Post image
En fazla çocuk ölümü Afganistan’da…

 

2021 yılıyla vedalaşıp 2022 yılının ilk günlerini yaşarken örgütler de çeşitli alanlardaki çalışmalarıyla ilgili hazırladıkları raporların sonuçlarını açıklıyorlar…

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım (UNICEF), Afganistan’ın 2005’ten bu yana dünyada en fazla çocuk ölümünün yaşandığı ülke olduğunu dikkat çekti…

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF)yapılan açıklamada, Afganistan’da son 16 yıl içerisinde şiddet olayları yüzünden hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların sayısının 28 bin 500 olduğu açıklandı…

Bu rakamın dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 27’sini oluşturduğu vurgulanıyor…

20 yıllık ABD işgali hem Afganistan’a hem dünyaya pahalıya mal oldu. 2001’den beri 800 bin Amerikan askeri Afganistan’da görev yaptı. ABD’nin bölgedeki operasyonlarına 2 trilyon dolardan fazla para harcandı. Ülkede 20 yıldır süren savaşta 241 bin kişi yaşamını yitirdi. 3 buçuk milyon Afgan ülke içinde yerinden edildi. Resmi rakamla 2 buçuk milyondan fazla Afgan mülteci durumuna düştü…

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, 2011’de geri çekilme planını açıkladı ve bu kapsamda yıl sonuna kadar 10 bin askerin geri çekilmesini, güvenlik sorumluluklarını 2014’te Afganlara verene kadar istikrarlı bir hızda devam edilmesini söyledi. Obama 2014’te, ikinci görev süresinin sona ereceği 2016 yılı sonuna kadar neredeyse tüm ABD askerlerini Afganistan’dan çekme planını açıkladı, 2015’te ise Afganistan’da durumun Amerikan ordusunun terk etmesi için çok kırılgan olduğunu söyledi. Daha sonra göreve gelen Başkanı Donald Trump yönetimi, Şubat 2020’de, Taliban ile nihai geri çekilme için 1 Mayıs 2021’i kesin bir tarih olarak belirleyen bir geri çekilme anlaşması müzakere etti. Ve Başkanlık görevini Ocak 2021’de devralan Joe Biden, kendisine miras kalan 1 Mayıs tarihini 31 Ağustos’a erteledi. ABD yönetimi, Afganistan’dan tahliye sürecinin başladığı 14 Ağustos’tan bu yana toplam 82 bin 300 kişiyi ülkeden çıkardı. Ki; ülkede Amerikan askerlerinin yerini ülkenin teslim edildiği Taliban’la birlikte Amerikan ordusunca devşirilen İŞİT üyeleri devraldı…

Bu arada; Afganlar dünyadaki en büyük ikinci mülteci nüfusu oldu… Amerikan askerlerinin çekilmesiyle birlikte Türkiye’de de artan Afgan mülteci ya da kaçak göçmenler bariz bir şekilde hepinizin de dikkatini çekiyorlardır…

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) raporlarına göre, ülkeden kaçan kayıtlı Afgan mültecilerin mevcut sayısı 2 milyon 500 bini aştı. Gerçek rakamların çok daha fazla olabileceğine işaret eden BMMYK, Temmuz 2021 itibarıyla Afganların dünyadaki en büyük ikinci mülteci nüfusu olduğunu, İran ve Pakistan’ın yerinden edilmiş Afganların yaklaşık yüzde 90’ına ev sahipliği yaptığını bildirdi.

 

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF)  göre de, Afganistan’da okula gitmeyen 3 milyon 700 bin çocuğun yüzde 60’ını kız çocukları oluşturuyor.

Başta da belirttiğimiz gibi UNICEF, Afganistan’ın 2005’ten bu yana dünyada en fazla çocuk ölümünün yaşandığı ülke olduğunu, 2005 yılından bu yana yani son 16 yıl içerisinde şiddet olayları yüzünden 28 bin 500 çocuğun hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını, bu rakamın dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 27’sini oluşturduğu bildirdi… Açıklamada; Afganistan’ın 2005’ten bu yana en fazla çocuk ölümünün yaşandığı ülke konumunda olduğu da kaydedildi.

Yaklaşık 40 yıldır devam eden Afganistan’daki çatışmalar ve sonrasındaki savaşta en çok kadınlar ve çocukların etkilendiği bir gerçek… Amerikan askeri geri çekilse ne olacak ki; Kadınlar şimdi de Taliban ve ülkeye yığılan IŞİT militanlarının tehdidiyle karşı karşıya ve mücadele ediyorlar…

UNlCEF’ten 20 Kasım’da yapılan açıklamada, ülkede 14 milyon Afgan çocuğun açlık tehlikesiyle ve bunların 1 milyonunun ise ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yapmıştı. Ki dünyada pek çok ülkede kadınlar ve çocuklar çatışmaların ve savaşların gölgesinde olumsuzluklar içinde yaşıyor…

UNlCEF, dünyanın her yerinde özellikle Afganistan’daki çocukları şiddetten korumak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurguluyor…

 

 

Umut Vakfı olarak 2022’de savaşların, çatışmaların son bulmasını ve Afganistan’da da, Suriye’de de, tüm savaş ve çatışma bölgelerinde de yaşayanların insani koşullarda, kendi ülkelerinde ve başka ülkelerde göçmen konuma düşmeden yaşayabilmelerini diliyoruz… Ki; bunun mümkün olacağını da düşünüyoruz… Yeter ki; silah tüccarlarının emrindeki ülkeler karışmasın, çeşitli bahaneler uydurarak kurtarıcı havarisi olarak ülkeleri işgal etmesinler…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN