Post image
Erken yaşta evlilik konusunda bilinçlendirildiler

Gamze Korkmaz

Küçük Eller Büyük Umutlar Derneği (KEBUDER) Çocuk Gelinler Projesi kapsamında İncirliova Acarlar Mahalle halkını erken yaşta evlilik konusunda bilinçlendirdi.

Acarlar 60. Yıl Ortaokulu’nda düzenlenen konferansa İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, İncirliova Belediye Başkan Yardımcısı Baki Aslantaş, Efeler Belediyesi Meclis Üyeleri Afşin Burak Öztürk, Ufuk Güneş, KEBUDER Başkanı Perihan Öztürk, Türk Ocakları Aydın Şube Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, Psikolog Süleyman Çokay, KEBUDER Üyeleri ve Acarlar Mahalle halkı katıldı.

Küçük yaşta evliliğin psikolojik, hukuki ve sağlık açısından yol açtığı sorunlar hakkında bilgi verildiği konferansta Dr. Eyüp Doyuran, erken yaşta evliliğin genç kızlara eğitimsizliğin ve yoksulluğun getirdiğini söyleyerek “15-16-17 gibi çok erken yaşlarda evlenip hamile kalan kızlarda, 30’lu yaşlara göre evlenen hemcinslerine karşı 5 kat daha fazla ölüm riski taşıyor. Erken yaşta gebelik hem anneye hem de bebeğe zarar verir” dedi. Doyuran, ayrıca erken yaşta evliliğin intiharı da beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

denge

“Çocuklarınızı takip edin”

Avukat Afşin Burak Öztürk, erken yaşta evliliğin, çocuk istismarının hukuksal boyutunu ele aldığı konuşmasına geçmeden önce katılımcılara kendi hayatından örnekler verdi. Avukat olmasının okumayı seçmesinin bir tercih olduğunu belirten Öztürk, “Manavda da çalıştım, tarlada da. Köyü, toprağı, hayvanı ya da sokağı çok iyi bilirim. Ama ben okumayı tercih ettim” dedi.

Avukat Öztürk, 18 yaşından küçük her bireyin çocuk olduğuna vurgu yaparak “18 yaşından gün almamış bir bireye yapılmış her türlü suç, çocuklara yapılmış suçtur ve ağırlaştırılmış cezaları vardır. Evlenilse dahi bu cezalardan kurtulamazlar. Çocuklarınızı mutlaka takip edin. Baskılayıcı, dışlayan ve susturucu olmamanız gerekir. Aksi halde çocuklar kendilerine yapılanı anlatmaktan korkarlar ve suçu işleyen kişinin yaptığı yanına kar kalır” açıklamalarında bulundu.

“Ceza 16 yıldan başlar”

Avukat Ufuk Güneş de çocuklara işlenmiş suçların yaptırımlarına değinerek “Reşit olmayan çocuklarla cinsel birliktelik yaşamak 16 yıl hapis cezasından başlar ve evlenilse dahi cezası ortadan kalkmaz” dedi. Psikolog Süleyman Çokay da, erken yaşta evliliğin psikolojik zararlarını anlattığı konuşmasında, çocukların eğitim hayatına devam etmemesi, küçük yaşlarda evlendirilmesinin ciddi psikolojik sorunlara yol açtığını söyledi. Çokay, “Anne baba olarak üzerinize düşen görevleri yapacağınıza inanıyorum” diye konuştu. Program sonunda müzik dinletisi ve ikram yapıldı.

(Denge, 29.11.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN