Post image
Gazeteci olmak…

 

En büyük suç: Hakikati aramak…

Tarih boyunca böyle olmuştur…

2020’nin son günlerinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) gazeteci suikastlarıyla ilgili çarpıcı bir rapor açıkladı…

Rapora göre; geçen yıl dünyada 59 basın işçisi “mesleki faaliyetlerinden ötürü öldürüldü…”

En çok cinayet 22 ölümle Güney Amerika’da yaşanmış… UNESCO, gazetecilik mesleğini yerine getirmenin giderek zorlaştığını belirterek son 10 yılda ortalama her dört günde bir gazetecinin öldürüldüğünü kaydediyor ve kadın gazetecilerin ayrıca sosyal medyada taciz ve ayrımcılığa uğradığına da yer veriyor…

2020’nin son gazeteci cinayeti Suriye’de yaşanmıştı. TRT Arapça’ya telifle çalışan muhabir Hüseyin Hattab, yeni yıla ramak kala El Bab’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü…

2021’ilk günlerindeyiz… Gerçeği aramak, gerçeğin peşinde olmak, habercilik yapmak gerçekten gazeteciler için çok zor…

Ve 2021’in ilk gazeteci cinayeti Afganistan’da yaşandı… Yani bir gazeteci daha susturuldu…

Afganistan’ın Gor vilayetinde yayın yapan ‘Gor Sesi’ adındaki radyo kanalının müdürü olan gazeteci Bismillah Adil Aimak uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü… Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün açıklamasına göre, bir ay önce suikast girişiminden kurtulmuştu Aimak ve son 2 ayda Afganistan’da öldürülen dördüncü gazeteci oldu…

Afganistan; Taliban’ın yanısıra yuvalandırılan IŞİD terörünü de yaşıyor. 10 Aralık 2020 İnsan Hakları Günü’nde de kadın gazeteci Malalai Maiwland (30) Celalabad’da arabasında uğradığı silahlı saldırı sonucu şoförüyle birlikte IŞİD tarafından öldürülmüştü. Geçen yıl 10 gazetecinin susturulduğu ülke, aydınları, yurttaşları gibi gazeteciler için de, adeta cehennem…

Ülkedeki Bağımsız insanlar Hakları Komisyonu, gazetecilerin hedef alındığını, bunun da medyada oto sansüre yol açtığını savunuyor.

 

 

Günümüzde basın özgürlüğünün her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan UNESCO, “2020 UNESCO Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Tehlikesi” başlıklı Genel Direktör Raporu’da, son 2 yılda gazetecilerin ölümlerini sorguluyor. Etkili küresel bir bilinçlendirme kampanyasının gerekliliği vurgulanan raporda, gazeteciliğin kamu yararına yapılan bir hizmet olduğu belirtilerek doğru habercilik adına ‘ayağa kalkılması’ gerektiği savunuluyor ve tüm dünyaya; “gazetecileri koruyun gerçeği koruyun” çağrısında bulunuluyor…

UNESCO, gazetecilik mesleğini yerine getirmenin giderek zorlaştığını belirterek son 10 yılda ortalama her dört günde bir gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çekiyor… UNESCO tarafından hazırlanan son raporda, 59 medya çalışanından 22’sinin Latin Amerika ve Karayipler’de, 22 gazeteci cinayetinin de daha çok Asya ve Pasifik ülkelerinde işlendiği, Arap ülkelerinde 9, Afrika ülkelerinde ise 6 cinayet işlendiği belirtiliyor. Raporda gazeteci cinayetlerinin hala sürdüğü, dünyanın her yerinde medya çalışanları için koşulların endişe verici bir hal aldığı da vurgulanıyor…

 

 

EN ÇOK GAZETECİ CİNAYETİ MEKSİKA’DA

Ki maalesef; yolsuzlukların ve suç örgütlerinin üzerine giden, hak ihlallerini haberleştiren gazeteciler hedef haline geliyor ve söz konusu düzeni sürdürmek isteyenler onları öldürüyor… Afganistan’da kadın gazetecinin öldürüldüğü günlerde Meksika’da da uyuşturucu kartellerinin katliamlarını ortaya çıkaran Prensa Libre foto muhabiri Jaime Castano Zacarias yol kenarında elleri bağlı bulunan cesetlerin fotoğraflarını çektikten sonra öldürüldü. Yine aynı günlerde yani 12 Aralık 2020 günü İran’da medya paylaşımlarıyla “hükümeti devirmeye çalışmakla” suçlanan ve geçen yıl tutuklanan Amad News çalışanı, 47 yaşındaki Ruhollah Zam idam edildi.

Gazeteci cinayetleri Meksika’dan Hindistan’a, Afganistan’dan Nijerya’ya, Pakistan’dan Filipinler’e her yerde var yani… Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun yıllık raporuna göre, gazeteci ölümlerinde geçen yıl işlenen 13 cinayetle Meksika birinci sırada.

Son 30 yıl içinde 2 bin 658 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çeken Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Bunlar sadece istatistik değil. Kaybettiklerimiz, hayatlarını mesleklerine adayan ve bunun bedelini ödeyen arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız” açıklamasını yaparken 235 basın çalışanının da cezaevinde bulunduğuna dikkat çekiyor…

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de, 2020’de en fazla gazeteci cinayetinin Meksika’da işlendiğini, ülkede 2000 yılından bu yana öldürülen gazeteci sayısının 120’ye çıktını ifade ediyor… Meksika’dan sonra en çok gazeteci cinayetinin işlendiği ülkeler ise Afganistan ve Filipinler…

Guardian gazetesinin haberine göre, CPJ’in yayınladığı ve  2020’deki gazeteci cinayetlerinin ele alındığı raporda, gazeteci cinayetlerinin sadece savaş ve çatışma yaşanan ülkelerde görülmediğine de işaret ediliyor. CPJ Meksika temsilcisi Jan-Albert Hootsen, “Meksika, basın özgürlüğü konusunda çok yönlü bir kriz yaşıyor. Son birkaç yılda durum giderek daha da kötüleşti ve 2020 yılı Meksika’daki gazeteciler için korkunç şekilde sonuçlandı. Kriz esas olarak cezasızlıktan kaynaklanıyor” ifadelerini kullanırken gazeteci cinayetlerine ilişkin davaların yüzde 90’ının sonuçlanmadığını da vurguluyor…

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporunda ise 1 Ocak ile 15 Aralık 2020 tarihleri arasında öldürülen gazetecilerin üçte ikisinin çatışma bölgelerinin dışında hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Örgüte göre, geçen 10 yıl içinde dünya genelinde en az 937 kişi gazetecilik yaptığı için öldürüldü. 2019 yılında ise bu sayının 53 olduğu belirtildi. RSF Yönetim Kurulu Sözcüsü Michael Rediske raporu, “Yolsuzluk, mafya veya çevreye verilen zarar gibi kritik konularda haber yapmak, birçok ülkede gazeteciler açısından hayati tehlike yaratıyor” sözleriyle değerlendiriyor.

 

Thomson Foundation-BİANET

KOVİD-19 DA ÖLDÜRDÜ

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde İnsan Hakları Konseyi’nin 45. Oturumu 3 Ocak 2021 günü başladı. İsviçre’nin Cenevre kenti merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC) Genel Sekreteri Blaise Lempen, burada yaptığı sunumda, gazetecilerin Covid-19 kaynaklı ölümlerinde büyük artış olduğunu söyledi ve 47 üyeli İnsan Hakları Konseyi’ne gazetecilerin küresel sağlık krizlerinden korunmasını güçlendirecek karar almalarını çağrısında bulundu…

PEC verilerine göre, dünyada mart başından bu yana Covid-19 nedeniyle 47 ülkede en az 366 gazeteci hayatını kaybetti. PEC’in araştırmasına göre, Latin Amerika ülkelerinde 205, Asya’da 90, Avrupa’da 28, Afrika’da 22 ve Kuzey Amerika’da da 21 gazeteci virüs nedeniyle öldü. 82 gazetecinin hayatını kaybettiği Peru listede ilk sırada yer alırken, Ekvador’da 40, Hindistan’da 36 ve Bangladeş’te 31 gazeteci yaşamını yitirdi.

Meksika’da Covid-19 nedeniyle 26 gazeteci, ABD’de 20, Brezilya’da 19 ve Pakistan’da da 10 gazeteci hayatını kaybetti.

Bolivya, İngiltere ve Nijerya’da 8 gazeteci, Honduras 7, Nikaragua’da 6, Rusya ve Dominik Cumhuriyeti’nde 5, İspanya ve Fransa’da ise 4 gazeteci virüs nedeniyle öldü.

İtalya, Kamerun, Mısır, Guatemala ve El Salvador’da 3 gazeteci, Afganistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Kolombiya, Endonezya, Nepal ve İsveç’te ise 2 gazeteci yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan, Arjantin, Avusturya, Belçika, Kanada, Irak, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Panama, Paraguay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tacikistan, Togo, Venezuela ve Zimbabve’den ise birer gazeteci Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

PEC, dünya genelinde yılbaşından bu yana 54 gazetecinin de çeşitli nedenlerle öldürüldüğünü, böylelikle yıl içinde hayatını kaybeden gazeteci sayısının 400’ü geçtiğini bildirdi.

UNESCO’nun 59 açıklamasını baz alırsak da, geçen yıl dünyada öldürülen ve K0vid-19’dan ölenler olmak üzere toplam 405 gazeteci mesleğini yerine getirirken yaşama veda etmiş bulunuyor…

Umut Vakfı, 04.01.2020

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN