 yıl polis olarak çalışan Clare Mackintosh, ‘Artık Özgürsün’ adlı ilk kitabıyla satış rekorları kırdı. Kitap onlarca dilde yayımlandı, İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödülüne layık görüldü. Yazara şöhret getiren bu kitap gerçek bir olayı konu alıyor.

2015’te yayımlanan roman o yılın en çabuk bestseller olan kitabı unvanını kazandı. 31 dile çevrilen roman 600 bini aşkın sattı. Mackintosh, gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı bu çalışmasıyla Mark Billingham ile ‘Harry Potter’ serisinin yazarı J.K. Rovvling gibi yazarları geride bırakarak polisiye roman alanında İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödülü olan Theakston Old Peculier Crime Novel’a değer görüldü.

GERÇEK BİR ÖYKÜ

Bu ödüllü polisiye, Mackintosh’un başından geçen bir olayı anlatıyor: Hırsızlar çalıntı bir otomobille kaçarken dokuz yaşlarındaki bir çocuğu öldürmüşler. Yoğun polis soruşturması, yüklü miktardaki ödül, hatta olay anında yolcu koltuğunda oturanların, itirafçı olup failin kimliğini ele vermeleri koşuluyla ceza almayacakları dahi belirtilmiş. Ancak suçlu/ suçlular yine de ortaya çıkarılamamış. Aradan 4 yıl geçmiş, birkaç tutuklama olmasına rağmen hüküm giyen olmamış. Mackintosh, çocuğun annesinin üzüntüsünden çok etkilendiğini belirterek yaşanan olayı üzerinden atamadığını ifade ediyor.

KAZA SONRASI YIKIM

Mackintosh, hikayeyi anlatırken tutarlılığı sekteye uğratmıyor, polis karakterler dışında romanın başat olay kişilerinden tamamen nefret ettirtiyor. Karakterlerin psikolojik ‘background’lan hep bir amaca hizmet ediyor: Cinayetin açığa çıkması! Romanda bir kaza sonrası Jenna Gray adındaki kadının yaşadığı yıkımı öğreniyoruz. Ona acıyoruz, ama bir yandan da ondan nefret ediyoruz. Birkaç kişinin bakış açısından sunulan eser Jenna Gray, romanın ikinci bölümünde dahil olan eski eşi lan Peterson; dedektifler Kate ve Ray’in yaşadıklarını anlatıyor.

SUÇLU GERÇEKTEN KİM?

Kaza sonrası Jenna Gray vicdan azabı çekiyor. Kabuslar görerek uyanıyor. Polise gidip tüm olan biteni anlatmak istiyor. ama bunu yapamıyor. Herkesten uzaklaşarak Galler’deki bir kasabaya yerleşiyor. Geçmişinden kurtulmaya çalışıyor. Fakat orada yaşadığı her olay Jenna’ya o geceyi anımsatıyor. ‘Artık Özgürsün’, bir vicdan muhakemesi. Romandaki karakterler şiddetin her uzvuna teslim edilmiş kişiler ve yönelişleriyle de sürükleyici olmayı başarıyor. ‘Artık Özgürsün‘de gerçekçi temeller üzerine oturtulmuş polisiye bir vakanın çözümü anlatılıyor.

(Karar, 16.08.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN