Post image
Erkekler Ağustos’ta 24 Kadın ve 1 Çocuk Öldürdü

bianet’in çetelesine göre, erkekler Ağustos’ta 24 kadın, bir kız çocuğunu öldürdü; 21 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. Öldürülen kadınların yüzde 83’ü kocaları ve sevgilileri tarafından katledildi.
bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Ağustos’ta 24 kadın ve bir kız çocuğunu öldürdü; 21 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 19 kadını yaraladı; yedi kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.
Öldürülen iki kadın, şiddet gördükleri için defalarca koruma talebinde bulunmuştu. Karısını bıçakla yaralayan iki erkekten biri hakkında uzaklaştırma kararı vardı, biri ise daha önce karısını darp ettiği için yargılanmış ancak serbest kalmıştı.
Öldürülen kadınların yüzde 83’ü kocaları ve sevgilileri tarafından katledildi; yüzde 84’ü kocaları ya da eski kocalarından şiddet gördü.
2013’ün ilk sekiz ayında erkekler 122 kadın öldürdü; 118 kadına tecavüz etti; 146 kadını yaraladı; 117 kadına cinsel tacizde bulundu. Erkekler Temmuz’da dokuz kadın öldürdü, 20 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 19’una cinsel tacizde bulundu.

Cinayet
Erkekler Ağustos’ta 16 ilde 24 kadın, bir kız çocuğu ve üç erkeği öldürdü.
İki kadın, şiddet gördükleri için defalarca koruma talebinde bulunmuştu. Talebi dikkate alınmayan kadınlardan biri karakola 150 metre uzaklıkta sokak ortasında öldürüldü.
Kadınların yüzde 58’ini kocaları, yüzde 25’ini sevgilileri öldürdü. 14 kadını kocası, altısını sevgilisi, ikisini damadı, ikisini arkadaşları, bir kız çocuğunu tanımadığı bir erkek öldürdü.
Ağustos’ta en çok kullanılan cinayet aleti ateşli silahlar oldu. Bir erkeğin karısını ruhsatsız silahıyla öldürdüğü ortaya çıktı. 18 kadın silahla, beşi bıçakla, biri üzerine benzin döküp yakılarak öldürüldü. Sevgilisi tarafından öldürülüp cesedi sokağa atılan bir kadının nasıl öldürüldüğü ise henüz tespit edilemedi.
Cinayetlerin ardından iki erkek intihar etti, biri intihara teşebbüs etti, biri ise polise teslim oldu.
Ağustos’ta öldüren erkeklerin yaşları 20 ila 72, öldürülen kadınların yaşları 17 ila 73 arasında değişti.
Kadın katlinin yaşandığı iller Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya (2), Diyarbakır (2), Erzincan (2), Iğdır, İstanbul (5), İzmir (3), Kocaeli, Mersin, Ordu, Samsun ve Trabzon.

Tecavüz
Ağustos’ta erkekler dokuz ilde 21 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. Kadınların yüzde 34’üne tanıdıkları erkekler tecavüz etti.
Tecavüze uğrayan kadınlardan biri hamile kaldı. Fuhşa zorlanan ve defalarca tecavüze uğrayan bir kadın sığınmaevinden çıkmıştı.
14 kadına tanımadıkları erkekler, ikisine akrabaları, ikisine aile arkadaşları, seks işçiliği yapan bir kadına müşterileri tecavüz etti.
Tecavüzlerden dokuzu kadınların alıkonulduğu mekanlarda, sekizi sokakta, üçü evde, biri otelde yaşandı.
Tecavüzcü erkeklerin yaşı 21 ila 53,tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşı 14 ila 45 arasında değişiyor.
En çok tecavüz İstanbul’da gerçekleşti. Tecavüz olaylarının yaşandığı yerler Antalya, Balıkesir, Çorum (2), İstanbul (11), İzmir, Karabük, Kocaeli, Manisa ve Muğla (2).

Şiddet – yaralama
Erkekler Ağustos’ta 12 ilde 19 kadını yaraladı. Karısını bıçakla yaralayan iki erkekten biri hakkında uzaklaştırma kararı vardı, biri ise daha önce karısını darp ettiği için yargılanmış ancak serbest kalmıştı.
Kadınların yüzde 84’ü kocaları ya da eski kocalarından şiddet gördü. Üçü boşanma aşamasında olan 13 kadını kocaları, üçünü eski kocaları, birini sevgilisi, birini babası, birini tanımadığı bir erkek yaraladı.
Erkekler dokuz kadını bıçakla, dokuz kadını darp ederek yaraladı, bir erkek eski karısı ve kocasını otomobiliyle ezmeye çalıştı. Ayrıca Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında tahliye edilen bir erkek, Sivas’ta bir kadını kaçırarak alıkoydu.
Erkek şiddeti en çok Kocaeli’de yaşandı: Adana (2), Adıyaman, Antalya, Batman, Hatay, İstanbul, İzmir (2), Kocaeli (5), Konya, Muğla, Samsun, Trabzon (2).
Şiddet gören kadın ve kız çocuklarının yaşı 15 ila 39, şiddet uygulayan erkeklerin yaşı 24 ila 51 arasında değişti.

Taciz
Ağustos’ta erkekler beş ilde yedi kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Tacizler olaylarından biri uçakta, biri teknede diğerleri Antep, Antalya, Ankara, İstanbul ve Giresun’da yaşandı.
Üç kız çocuğu öğretmenlerinin, biri tanımadığı erkeklerin, biri akrabalarının tacizine uğradı; üç kadın tanımadıkları erkekler, biri iş arkadaşı tarafından taciz edildi.
Tacizci erkeklerin yaşı 19 ila 39, tacize uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşı 6 ila 35 arasında değişiyor.
Taciz vakalarının yaşandığı şehirler Antep (3), Antalya, Ankara, İstanbul ve Giresun.

Şiddetin doğurduğu şiddet
Ağustos’ta şiddetin şiddeti doğurduğu üç olay basına yansıdı.
Bir erkek karısına tecavüz eden arkadaşını, bir erkek karısını taciz eden komşusunu öldürdü. Bir çocuk tecavüzcüsünün ise evi yakıldı. Olaylar sırasıyla Van, Adana ve Ankara’da yaşandı.

Bölgelere göre
Ağustos’ta 25 ilde 65 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.
62 erkek şiddeti vakasından 26’sı Marmara, 10’u Ege, sekizi Akdeniz, sekizi Karadeniz, altısı Güneydoğu Anadolu, dördü Doğu Anadolu, üçü İç Anadolu’da yaşandı. En çok şiddetin yaşandığı il yine İstanbul oldu. (ÇT)

Çiçek TAHAOĞLU
(bianet.org, 13 Eylül 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN