Post image
Erdoğan: Kadın cinayetlerine 40 yıl ceza istedi

 

MHP’nin bazı suçlarda ceza indirimi öngören kanun teklifine sıcak bakmayan AKP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın talimatıyla yeni bir taslak üzerine çalışmaya başladı.

Adalet Bakanlığı ve AKP’nin hukukçularınca hazırlanan, Ceza înfaz Yasası ve Ceza Kanunu’nda bir dizi değişiklik öngören ve yerel seçimden sonra Meclis’e götürülmesi beklenen taslakta detaylar ortaya çıktı. Yeni düzenleme ile “Nasılsa hapse girmem” devri bitecek.

Kadın cinayetlerinde en az ceza 40 yıl; çocukta 50 yıl olacak.

AKP kaynaklarından edinilen bilgilere göre, mevcut sisteme göre terör suçluları cezalarının dörtte üçünü, adli suçlular ise üçte ikisini çekiyor. Yeni çalışmada, terör suçlarına ilişkin hükümlere dokunulmayacak. Ancak cezasının yüzde 62-67’sini çeken adli suçlularda değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 52’ye çekilecek.

Cumhurbaşkanının en çok üzerinde durduğu konulardan biri olan kadın ve çocuğa yönelik şiddet, tecavüz, cinayet suçlarındaki ceza oranları ise artacak. Alt sınır, kadın cinayetlerinde en az 40, çocuk cinayetlerinde ise 50 yıl olarak yükseltilecek.

Şartlı salıverilme de yok

Bu suçları işleyenler şartlı salıverme koşullarından da yararlanamayacak. Yani cezalarını sonuna kadar çekecek. Hırsızlık başta olmak üzere birçok suçta, suçlular cezaevine girmeden salıveriliyor. Bu durumun da ortadan kaldırılması planlanıyor. Kademeli bir infaz sistemi kurularak, 1 yılın altıda bir cezayı gerektirse bile, suç işleyen mutlaka cezaevinde kalacak. Yeni infaz düzenlemesinde 1-2 yıl ceza gerektiren suçlar sınıflandırılarak, cezaevinde en az kalacakları süre belirlenecek.

Türkiye’deki infaz uygulamalarının adalet duygusunu zedelediğine dikkat çeken AKP kurmayları, suç işleyenin “Nasılsa hapis yatmayacağım” diye düşündüğünden hareket ediyor.

(Yurt Gazetesi, 16.11.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN